Deel dit artikel
-

Bijna 50.000 Blu-ray Discs verkocht in 2008

In Nederland zijn in de eerste vijftien weken van dit jaar ongeveer 48 duizend films op Blu-ray Disc verkocht. Zo’n vijfduizend Blu-ray-spelers gingen over de toonbank.

Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau GfK Benelux. Het bureau schat dat in 2008 in Nederland 45 duizend Blu-ray Disc-spelers worden verkocht.

De cijfers over de spelers zijn exclusief het aantal verkochte exemplaren van de Sony Playstation 3. Daarover gaf GfK geen losse informatie. De PS3 speelt ook Blu-Ray Discs af.

Internet

Philips vindt de vraag naar de Blu-ray Disc-spelers nog niet groot genoeg. De fabrikant brengt daarom een nieuw model Blu-ray Disc-speler, die al in januari werd gepresenteerd, voorlopig niet op de markt. Concurrenten als Samsung en Panasonic verkopen deze zomer in Nederland wel nieuwe versies van hun Blu-ray Disc-spelers. Die nieuwe modellen ondersteunen een nieuwe standaard waarbij extra beeldmateriaal via internet kan worden getoond.

Vorig jaar werd al duidelijk dat de Blu-ray Disc in Nederland een grote voorsprong had genomen op rivaal HD-DVD. In 2007 werden 75 duizend HD-schijfjes verkocht. Daarvan was 81 procent een Blu-ray Disc en 19 procent een HD-DVD. De Blu-ray Disc-verkopen leverden circa 1,8 miljoen euro aan omzet op. Toshiba, de grootste fabrikant die HD-DVD steunde, heeft inmiddels de handdoek in de ring gegooid.

Platte tv’s

Eind 2008 staat volgens GfK in 61 procent van de Nederlandse huishouders een platte tv, waarvan de overgrote meerderheid geschikt is voor HDTV. Vorig jaar kocht 1 op de 5 huishoudens een platte tv. Dit jaar neemt de verkoop van platte tv’s, bijna uitsluitend LCD-tv’s, met twintig procent toe.

Promotietour

De Stichting Blu-ray Promotie Benelux heeft de afgelopen weken een promotietournee gehouden langs diverse grote winkelcentra in Nederland en Belgie om de dvd-opvolger onder de aandacht te brengen. Aanstaande vrijdag en zaterdag doet die Blu-ray Disc Promotietour Villa Arena in Amsterdam aan.

Volgens een woordvoerder komt de Stichting binnenkort met een vernieuwde Nederlandstalige publiekssite over Blu-ray Disc op het adres Experiencebluray.nl. De film Moordwijven van producent Dick Maas verschijnt 28 mei als de eerste Nederlandse bioscoopfilm op Blu-ray Disc.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond