Deel dit artikel
-

VARA wil vodcast breed inzetten

De VARA overweegt van al zijn infotainment programma’s, zoals De Wereld Draait Door en Mooi! Weer de Leeuw, een samenvatting op vodcast te zetten.

Sinds maandag worden hoogtepunten en spraakmakende moment uit Pauw & Witteman als vodcast aangeboden. Al eerder was er een samenvatting van vijf minuten beschikbaar via onder meer YouTube. "Het is veel logischer om de uitzending als vodcast aan te bieden, omdat je die dan ook op je iPod kunt bekijken. Niet iedereen heeft tijd om achter de computer te gaan zitten kijken," zegt Edwin Valent, hoofd Nieuwe Media van de VARA, tegen Emerce. "We willen het publiek op een actuele en relevante manier betrekken bij onze programma’s. Het idee is dat je als consument zelf kunt beslissen waar en wanneer je wilt kijken."

Mocht de vodcast een succes worden – alle uitzendingen van Pauw & Witteman worden dit seizoen als vodcast aangeboden – dan zal de VARA ook van andere programma’s een vodcast samenvatting gaan maken. De huidige uitzendingen via YouTube trekken vooral aandacht als er een spraakmakende gast is geweest, zoals Joran van der Sloot. "De publieke omroep doet helaas nog nauwelijks iets met vodcasts," zegt Valent. "Terwijl er best iets te zeggen zou zijn voor het nieuws in 60 seconden."

In het buitenland worden al wel vodcasts aangeboden, onder meer door CBS News en NBC Nightly News. Overigens wordt de uitzending van Pauw & Witteman pas de volgende dag vanaf 13.00 uur aangeboden. De montage en het converteren van de videobeeld vergen nu eenmaal tijd.

Menno Bentveld, onder andere presentator van het VARA radio- en televisieprogramma Vroege Vogels, is intussen begonnen met een fotoblog. De foto’s die hij maakt met zijn mobiele telefoon worden direct doorgeplaatst naar vroegevogels.vara.nl.

 

Deel dit bericht

5 Reacties

Sjaak

Het mooie van vodcasts is dat het een TV-model heeft. Je abonneert je op een target zender. En de content komt naar je toe. Dat garandeert de aanbieder ook van een afzetmarkt, elke aflevering weer.

charles

Als het de ochtend na de uitzending beschikbaar is kan ik me voorstellen dat ik het de volgende ochtend in de trein wel wil bekijken. Voor oudere uitzendingen vind ik het een beetje een stoffig concept. Waarom downloaden naar je iPod? Ik zou inzetten op streamen naar mobile devices.

Tim

Ben benieuwd hoe de VARA de consumptie van die podcasts meet.

Sebas

Eindelijk een omroep die de krqcht van vodcasting in ziet.Dit lijkt mij de ideale manier om verzekerd te zijn van een vast publiek (je weet immers wie er geabonneerd zijn) en de nieuwe digitale generatie te bereiken.Laat maar komen!

Wander

Ben erg blij met vodcast. Alleen de hoogtepunten uitgelicht. Indien je dan toch de uitzending in z'n geheel wllt bekijken, dan kun je streaming op je pc het hele programma bekijken.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond