Deel dit artikel
-

Ochtendgloren: iTunes filmcontract, Blu-ray moeizaam

Tegelijkertijd wordt bekend dat Apple films voor download gelijk met de uitgave op dvd gaat brengen en dat de verkoopcijfers voor Blu-ray tegenvallen. Maar Yahoo, AOL en RealNetworks moeten nog aanzienlijke bedragen aan rechten ophoesten, vonnist een rechtbank.

De aankondiging door Apple van filmcontracten voor iTunes betekent dat films voortaan tegelijkertijd via iTbues en op dvd zullen verschijnen. De grote maatschappijen 20th Century Fox, Walt Disney, Warner Bros., Paramount, Universal Studios, Sony Pictures en de middelgrote Lionsgate, Image Entertainment en First Look Studios.

Nieuwe films gaan 15 dollar kosten voor aanschaf en 4 dollar voor huur, wat langer uitgebrachte titels 10 dollar en 3 dollar. Ze zijn af te spelen op de video-iPod, iPhone, pc en Mac en met Apple tv op televisies.

Maar anders dan de Volkskrant groot belooft op haar vóórpagina, is dat lekkers hier nog niet voorhanden: kopers moeten met een in de VS geregistreerde creditcard betalen. En die hebben de meeste van ons niet.

Apple verlekkert ons met de aankondiging van ‘American Gangster’ en ‘The Diving Bell and the Butterfly en ‘I Am Legend’ via iTunes, maar die zijn dus hier niet verkrijgbaar tenzij kopers ze als torrents beschikbaar stellen. Maar dat was wellicht niet de bedoeling van de overeenkomst..

Steve Jobs gaf toe dat de handel via iTunes niet zo groot was geworden als hij had gehoopt. Dat nu ook Warner, de grootste partij, meedoet met downloadfilms is een grote stap voorwaarts voor Apple en de markt.

DVD onder druk

Overigens ontslaat Apple ook personeel: 174 banen bij een dochter in Austin, Texas, voor de verkoop op afstand van Mac computers. Dat is het gevolg van vervanging door e-commerce. Apple houdt er nog ruim 900 banen in de logistiek en klantenservice.

In 2007 daalden de opbrengsten van dvd’s voor het eerst, met 3 procent tot een totaal van een kleine 24 miljard dollar. Verhuur bleef ongeveer gelijk maar de omzet van verkochte dvd’s viel terug.

Marktvorsers van Screen Digest voorzien een groei van de downloadomzet van films van 250 miljoen dollar in 2008 tot ruim 1 miljard dollar in 2012. Dat zou nog maar een procent of vijf zijn van de omzet in dvd’s, en dat is een (te) lage prognose. Eenmaal gewend aan downloads, het branden en back-uppen op extern geheugen van usb-sticks etc zal downloaden veel sneller terrein winnen.

Blu-ray tegenvaller

Te meer daar Blu-ray niet loopt. De jongste verkoopcijfers van NPD Group tonen aan dat de winst in de oorlog met de HD DVD niet geleid heeft tot een flinke stijging van de afzet van Blu-ray.

Integendeel, van januari op februari 2008 daalde de afzet van standalone Blu-ray spelers zelfs met 40 procent en in maart was er nauwelijks herstel: een toename met 2 procent ondanks twee dagen meer verkoop. Er zijn te weinig films op Blu-ray beschikbaar terwijl het kwaliteitsverschil met gewone dvd’s minder groot blijkt te zijn dan aanvankelijk is beloofd.

De verkoop van de HD DVD spelers ging eerste maar langzaam omlaag, met 13 procent in februari, want net als hier waren winkels in de VS nog sluw genoeg om de waardeloos geworden spelers in aanbiedingen te slijten. In maart pas kelderde de afzet, met 65 procent. (Er zijn trouwens nog steeds bijvoorbeeld laptops – van Toshiba en andere partijen – te koop met HD DVD). Over Blu-ray als onderdeel van pc’s en spelcomputers zei NPD niets.

Muziekrechten

De overgang van schijf naar web blijft gehinderd worden door rechtenkwesties. Zo vonniste een rechtbank in het voordeel van de rechten van liedjesschrijvers. In een complexe zaak vorderde hun bond Ascap 3 procent van de omzet van streamingdiensten.

In het vonnis van de rechtbank in New York werd uiteindelijk een percentage van 2,5 procent genoemd. Dan kan neerkomen op een bedrag van 100 miljoen dollar over een periode van zeven jaar (2002-2009) voor de aangeklaagde bedrijven Real Networks, AOL en Yahoo.

Censuurverbod

Dezelfde bron, Ars Technica, bericht over een anti-censuur voorstel in het Amerikaanse parlement. Dat voorstel komt er naar aanleiding van het verraad van een Chinese dissident door Yahoo. Amerikaanse bedrijven mogen voortaan geen medewerking meer verlenen aan vervolging van dissidenten en moeten censuur van websites beperken.

Het gaat om de Global Online Freedom Act. Dat klinkt mooi, maar in de praktijk is er een belangrijk voorbehoud. Als het om gewone of redelijke strafvervolging gaat (‘legitimate foreign law enforcement purposes’), dan geldt de wet niet.

En wat censuur betreft: internetbedrijven in de VS mogen in het buitenland geen censuur plegen op websites van de Amerikaanse regering en op websites die door Washington zijn gefinancierd. Waar het gaat om censuur van niet door de regering betaalde sites moeten de principes van de filtering worden duidelijk gemaakt aan een nieuw op te richten Office of Global Internet Freedom.

Inkomens online

Ondertussen bij de buren: NS-station Leiden op Google Earth. In 3D- door de hallen en over perrons. En geen aansluiting die je mist.

En voor allen wie Adam Curry minder geslaagd vonden op internet, maar hem wel een goede dj achten: hij is terug op de radio vanaf 12 mei, bij Arrow Classis rock. Overigens wel via internet naar de ether, vanuit Engeland.

En een goed idee voor ‘leuker kunnen we het ook maken": publiceer de belastingdata van iedereen gewoon op internet. Het is even slikken, maar transparantie went snel…

est volgt nog..

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond