Deel dit artikel
-

Microsoft onthult online ‘besturingssysteem’

Microsoft heeft op dinsdag eindelijk Live Mesh, het nieuwe dataopslag- en softwaresysteem voor op het web aangekondigd. Met de dienst licht de softwaregigant een tipje van de sluier op van de richting die het bedrijf in de toekomst opgaat.

Live Mesh is Microsofts meest recente ontwikkeling in de wereld van ‘cloud computing’. Hiermee worden softwareapplicaties en -diensten verhuisd van de computer naar gecentraliseerde datacentra waar ze weer beschikbaar worden gemaakt via het web.

Mensen Hyven, Twitteren en taggen met pc’s, laptops, mobiele telefoons, game consoles en mp3-spelers. Het gebruik van meer en meer van deze digitale diensten maakt het moeilijker om belangrijke informatie en applicaties te synchroniseren op alle verschillende gadgets.

Met Live Mesh kunnen gebruikers hun apparaten toevoegen aan hun persoonlijke ‘device mesh’. Wanneer deze apparaten zichtbaar zijn kan er bijvoorbeeld een nieuwe folder aangemaakt worden in de Live Mesh die later weer synchroniseert met de verschillende aangemelde apparaten. Ook kan de inhoud van folders makkelijk gedeeld worden met andere gebruikers.

Live Remote Desktop geeft zelfs direct toegang en controle over de verschillende apparaten in de persoonlijke ‘mesh’ van de gebruiker. Hiermee kan de gebruiker vanaf een andere locatie bijvoorbeeld zijn thuiscomputer besturen. Daarnaast wordt een veelvoud aan applicaties als een gehoste dienst vanaf de servers van Microsoft aangeboden.

Wat voor gebruikers geldt, gaat eigenlijk ook op voor ontwikkelaars. Met de verscheidenheid aan digitale apparaten is het moeilijk om applicaties te ontwikkelen die overal op aansluiten. Live Mesh moet de huidige ontwikkelingen ook makkelijker maken voor deze groep.

Met de Live Mesh SDK bouwen ontwikkelaars zelf applicaties die op het platform kunnen worden gebruikt.

Microsoft gaat met deze dienst de strijd aan met andere bedrijven als Amazon, Google en Salesforce die momenteel al verschillenden variaties van de zogenoemde software-as-a-service-diensten aanbieden.

Live Mesh heeft voor nu nog een gelimiteerde toegang. Hiermee hoopt Microsoft feedback te krijgen om het systeem uiteindelijk te verbeteren. Nieuwsgierige gebruikers kunnen dus meteen aan de slag. Ontwikkelaars hebben nog wat meer geduld nodig en mogen aansluiten in een wachtrij. Voorlopig worden alleen Windows Vista en XP ondersteund. In de toekomst komt er ook ondersteuning voor de Mac en andere mobiele apparaten.

Deel dit bericht

2 Reacties

Berco

Folder synchronisatie? Windows only? Thuiscomputer besturen? Microsoft snapt het internet toch nog niet helemaal. Ze hebben definitief de boot gemist.

Oli4K

Gezien de koers van Microsoft is die toekomst niet een waar de aandeelhouders ook heen willen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond