Deel dit artikel
-

Microsoft wint MSNLOCK zaak

Het Nederlandse bedrijf Unicaresoft mag de naam MSNLOCK niet langer gebruiken en moet de domeinnamen overgedragen aan Microsoft. Dat heeft de rechter vanochtend bepaald.

Eind april had Microsoft Unicaresoft gesommeerd om alle internet domeinnamen rond het softwareprogramma MSNLOCK over te dragen. Met de naam zou inbreuk worden gepleegd op het merkrecht.

MSNLOCK is ontwikkeld door Carola Eppink, moeder van drie kinderen. Zij bedacht de oplossing tegen overmatig chatten- en internetten en bedacht een programma waarmee Windows Messenger kan worden geblokkeerd. MSNLOCK vond Carola een passende naam als aanduiding voor een product dat in haar ogen een "grootschalig maatschappelijk probleem" oplost. De zaak trok internationaal aandacht.

"Ik wens ze succes met deze pyrrusoverwinning," zegt directeur Gerard Ghazarian van Unicaresoft. "Microsoft heeft de publieke opinie tegen zich. Wij mogen nu 18.000 euro aan advocaatkosten van Microsoft betalen. Ze zaten er met een heel team, wij met een advocaat. Tijdens de rechtszaak heeft onze advocaat gewezen op tal van websites waarin de naam MSN nog steeds voorkomt. Daar zouden ze meteen werk van maken, maar twee weken later zijn al die sites, waaronder sekssites, nog gewoon in de lucht."

"We vinden het jammer dat het tot deze rechtszaak heeft moeten komen," stelt Jacqueline Smit van Microsoft in een persbericht.  "In de ruim drie maanden voorafgaand aan de zitting is uitgebreid met Unicaresoft gecorrespondeerd om hen te bewegen af te zien van MSNLOCK als productnaam en het gebruik van MSN in hun domeinnamen."

Volgens Microsoft is "MSN onze merknaam en we willen niet dat deze wordt gebruikt als onderdeel van een productnaam of een website (weblink) van een ander bedrijf. Dat leidt tot onduidelijkheid bij consumenten met betrekking tot eigendom en associatie. Daarom ondernemen we ook actie zodra we inbreukmakend gebruik van een Microsoft-merk op het spoor komen, zoals blijkt uit talloze voorbeelden die we in de rechtszaak hebben overgelegd."

Op de naam MSNLOCK werden Microsoft volgens eigen zeggen gemaakt doordat voor deze naam een merkregistratie werd aangevraagd, waartegen bezwaar werd aangetekend. "Overigens wisten we tot vlak voor de rechtszaak niet dat Unicaresoft de naam MSNLOCK al niet meer gebruikte. Microsoft heeft niettemin een verbod gevraagd op het gebruik van de productnaam MSNLOCK en een aantal domeinnamen.

De rechtszaak heeft volgens Microsoft niets te maken met het product dat dit bedrijf levert. "Integendeel, wij zien de grote waarde van softwareproducten die de veiligheid op internet en de bescherming van kwetsbare groepen beogen te verbeteren."

Microsoft ontwikkelt ook zelf dergelijke software, zoals Microsoft Live OneCare Family Safety. Het staat Unicaresoft natuurlijk vrij te melden dat zijn product geschikt is voor gebruik met MSN, dus zonder het merk MSN in de productnaam op te nemen, stelt Microsoft.

Het vonnis staat inmiddels online.

Deel dit bericht

7 Reacties

Rogie Sijmons

Mag ik dan wel het domein lijMSNuiver.nl gebruiken? Of booMSNoeper.nl? Of heeft het almachtige door dollars verblinde bedrijf ook hier een lange arm?

Arjan

Wat Rogie zegt, is nogal dom… Slaat nergens op.

Ibbaman

MSneuker of MSNeuker dan 😉

John

Waarom neemt Microsoft die 18.000 euro niet zelf voor zijn rekening als gebaar?

chaozz

Maar wat Rogie zeg is wel geestig, en dat is ook belangrijk 😛

Wesley van Opdorp

Inderdaad geestig! Maar ik moet microsoft hier wel gelijk in geven, msnlock is een duidelijke combinatie van een merknaam en een engels woord met betekenis. Daar komt ook nog eens bij dat de domeinnaam redelijk negatief te noemen is.

Miranda

Check de uitspraak: http://jure.nl/BD1049

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond