Deel dit artikel
-

Ochtendgloren: Icahn wil Microsoft-overname

De activistische aandeelhouder Carl Icahn wil Yahoo alsnog in de armen van Microsoft drijven. En de overname van Plaxo plus gunstige cijfers van Sony en haar PlayStation 3. En jokt KPN over het einde van de storing?

De aanval van Carl Icahn op Yahoo die we gisteren meldden, is bedoeld om Yahoo alsnog bij Microsoft te brengen. Hij wil daartoe een poging doen een nieuwe raad van commissarissen te benoemen bij Yahoo, met onder meer de voormalige voorzitter van Viacom (MTV) Frank Biondi. Beleggers lopen zich warm, want de koers van Yahoo steeg op de Nasdaq ruim ruim 2 procent en nabeurs nog eens met bijna 2 procent; tot boven de 27 dollar.

Maar het probleem is, schetst Wall Street Journal, dat Icahn dan wel de toezegging van Microsoft moet hebben dat ze wederom een poging zal doen om Yahoo te kopen voor ongeveer 35 dollar per aandeel. Zo’n toezegging gaf Microsoft nog niet af. Yahoo onderhandelt ondertussen nog met Google, want de beloofde reclameovereenkomst laat op zich wachten.

Plaxo en anti-Duits protest

Net deze week gezegd: ik krijg (gelukkig) nooit meer verzoeken van mensen om adressen bij te houden met Plaxo. Blijkt het bedrijf te worden overgenomen door Comcast, de grote kabelexploitant in de VS. De kabelaars daar zijn flink in beweging, van investeringen in wimax tot en met zelfs de aankoop van een krant. De aankoop van Plaxo wordt positief beoordeeld.

Nog een transactie: van DeutscheTelekom in Griekenland: ze heeft de nationale telco OTE nu al voor een kwart in handen, ondanks Griekse protesten, compleet met nazi-vlaggen.

Jubel om Sony en PlayStation

De Resultaten van Sony vielen alleszins mee, terwijl het elektronicacocnern bovendien met zonnige vooruitzichten kwam voor de rest van 2008. De jaaromzet (tot 31 maart) steeg met 7 procent, tot omgerekend een kleine 55 miljard dollar met een vijfvoudige operationele winst en een bescheiden winst van 2,3 miljard euro

Vooral de verkoop van camera’s, pc’s en lcd tv’s liep goed. De speldivisies maakte nog 800 miljoen euro verlies, maar dat was nog maar de helft van het verlies van het jaar ervoor. De verkoop van de PlayStation 3 liep goed met ruim 9,23 miljoen stuks, tegen 3,6 miljoen in het voorgaande boekjaar, maar ondanks de stijging minder dan de beoogde 11 miljoen. Dit boekjaar wil Sony er 10 miljoen verkopen, plus 15 miljoen PSP’s. Daarvan gingen er een kleine 154 miljoen wereldwijd van over de toonbank afgelopen boekjaar.

In de Amerikaanse markt wist de PS3 de tweede plaats, achter de Wii van Nintendo, terug te veroveren op Microsoft met de Xbox. Ook in Europa en Japan is Sony tweede. Het verlies per verkocht PlayStation 3 kan best eens zo’n 170 euro per stuk belopen. Sony verlaagde de prijs afgelopen jaar met 20 procent, maar zegt dit jaar geen prijsverlaging te willen doorvoeren.

Geleid door Sony met een koerssprong van ruim 9 procent schoten de Japanse koersen vanmorgen omhoog naar een hoogste punt sinds vier maanden.

Disney-portaal en iPhone-speculatie

Overigens komt vandaag de eerder aangekondigde DGamervan Disney online, een spelportaal dat ook een ‘community’ moet worden. Zojuist nog was er op DGamer.com alleen aan ‘sneak preview’ te zien.

En voor de liefhebbers: een nieuwe grotere iPhone met groter scherm en nieuwe Atom-chip van Intel is in de maak. En UMTS? Nog steeds niet meer dan speculatie dat die ook begin juni tijdens het ontwikkelaarscongres van Apple het licht zal zien.

In de categorie ‘leuk’ ook de methoden van de RIAA om muziek ruilende studenten te pakken en hun universiteiten te wijzen op de verantwoordelijkheid voor wat er met hun netten gebeurt. Een medewerker van de RIAA die geen naam durfde te zeggen uit angst voor haatmail (een op zich treurig element) toonde op ruilnet LimeWire het programma Media Sentry wordt losgelaten dat onder meer op harde schijven van pc’s neust. Brein gebruikte dat in Nederland, maar het bewijs daarvan schond privacy.

Storing voorbij, of niet?

Over privacyschending gesproken: een patstelling over de Bewaarplicht telecom- en internetdata. Die komt er wel, maar voor welke bewaarperiode, 6, 12 of 18 maanden?

Misdaadbestrijding dus? De schade van illegale software beliep afgelopen jaar 31 miljard euro, 20 procent meer dan in 2006, aldus althans de softwaremakers zelf verenigd in de BSA. Van alle software is 38 procent illegaal, in 2006 nog 35 procent. in Nederland is het 28 procent, goed voor 500 miljoen euro schade.

Maar ondertussen steeg de waarde van ict-overnames mondiaal met 44 procent, tot 127 miljard euro. Maar Tulip-dochter Devil AG stelt de Duitse beursgang uit.

Goed nieuws: NRC.tv begint maandag met drie programma’s: muziek, koken en de onnavolgbare Kamagurka. En met de beloofde internet in de Thalys is een begin gemaakt.

KPN zei het, dus ook het ANP: de adsl-storing was gelukkig voorbij. Echt waar? Nee hoor, KPN en XS4all jokken over de grote storing met adsl die het Nederlandse net afgelopen dagen teisterde. Of is dat net een jojo?

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond