Deel dit artikel
-

Bewaarperiode internetdata vastgesteld op 12 maanden

De patstelling over de bewaarplicht van telecom- en internetdata is opgelost. Een stemming in de Tweede Kamer mondde donderdag uit in een bewaartermijn van 12 maanden.

De Tweede Kamer worstelde eerder nog met de bewaarperiode: 6, 12 of toch 18 maanden? Ondertussen is duidelijk dat de verkeersgegevens van Nederlandse internetgebruikers een jaar moeten worden bewaard.

CDA en VVD zagen het liefst een bewaartermijn van 18 maanden. De Europese richtlijn stelde 6 maanden als minimum voor. Dezelfde termijn waar ook PvdA, SP, GroenLinks en D66 voor wilden gaan.

Uiteindelijk koos een meerderheid (PDF) van de Kamer donderdag voor een periode van twaalf maanden, naar van een voorstel van de ChristenUnie.

In tegenstelling tot wat Nederland gaat doen, bewaren de meeste Europese landen de gegevens een half jaar.

Meer dan 40 instellingen uit 11 Europese landen vroegen in april de Europese rechter nog om de Dataretentie Richtlijn te vernietigen. Daartoe stuurden 43 non-gouvernementele organisaties en internetproviders een brief.

De groep van 43 betoogde dat de richtlijn niet wettig is. Hij zou in strijd zijn met de mensenrechten.

Het opslaan van verkeersgegevens zou opsporings- en veiligheidsdiensten beter in staat kunnen stellen om terroristen en zware criminelen te bestrijden. Velen betwisten echter nog steeds de nut en noodzaak van de richtlijn.

Deel dit bericht

1 Reactie

Jaap

Uitermate storend weer, zo'n compromisbesluit. Voorstel tot 18 maanden, EU richtlijn is 6 maanden. "Nou dan gaan we toch in het midden zitten, is iedereen tevreden?"  Het gaat hier om zeer belangrijke privacywetgeving, en dan gaat de besluitvorming in NL op zo'n manier als dit!? Bij de overheid in Nederland zijn de privacy en bescherming van persoonsgegevens (Online, SWIFT, OV-trajectkaart, persoonlijk medisch dossier, burger ID) totaal niet in goede handen. Vadertje Staat en de commercie wil alles van je weten. Voor je eigen bestwil natuurlijk, je hebt toch niets te verbergen?  Alleen D66 (of all people) heeft nog een idee van welke catastrophe op dit gebied er op ons afkomt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond