Deel dit artikel
-

Publieke omroep gaat digitale themazenders schrappen

De publieke omroep gaat schrappen in het aantal digitale themazenders. Over het exacte aantal zenders dat moet verdwijnen is volgens de NPO nog een discussie gaande.

De zeventien digitale zenders werden najaar 2006 gelanceerd. Het aanbod varieert van Sterren.nl van de TROS (Nederlandstalige muziek) tot Omega TV van de EO (religieuze programma”s). Ook de VPRO heeft diverse digitale zenders gelanceerd rond de thema’s geschiedenis en popmuziek (3voor12).

Bernadette Slotboom, coördinator Digitale Themakanalen bij de Publieke Omroep, ging er vorig jaar nog van uit dat er meer themakanalen zouden komen. Maar ruim anderhalf jaar na de introductie blijken de omroepen te optimistisch te zijn geweest over de belangstelling voor deze zenders. De kijkdichtheid valt tegen en de distributiekosten zijn erg hoog. Voor het opzetten van de kanalen is 13 miljoen euro per jaar uitgetrokken. Het budget per kanaal varieert van 0,5 miljoen tot 1,3 miljoen euro.

Volgens Jeroen Wassenberg, woordvoerder van de NOS Raad van Bestuur, is er sprake van "voortschrijdend inzicht" dat ertoe heeft geleid dat de ambities moeten worden bijgesteld. Geruchten over het verdwijnen van zeven van de zeventien digitale zenders spreekt hij vooralsnog tegen. "We zijn daarover nog in discussie. Het is ook niet zo dat alleen de best bekeken themazenders overblijven."

Woordvoerders van VARA, KRO en VPRO bevestigen dat eventuele beslissingen over het verdwijnen van themazenders in gezamenlijk overleg worden genomen. Naar verluidt zal VPRO’s 3VOOR12 OnStage worden samengevoegd met het andere 3VOOR12-kanaal. Andere zenders zullen blijven bestaan, maar brengen de programmering terug, zoals VARA’s Humor TV. De KRO wil het liefst vasthouden aan Opvoedendoejezo. Een woordvoerder: "Je zult themazenders moeten behouden die het dichtst bij het karakter van de omroep horen."

De commerciële omroepen hebben hun plannen voor digitale themakanalen vorig jaar al op de lange baan geschoven. SBS maakte toen bekend dat voorlopig geen gouwe ouwe en entertainmentkanaal zou gaan opzetten.

Deel dit bericht

7 Reacties

Peter

RTL heeft juist aangekondigd een klassiek themakanaal te overwegen. En de VPRO heeft pas 17 themakanalen voor 3VOOR12 gepresenteerd.

Harrie

Tip 1: Laat je themazender niet door NOB of Dutchview opzetten. Je betaalt je blauw voor oud ijzer. Tip 2: Distribueer je themazenders via Internet. Dan zijn je kosten laag en ze groeien mee met je volume.

Thijs

Een ongelooflijke rommelige indeling is wat deze kanalen kenmerkt. Net als uitzendinggemist is het altijd maar weer onhandig zoeken naar leuke programma's, alles staat door elkaar: omroepen, thema's, toplijsten. Ik wil gewoon een overzichtelijk geheel of praktische zoekmogelijkheden. Dat 3voor12 is ook een groot drama, goed idee maar zwakke uitvoering.

Rick

De meeste van die themakanalen zijn liefdeloos gemaakte, identiteitloze dump-kanalen die samengesteld zijn uit oudbakken content op basis van een slechts op papier bestaand 'thema'. Thematisch bewegend behang is het. Het is de onaantrekkelijkste manier van televisie maken gecomineerd met de zwakste manier van nieuwe media bedrijven. Als je dan iets met oude meuk wilt doen, doe het dan on demand. Er bijvoorbeeld zijn 'tig manieren denkbaar om 'uitzending gemist' te ontsluiten (de naam alleen al zegt voldoende over de huidige eenzijdige aanpak) voor verschillende thema's/doelgroepen, en dat kan redelijk goedkoop gebeuren, het gaat tenslotte alleen maar om de voorkant.

Michael Bakker

In een woord jammer. Ik kijk erg graag naar Humo TV, geschidenis TV en het kanaal waar oude populaire TV programma's worden uitgezonden.Er is altijd wat op TV op deze manier. De PO moet ook iets de tijd willen geven. Alhoewel ik wel van mening ben dat zommige zenders wel met iets meer passie en liefde in elkaar gezet mogen worden. Ik hoop dat er een digitaal kanaal kan komen die zeg maar integraal de volledige programering uit bijvoorbeeld 25 jaar terug kan geven. Dus de oude TROS avond of het avondje AVRO. Ik denk dat men daar wel op zit te wachten.

Jorrit

De Themakanalen zijn op het internet wel goed te bereiken maar bij de kabelboeren zitten ze voor het merendeel in pakketten die je extra moet aanschaffen. Spreek met de kabelboeren af dat de Themakanalen gewoon in het basispakket komen van het digitale aanbod en er zullen zeker meer mensen kijken. Het is sowieso belachelijk dat TV kanalen die betaald worden met publiekelijk geld niet voor iedereen met een digitaal abonnement bereikbaar zijn zoals Nederland 1, 2 en 3 dat wel zijn.

Dennis

Het zijn geen zender die ik echt zal missen die nu gaan verdwijnen. 3voor12 kijk ik zo nu en dan wel naar, maar meer ook niet. De andere zenders kijk ik nooit. De enige NL4 kanalen die ik echt veel kijk zijn HollandDOC en Geschiedenis TV. Dat vind ik echt sterke zenders. Maar dat komt ook door mijn algemene interesse in Geschiedenis.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond