Deel dit artikel
-

Platenindustrie blundert in zaak tegen Pirate Bay

De platenindustrie heeft zijn excuses aangeboden voor een pijnlijke vergissing in zijn zaak tegen de Zweedse torrentsite Pirate Bay. De International Federation of the Phonographic Industry beweerde onder meer de Zweedse rapper Max Peezay te vertegenwoordigen, maar die ontkent in alle toonaarden.

De IFPI voert al enige tijd een felle strijd tegen de beruchte Zweedse torrent site. De zaak staat los van de strafzaak tegen het Zweedse openbaar ministerie tegen de Pirate Bay is gestart. De IFPI wil vergoeding voor gederfde inkomsten, namelijk 15 miljoen kronen, zo’n 2,5 miljoen dollar.

De zaak is omstreden omdat The Pirate Bay formeel geen bestanden op servers heeft staan. De site fungeert alleen als zoekmachine voor torrents.

Tot dusverre heeft de IFPI al wel succes geboekt in Denemarken, waar de site The Pirate Bay niet toegankelijk is. Tele2 heeft de toegang op last van de rechter geblokkeerd. Het bedrijf overweegt hoger beroep, omdat de blokkade in strijd zou zijn met het Europese recht. Inmiddels heeft The Pirate Bay zelf een kort geding aangespannen tegen de IFPI om de blokkade op te heffen. Ook TeliaSonera uit Zweden zou zijn aangeschreven.

De IFPI noemt in zijn aanklacht, naast negen films en vier games, 25 albums waarnaar door The Pirate Bay zou zijn verwezen, waaronder die van Peezay. Tegenover het Svenska Dagbladet liet Peezay weten dat de overkoepelende organisatie hem niet vertegenwoordigt. Bovendien verdient Peezay aan concerten en minder aan albums. Evenmin heeft de IFPI navraag gedaan bij uitgever Bonnier Amigo. Peezay is zelf de eigenaar van de rechten.

Gottfried Svartholm Warg van The Pirate Bay liet eerder al doorschemeren dat de aanklacht van de IFPI maar natte vinger werk is. Het is ook erg moeilijk vast te stellen hoeveel illegale kopieën er gedownload zijn.

De Zweedse Minister van Justitie Beatrice Ask wil overigens een strenge aanpak van illegale bestandsuitwisseling, maar de linkse partij (Vänsterpartiet) in Zweden wil het downloaden van legale muziek en films overigens legaliseren. De Groene Partij wil dan wel dat de artiesten gecompenseerd worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond