Deel dit artikel
-

Amazon gestart met RSS-feeds

Internetwarenhuis Amazon gaat gebruik maken van RSS om ook via dit kanaal klanten op de hoogte te stellen van nieuw aanbod dat binnenkomt. Amazon was vorig jaar zomer al aan het experimenteren met RSS. Een verrassing is de nieuwe dienst dus niet.

Het RSS-systeem van Amazon waarschuwt klanten over nieuwe toevoegingen aan de database van het bedrijf. Daarvoor heeft het webwarenhuis tientallen zogeheten RSS-feeds gemaakt waarmee klanten van Amazon zich over titels en prijzen van nieuwe artikelen zoals boeken, films en computerspelletjes kunnen laten informeren.

Behalve traditionele media en weblogs beginnen nu ook steeds meer commerciële sites de mogelijkheden in te zien van RSS. In de Verenigde Staten is Apple in januari begonnen om nieuw aanbod in zijn iTunes muziekwinkel kenbaar te maken via RSS. Via RSS laat Apple iTunes-gebruikers weten wat nieuw is in zijn muziekdownloadwinkel.

Kennelijk zien webwinkeliers in dat RSS een goede aanvullende manier is om het klantenbestand op de hoogte van wat er allemaal aan nieuwe voorraad binnenkomt.

In Nederland loopt het allemaal zo’n vaart nog niet. Eigenlijk maakt tot nu toe alleen veilingsite Marktplaats.nl al geruime tijd gebruik van RSS. Een andere veilingsite, eBay, heeft officieel nog geen RSS-feeds, maar er zijn wel gebruikers van eBay die zelf een scraped RSS-feed hebben gemaakt.

Bij veilingsite Ricardo.nl, onderdeel van QXL, is men nog niet bezig met RSS. “Maar we kijken wel altijd met belangstelling naar dit soort ontwikkelingen in de markt”, zegt directeur Arthur Brouwers.

RSS-feeds zijn bijvoorbeeld te lezen via RSSreader.nl en Feedreader.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond