Deel dit artikel
-

Ochtendgloren: KPN-bod en eBay tegen Craigslist

Telefónica wil E-Plus kopen, met of zonder moeder KPN. eBay klaagt Graigslist aan. De WSJ-chef stapt op vanwege Murdoch en 2.0 laat zich gelden met een ‘open source’ film en een top-100 sites. En nederland krijgt een internetbos.

Zoals we een week geleden suggereerden: een bod op KPN van Telefonica, nadat France Telecom een poging doet om TeliaSonera over te nemen

Volgens Financial Times Deutschland wil Telefonica vooral KPN’s mobiele dochter E-Plus om die met haar Duitse dochter O2 samen te voegen. Logischer is het dus om E-Plus van KPN over te nemen. KPN richt zich immers na de overname van Getronics voornamelijk op de Benelux. Als geheel is KPN nu 21,5 miljard euro waard.

Over het belangrijkste Amerikaanse nieuws, alles rond de kwartaalcijfers van Yahoo en de reactie van Microsoft en de markt berichtten we vanmorgen apart.

Meest opvallende nieuws daarna: de aankondiging van eBay van een rechtszaak tegen Craigslist, de grootste concurrent.

eBay daagt de commissarissen van Craigslist: oprichter Craig Newmark en directeur Jim Buckmaster. Ze hebben het belang van eBay in Graigslist met voeten getreden, zo luidt de beschuldiging. eBay bezit sinds 2004 een aandeel van ruim 28 procent in Craigslist en kennelijk zijn er maatregelen genomen om te voorkomen dat de minderheidsaandeelhouder te veel in de melk te brokkelen krijgt.

In een reactie zei Buckmaster verrast en teleurgesteld te zijn in de actie van eBay, daar volgens hem Craigslist altijd fatsoenlijk is omgegaan met minderheidsaandeelhouders. "eBay heeft niets van ons te vrezen, tenzij ze een vijandige overname willen doen dan wel het aandeel willen verkopen aan een partij met slechte bedoelingen." Helaas is de aanklacht besloten.

Rechtszaak privacy gewonnen

In een andere rechtszaak is bepaald dat abonneedata van een ISP beschermd zijn tegen allerhande speurders naar narigheid op internet. Het hooggerechtshof van New Jersey beschermde een vrouw van wie bij provider Comcast het IP-adres werd opgeëist vanwege vermeende inbraak in de systemen van de werkgever. Een jury moet er over oordelen, vindt de rechter.

Dat staat lijnrecht tegenover een uitspraak in San Francisco vorig jaar. De rechter heeft toen, in de zaak van een vermeend illegale drugsproductie, gezegd dat het vorderen van een IP-adres en e-mailadres op hetzelfde niveau staat als het lezen van een adres van een geposte envelop: daar is niets op tegen.

Wall Street Journal en New York Times

De Wall Street Journal-chef vertrekt. Managing Editor Marcus Brauchli geeft er de brui aan vier maanden nadat hij met dow Jones is overgenomen door Rupert Murdoch’s News Corp. Hij wil plaatsmaken voor een nieuwe redactiebaas te benoemen door Murdoch zelf. Hij bracht al eerder een eigen uitgever in: Robert Thomson van zijn Britse titel The Times.

Dit bericht Bloomberg. En het mediawereldje in New York is net zo incestueus als het Nederlandse: diezelfde Bloomberg wordt genoemd als mogelijke koper van New York Times Co. Maar grootaandeelhouder en directeur Arthur Sulzberger Jr ontkent dat de NYT te koop staat. De krant moest wel twee commissarissen van hedge funds accepteren, die de waarde van het bedrijf omhoog willen brengen.

‘Vista Capable’ rechtszaak

Microsoft is nog niet verlost van de naweeën van de mislukking van de beloofde maar nimmer waargemaakte totale vernieuwing van de pc-besturing met Vista. Haar bezwaar tegen een rechtszaak over Vista is verworpen. Volgens Microsoft zou de rechtszaak haar onevenredig grote schade brengen. Het zij zo, vindt de rechter.

Het gaat om de klacht dat Microsoft ten onrechte heeft gezegd van een aantal pc-modellen eind 2006 dat ze ‘Windows Vista capable’ waren: ze konden later louter de beperkte Home Basic versie draaien. Formeel had Microsoft gelijk, maar volgens gebruikers was het op de keper beschouwd een leugen.

Ondertussen kwam Microsoft gisteren Live Mesh, software die het mogelijk moet maken om applicaties op verschillende platformen te synchroniseren, zowel met andere pc’s als met de ‘Mesh’ waar je deel van uitmaakt. Het is nu nog beperkt tot Windows, maar uitbreiding naar Mac, Windows Mobile en andere (mobiele) besturingen is voorzien.

2.0 top-100 en 2.0 film

En voor de liefhebbers: de top-100 web 2.0 applicaties van Webware, volgens de makers hun analyse) na 1,9 miljoen stemmen van over de hele wereld. Maar wel vrijwel alle sites zijn Amerikaans.

Ook leuk: filmproductie 2.0. De film Iron Sky over de terugkeer van Nazi’s op aarde in 2018 – toevallig uit te brengen op 5 mei – is een gratis download. De film is gemaakt in een ‘open source studio’ in Finland. Het doel, mede: Hollywood pesten.

Geen telefoons op school

Opvallend nieuws: het telefoonverbod op scholen van de staat New York ingesteld in 2005 – 1.400 scholen, 1,1 miljoen leerlingen – hield ook stand in hoger beroep. Een zaak aangespannen door ouders tegen het bestuur van de stad mistte haar doel.

De ouders vinden dat ze het recht hebben om met hun kinderen in contact te staan, voor bijvoorbeeld noodgevallen zoals een terroristische aanslag. Het New York City Department of Education vindt de telefoons storend en een mogelijkheid om bij proefwerken te bedreigen. Het hof van de staat geeft het bestuur gelijk.

Het internetbos in

Ondertussen een andere richting met kinderen en telefoons in Nederland: gratis de Kindertelefoon bellen met je mobiel. Om met meldingen van geweld te bellen.

NRC bericht over IDTV naar de Chinese markt met onder meer een dagelijkse soap van 220 delen. Dat doet ze samen met een tv-groep ter plekke van Nederlandse origine. Daar was, voor zover we weten, Marc van der Chijs (Spill Group, Tudou) bij betrokken.

Ook zo’n schuldgevoel bij het internetten? De provincie Gelderland schiet u te hulp, met een internetbos om de co2-vervuiling van stroomgebruik van pc’s te compenseren. En ook uw pc komt nog goed terecht na het gebruik…

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond