Deel dit artikel
-

Mobiel instant messaging verdringt sms en e-mail

Het moet een schrikbeeld zijn voor de service- en netwerkproviders: instant messaging op de mobiel zal op den duur SMS en uiteindelijk ook e-mail via de pc vervangen. Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO.

Het toekomstbeeld dat geschetst wordt in het onderzoek van TNS Technology, dat in Nederland vertegenwoordigd wordt door de sector Technology van TNS NIPO, heeft mogelijk gevolgen voor de winstmarges van service- en netwerkproviders.

Voor het onderzoek werden 17.000 respondenten in dertig landen geïnterviewd. Het blijkt dat wanneer mobiele bellers instant messaging gaan gebruiken, dit de rol van alle andere berichtgevingtools overneemt.

Mobiel instant messaging is wereldwijd de meest gebruikte berichtgevingtool op de mobiele telefoon: 61 procent gebruikt het dagelijks. Daarmee laat deze tool de meer ‘traditionele’ sms (55 procent) en e-mail via de mobiele telefoon (12 procent) achter zich. In Nederland ligt de situatie net even anders. Sms is hier nog altijd zeer dominant. Daarentegen maakt slechts 1 procent van de Nederlanders met een mobiele telefoon gebruik van instant messaging

Internationaal gezien is instant messaging al behoorlijk populair: 11 procent van alle verzonden berichten via mobiele telefoon en vaste pc zijn instant messages. Als we dan naar de gebruikers van mobiel instant messaging kijken, dan krijgen we een ander beeld: 36 procent van de berichten zijn instant messages. Voor hen is het dan ook de belangrijkste berichtgevingtool. Onder mobiele gebruikers van instant messaging is het gebruik van sms ook meteen een heel stuk lager: 23 procent sms’t. Dit tegenover 38 procent van alle mobiele gebruikers. Ook versturen en ontvangen ze minder e-mail via de computer: 21 procent gebruikt e-mail via de pc, tegenover 31 procent van alle mobiele telefoongebruikers.

Matthew Froggatt, Directeur Global Technology van TNS, beargumenteert: "Als mobiele gebruikers via hun telefoon toegang hebben tot het internet, dan zijn de kosten van mobiel instant messaging nagenoeg te verwaarlozen; men betaalt slechts een heel klein bedrag voor de data-overdracht. De consument is al redelijk bekend met instant messaging via de pc (via aanbieders als MSN en Yahoo), en nu steeds meer mobiele providers onbeperkt gebruik van internet via de telefoon aanbieden, zal het gebruik van mobiel instant messaging significant stijgen. Dit ten koste van het gebruik van vaste e-mail en sms."

Froggatt vervolgt: "Deze nieuwe ontwikkeling vormt dan ook een interessante uitdaging voor de providers. Gaan ze verschillende opties aanbieden? Met de groei van mobiel instant messaging en de steeds uitgebreidere functionaliteiten op mobiele telefoons (waaronder internettoegang) lijken providers weinig andere opties te hebben dan het aanbieden van mobiel instant messaging-mogelijkheden via hun netwerk."

Deel dit bericht

7 Reacties

Danny Mekic'

Wat zijn 'instant messages'? En waarom vallen SMS-berichten hier ook niet onder?

Gerben Mak

In tegenstelling tot een "instant message" is een SMS een "store and forward" bericht. Maar ben het eens dat dit een irrelevant technisch onderscheid is – voor de user experience maakt het weinig verschil. De consument kiest voor een platform of service (Live/MSN of Skype etc) en niet voor een technologie (SMS, IM, whatever).

john

Helemaal mee eens, vandaar dat websites als http://www.chatkantoor.nl een grote toekomst hebben.

Jan-Joost Kraal

Dit artikel verbaast me om een aantal redenen: 1. Ik ben net op de global messaging conference geweest, waar partijen als Microsoft, Yahoo! en AOL, hele andere cijfers lieten zien (veel lager) 2. Het verschilt enorm per regio: in Indonesie is iedereen aan het IM-en, maar daar zijn veel minder PC's in gebruik. In de VS, waar allang op mobiel gechat wordt, is SMS gigantisch aan het groeien (verdubbeld in een half jaar). Resultaten van een land kunnen nooit op een ander land worden geprojecteerd (hoor ik iemand 'I-Mode' zeggen? ;-) 3. Behalve een technisch verschil, wat inderdaad niet veel uitmaakt, is het hele principe van IM anders dan SMS: IM is meer gericht op gesprekken en je weet of je buddy online is, terwijl SMS meer gericht is op een mededeling. Dus voor mij is dit onderzoek nogal generaliserend. SMS blijft gewoon bestaan en goeien. IM zal deze groei wel wat afremmen. …en als je dan mobiel IM't doe het dan wel via http://www.ebuddy.com 😉

Milko van den Wollenberg

Ja dat is helemaal goed nieuw! Waarom? Omdat je met een Mobile Messenger zoals fring ook via je mobieltje (Smartphone / PDA) met een Internet verbinding kan bellen ! En daarmee dus de dure International Roaming kan omzeilen!Bellen kan onderling gratis en met de SIP client uitgaand bellen zoals met een provider als XeloQ Communications. We partnerren met fring en hebben de fring software embedded in onze 'My Account' website. Account aanmaken, inloggen, fring installerern op je mobiel en dan via XeloQ de hele wereld bellen ! En dat tegen een paar cent per minuut in plaats van euro's per minuut. Kijk snel op http://www.xeloq.nl  

Danny Mekic'

Milko, Voor het maken van reclame kun je denk ik gewoon beter bannerruimte inkopen dan het plaatsen van een reactie die in strijd is met de regels van Emerce.  ("Niet ter zake doende, commerciele of kwetsende bijdragen worden verwijderd.")

kabouter plof

klopt deze statement nog steeds?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond