Deel dit artikel
-

Rabo Mobiel test verder met meer NFC-proeven

Welke rol krijgt de mobiele telefoon bij de afhandeling van betalingen en als ‘ticketdrager’ bij parkeergarages en pretparken? Rabobank voorziet hierin een belangrijke rol voor NFC-technologie en doet dit jaar verscheidene grote experimenten.

"We zoeken opvolging van de ervaringen die we met de draadloze betaalproef met Schuitema/C1000 opdeden. Je kunt wel afgaan op mobiele betaalervaringen in Japan, maar liever doen we zélf die ervaring op."

Dat zei Dan Armstrong, technisch directeur Rabo Mobiel, gisteren tijdens de Mobile Monday-bijeenkomst in de Rode Hoed in Amsterdam. De middag stond in het teken van mobiele bank- en betaaldiensten.

Rabo besloot in 2005 zelf een MVNO op te richten, wat Rabo Mobiel werd. Het bedrijf, dat overstapt van Orange’ netwerk naar dat van KPN, zegt nu 100.000 klanten te bedienen.Klanten van krijgen maandelijks 1 megabyte gratis dataverkeer en kunnen via hun telefoon online bankzaken regelen. De bank kijkt ondertussen naar wat de toekomst in 2012 kan brengen.

Armstong stond in het verleden aan de basis van verscheidene MVNO’s in Nederland en daar buiten. In 2001 was hij er al vroeg bij met Veronica Mobiel, Talkline Nederland en Virgin Mobile. In 2006 ging hij bij de bank aan de slag.

NFC-technologie staat centraal in die toekomst, zo blijkt uit Armstrongs presentatie gisteren. In Rotterdam hield de bank met KPN en C1000 proeven waarbij de mobiele telefoon als schakel tussen kassa en bankrekening fungeerde. Klanten van C1000 konden door een speciaal mobieltje langs de kassa te zwaaien hun boodschappen betalen.

Komend jaar gaat de bank meerdere proeven houden om de werking van NFC te onderzoeken. In het zuiden van het land worden NFC-toestellen getest als virtuele prikklokken. Hiertoe werkt de bank met een niet nader genoemd uitzendbureau. ‘Rabo Schoolbank’ is een toepassing die contanten uit de kantines van scholen moet verwijderen.

Daarnaast houdt de bank ticketing-proeven bij fietsenstallingen in 4 steden, experimenten bij pretparken zoals het die nu ook bij Diergaarde Blijdorp houdt en tussen september en november 2008 vinden er proeven bij parkeergarages plaats. "Tussen september en december houden we op 500 locaties in het land experimenten met 2 loyaltyprogramma’s. De namen van de partijen kan ik niet noemen", aldus Armstrong.

Onlangs werd de pan-Europese betalingsstandaard SEPA in gebruik genomen. De Amerikaan zegt over goede informatie te beschikken die erop wijst dat iDeal en Minitix, beiden ontwikkeld bij Rabobank, op de short list voorkomen voor mogelijke pan-Europees toe te passen transactiesystemen. "Er zijn weinig andere mobiele systemen die SEPA-compliant zijn."

Welke partijen de rol van transactie-afhandelaar zullen vervullen van de niet-bancaire diensten, staat nog open. Zowel IT-bedrijven als mobiele operators áls de banken willen ieder een groot stuk van die taart claimen. In welke richting het uiteindelijk uitpakt, kon ook Armstrong ondanks zijn gecombineerde bank- en telecomervaring niet duiden.

Deel dit bericht

3 Reacties

Dan Armstrong

Good article! It's clear we are busy with a lot of things within Rabo Mobiel and Rabobank, and with a lot of partners as well. One note: I hope I didn't actually say "Er zijn weinig andere systemen die SEPA-compliant zijn." because that's not really true of course. There are no SEPA standards yet for e-payment or m-payment. We (mobile operators and banks) are waiting for these directives, and hope that we can influence them slightly – for the benefit of our customers. What I meant to suggest was that iDeal and MiniTix (as systems) have a good chance at being considered as European standards! — Dan

Jack

"Klanten van krijgen maandelijks 1 megabyte gratis dataverkeer" Alleen de abonnees dan. Niet de prepaid klanten.

Allard Keuter

Goed artikel inderdaad. Wat ik me wel afvraag is waarom consumenten toch met telkens weer nieuwe betaalsystemen geconfronteerd moeten worden, waarom niet geintegreerd met bestaande. Dat zou de acceptatiesnelheid absoluut positief beinvloeden. In dit geval zou ik zeggen: iDEAL op de mobiel, dan kan het gelijk multi-bank worden ipv alleen de Rabobank, en is er geen pre-paid tegoed nodig. Rabobank wel alle lof voor de voortrekkersrol die ze spelen!-Allard

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond