Deel dit artikel
-

Webcam checkt leeftijd C1000-klant

Tien C1000-supermarkten besteden de leeftijdscontrole van klanten uit aan een bedrijf dat via webcams de beoordelingen maakt. Bij twijfel over leeftijd moeten klanten een id-bewijs voor de webcam houden.

De webcamcontrole wordt gedaan door het Bredase bedrijf HEM, schrijven BN/De Stem en het AD. Normaal gesproken controleren caissières de leeftijd van klanten die drank of tabak kopen, maar dat doen vanaf juni in enkele C1000-vestigingen de medewerkers op afstand op basis van live videobeelden.

Bij elke kassa staat een terminal met twee camera’s. Zodra aan de kassa drank of tabak wordt gescand, komt de live stream met HEM tot stand. Daar beoordelen speciale medewerkers de binnenkomende beelden.

Als de medewerker twijfelt of de klant de wettelijke leeftijd van 16 jaar heeft bereikt, vraagt hij aan de klant via het beeldscherm zijn identiteitsbewijs voor de tweede camera te plaatsen. Wie geen zestien is, kan vervolgens geen alcohol en tabak kopen.

‘Grote partijen detailhandel’

Het inhuren van de ‘webcamcontroleurs’ is bedoeld om de leeftijdscontrole te verbeteren, zegt Rianne de Graaff van C1000 maandag in het AD. De supermarktketen zegt in BN/De Stem na de zomer in ‘tien tot twaalf supermarkten’ het systeem in te voeren. Bij succes kan het later in meer van de 400 vestigingen worden toegepast.

Behalve met C1000 praat HEM ook met ‘een aantal grote partijen in de detailhandel’ over de ‘webcamcheck’. Ook zou er volgens HEM interesse voor Plaaaza zijn vanuit Ierland.

Sigarettenautomaat

Het systeem van HEM heet Plaaaza. In een Super de Boer-supermarkt in Roosendaal is het de afgelopen maanden getest bij een tabakautomaat. Klanten die door de leeftijdscheck via webcam werden geweigerd, kregen een bonnetje waarmee ze het al betaalde geld konden terugkrijgen, mocht het systeem het toch verkeerd hebben gehad.

HEM zegt de beelden niet op te slaan. Dat zou problemen in het kader van de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) kunnen opleveren. De webcamcontroleurs zijn vooral dames van middelbare leeftijd, omdat deze groep volgens HEM-directeur Dirk Benschop beschikt over ‘een groot verantwoordelijkheidsbesef’.

Deel dit bericht

4 Reacties

Jack

Waarom kan/mag de supermarktmedewerker dit niet? Het lijkt een oplossing voor een probleem dat er niet is.

Frits

Hele systeem slaat nergens op. Zonde van het geld.

Pieter

Vroeg ik me ook af. Misschien durven caissieres niet streng te zijn?

Karin

Ik vind dit wel een goed systeem. Niet alle caissieres zijn in staat nee te zeggen. Het is ook een grote verantwoordelijkheid. Jongeren die kopen terwijl ze het niet mogen, weten dondersgoed dat het niet mag. Ik kan me voorstellen dat het tot vervelende situaties kan leiden aan de kassa.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond