Deel dit artikel
-

Ochtendgloren: hoezo open netten?

Hoe ‘open’ zijn eigenlijk de initiatieven van MySpace, Facebook en Google? En een aanval op Yahoo van Carl Icahn, vrede tussen Diller en Malone, maar nog meer oorlog tussen Craigslist en eBay. En hier stopt Bieslog, maar komt Messenger TV.

De ‘web 2.0 week’ die we gisteren aankondigden met open software van Google om sociale netten te beginnen, wordt vervolgd met enkele boeiende beschouwingen. Het betreft de ‘open’ initiatieven voor sociale netten. Volgens AdAge zijn de aankondigingen van MySpace, Facebook om hun data open te stellen voor gebruik elders, en van Google met sociale netten te beginnen een nieuwe periode inluiden van sociale netten.

De periode van de sociale netten met de hekken erom heen is ten einde, wat vooral voor marketeers aardig is want ze hoeven hun campagnes gericht op discussies rondom merken minder te voeren binnen de hekken van de sociale netten. Maar het blijft rijkelijk vaag, want kennelijk weet men het nog niet.

AdAge citeert Charlene Li van Forrester die mooi verwoordt hoe we in de toekomst dan eens hier en dan dar sociaal contact aangaan op het web net als dat in het gewone leven we vloeiend van de ene naar de andere omgeving gaan.

Veel kritischer is weblog GigaOm over ‘open’ in een uitstekend artikel met uitleg. Wat Facebook precies wil is nog onduidelijk. Dat MySpace de mogelijkheid biedt om profieldata ook elders te gebruiken, is begrensd tot partners die MySpace wil erkennen. Dat blijven op de server van MySpace.

Maar dit is redelijk open in vergelijking met wat Google lanceert. Want Google biedt met Friend Connect websites de mogelijkheid om code toe te voegen voor communicatie als in een sociaal net, maar dit alles verloopt via
De eigen applicatie iFrame. Die is allesbehalve ‘open’.

Degenen die al een paar decennia meelopen in ict weten dat geen woord zo veel argwaan verdient als een ‘open standaard’. Echt open betekent volgens ons dat de gebruiker zelf data beheert en die deelt via de sociale netten waar hij/zij zich wil aansluiten. Dat kan nergens, en kunnen we dat ooit afdwingen?

Google en Yahoo

Google’s praatjes over ‘open’ zijn mooi, bijvoorbeeld met haar ‘open’ initiatieven in de mobiele markt. Maar het verhinderen van de overname van Yahoo door Microsoft leert nog eens dat ‘do no evil’ een fabeltje is, behalve ten aanzien van de eigen aandeelhouders. Financial Times beschijft hoe de hegemonie van Google in de online reclamemarkt slechts groter wordt. Van de verwacht 55 miljard dollar (nog maar 36 miljard euro) aan webreclame in 2009 gaat circa de helft naar Google.

Verrassend: de bekendste activistische privébelegger in de VS, miljardair Carl Icahn,
kocht 4 procent van Yahoo en gaat pogen invloed te winnen in het bestuur van het internetbedrijf. Tot morgen kan hij namen voordragen voor de raad van commissarissen van Yahoo die begin juli opnieuw wordt gekozen. Waar Icahn komt, wordt het spannend.

Nieuwsgolf

Gezien de nieuwsgolf van afgelopen nacht geven we die puntsgewijs weer.

  • De EDS-overname door HP werd realiteit. De prijs van 12,6 miljard dollar is volgens beleggers te hoog, want de koers van EDS steeg wel maar de koers van HP verloor ruim 5 procent. Voor Nederland ook belangrijk. Mondiaal is IBM het doelwit, in Nederland behalve IBM ook KPN/Getronics.
  • Craigslist daagt eBay, in antwoord op de rechtszaak van eBay tegen Craigslist. eBay heeft bedrijfsgeheimen ontfutseld, zegt Craigslist. Meestal in een zakelijk juridisch geschil in de VS komt er een tegeneis van de andere partij. Dat wordt een rechtszaak met voorpret van buitenstaanders.
  • De grootste spamboete ooit betreft het vonnis in een door MySpace aangespannen en gewonnen zaak in Califronië: 234 miljoen dollar boete spamkoning Sanford Wallace en ene Walter Rines. Ze kwamen niet opdagen voor de rechtbank.
  • Liberty en IAC tekenen vrede na de lange strijd van hun bazen, de mediatycoons John malone en Barry Diller. Liberty staakt het verzet tegen het splitsen in vijf bedrijven in ruil voor extra commissarissen voor Liberty. De koers van IAC steeg, die van Liberty bleef vrijwel gelijk.
  • Earthlinkstopt met wifi in de stad Philadelphia. "Een geweldig idee, maar geen geweldige onderneming", zo vatte de chef de mislukking samen. Prachtig idee van het gemeentebestuur, mooie samenwerking in Wireless Philadelphia, maar nauwelijks gebruikers. Geen parken en straten vol laptoppende mensen die met wifi online gaan: 5.000 gebruikers in plaats van de gehoopte 100.000. Tijd nog niet rijp?
  • De inzet van de Navo tegen cyberaanvallen wordt vergroot. Estland leidt het op te zetten bureau gezien de aanval op internet in dat land vorig jaar. Letland, Litouwen, Duitsland, Italië, Spanje en Slowakije gaan bijdragen.

In eigen land

Natuurlijk veel aandacht voor de rampenoefening voor KPN-klanten, een ‘leermoment’ voor als het hele internet hier eens plat gaat. Nog meer internetellende in Trouw, maar dan de inhoud en nare gevolgen, wat volgens de krant noopt tot digitale opvoeding van kinderen.

In twintig landen de komst van Messenger TV, filmpjes van MTV, Sony BMG en MSN Video tijdens het chatten. Gericht tegen YouTube. Ook een leuke komst: een semantische zoekdienst voor Wikipedia die de naam Powerset draagt. Verticaal alternatief voor Google met zoeken binnen een site?

Internet is verlost van de Gouden Kooi, doch tijdelijk: RTL wil voorkomen dat er vóór donderdag uitlekt wie de volgende is die het huishouden moet verlaten.

Nog twee eindes, maar wel definitief: het ophouden van Skoeps was bekend, NRC analyseert het einde. Rake opmerking van Mark Deuze: een vergaarbak voor van alles en nog wat zonder richting.

En treurig nieuws over Bieslog: Wim de Bie, 69 inmiddels, hangt het toetsenbord aan de wilgen. Na zes jaar commentaar is het tijd voor een ‘nieuwe uitdaging’, zoals dat heet. Bedankt, Wim de Bie; je hoefde niet, maar deed het wel, met verve!

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond