Deel dit artikel
-

Amsterdam krijgt Mobile-Fi

De Randstad krijgt een concurrent voor UMTS telefonie onder de noemer Mobile-Fi. Woensdag neemt het Eindhovense bedrijf CallMax in Amsterdam de eerste zender in gebruik. Nederland wordt daarmee het eerste Europese land met Mobile-Fi.

CallMax, eigenaar van een landelijk semafonienetwerk, zit al enige tijd achter een licentie aan van mobiel WiMAX, maar technisch is hierop nogal wat af te dingen, zodat naar alternatieven is gekeken. De opvolger van mobiel WiMAX – 802.20 of MBWA (Mobile Broadband Wireless Access) – lijkt meer mogelijkheden te bieden.

Mobile-Fi, zoals deze standaard ook wel heet, biedt stabiele verbindingen ook wanneer men zich met 250 kilometer per uur verplaatst. De vertraging bedraagt dan hooguit zo’n 10 milliseconden. De verbinding is veel stabieler dan UMTS, zegt CallMax.

CallMax heeft al in 2006 de vereiste frequentie overgenomen, maar de technologie was er toen nog niet rijp voor.

Het Eindhovense bedrijf heeft in eerste instantie zakelijke gebruikers in de regio Amsterdam op het oog. Zij zouden via VPN (een beveiligde verbinding) op afstand kunnen werken. Per gebruiker zal ongeveer 2 Mbps beschikbaar zijn, binnen een jaar wordt de snelheid verhoogd naar 5 Mbps. Voor de ontvangst zijn overigens wel aparte pc kaarten vereist, maar die zijn nu al beschikbaar, zegt directeur Chris van Steenbergen. "De standaard is vorige maand afgekomen, maar de fabrikant heeft hierop al geanticipeerd. We kunnen ook pda-achtige apparaten leveren."

CallMax wil 50 euro per maand rekenen voor een 1 Mbps verbinding en een fair use-beleid. "Dan moet je denken aan 2 tot 4 gigabyte per maand."

CallMax wil de komende maanden iedere twee weken een nieuw basistation plaatsen. Eind dit jaar moet de hele Randstad zijn voorzien. Met 300 stations is een landelijk netwerk mogelijk. Daarna wil CallMax het netwerk uitrollen in Noorwegen, Zweden en Denemarken.

Het eerste basisstation wordt woensdag in gebruik genomen door een bestaande klant van CallMax, maar Van Steenbergen wil de naam nog niet onthullen. "We zetten deze technologie in eerste instantie uit bij bestaande klanten. Zij kunnen een draadloos netwerk rond hun onderneming opzetten."

Deel dit bericht

7 Reacties

Clear

Moet ik dan denken aan formules zoals het Amerikaanse Clearwire in Belgie al hanteert ?  http://www.clearwire.be

Anton

Ik vraag me af wat voor klanten het voordeel is boven een HSPA abonnement bij bijvoorbeeld KPN. Voordelen van HSPA:- Hogere snelheid- Landelijk dekkend- Internationaal te gebruiken- Proven Technology- Vergelijkbare kosten

Jaap

@Anton: je hebt gelijk hsdpa van KPN is zelfs goedkoper: http://www.kpn.com/web/mobiel/internet-mobiel/mobiel-internet-laptop.htm?sc_5=flash3

Chris

Wil je het echt weten wat het verschil is: HSPA:- geen 'dedicated' bandbreedte, best effort- slechte indoor dekking- vertraging is niet < 10 ms, dus niet geschikt voor VOIP- bij hoge snelheden is de snelheid niet constant- enorme kosten per MB dataverbruik (0,29 ct / MB)- opbouw van de connectie duurt lang- geen stabiele verbinding, schakelt tussen verschillende netwerken En zo kan ik nog wel doorgaan.  Ik ben het ermee eens, voor de consument maakt het niet zoveel uit, maar voor de zakelijke klant die voor kwaliteit gaat wel.  

ST

@Chris -Denk je echt dat in deze versie van deze nieuwe apparatuur al QoS achtige technieken ge?mplementeerd zijn? Zelfs WiMAX leveranciers hebben dat nog niet uitgebreid klaar… Enneh de grootste HSPA leverancier heeft in de laatste software wel QoS zitten… -Slechte indoor dekking is inherent aan het gebruiken aan frequenties boven 1,5/1,8Ghz dus dat zal hier voor CallMax ook niet anders zijn. - De vertraging <10ms is draadloos niet te realiseren dus ok niet voor CallMAX. BTW waarom moet voor VoIP de vertraging <10ms zijn, het werkt nog steeds perfect met 80-120 ms vertraging (HSPA 3.6). Ik gebruik zelf namelijk VoIP op die manier, zonder enig probleem… - Hoge snelheid snelheid niet constant… hahaha dat is met ELKE draadloze techniek zo alleen hier wordt het gemaskeerd doordat er niet zoveel gebruikers op het netwerk zitten waardoor er veel celcapaciteit over is voor error correctie en retransmissies - Kosten… Ik zie anders bij verschillende HSPA aanbieders ook abbo's voor 2 Gbyte voor tussen 60-100 Euro (ex btw, maar dat geld ook voor de aanbieding van CallMAX!!) - Opbouw van connectie duurt lang. Kijk daar heb je een punt. Dit wordt echter bij HSPA met 3GPP Release 5 en deels 6 (ge?mplementeerd in de nieuwste software ergens rond deze tijd) ook veel beter door het toevoegen van een state in de toestand van een verbinding zodat de opbouwtijd terug gaat van 1.2 Sec naar rond 0.5 Sec  - Ik snap niet waar jij geen stabiele verbinding vandaan haalt. Denk jij dat CallMAX dit wel zonder enig probleem voor elkaar krijgt voordat ze een fijnmazig landelijk dekkend netwerk uitgerold hebben ??? Daar komen op dit moment namelijk het grootste deel van de onderbrekingen bij HSPA vandaan: geen optimale landelijke dekking. BTW de laatste tijd heb ik eigenlijk alleen in tunnels nog een probleem met HSPA maar zelfs daar zie ik al verbetering !!! Goed, ik heb nog heel wat andere vragen voor de heren van CallMAX zoals:- Welk frequentiegebied zitten jullie werkelijk. De 3,5 Ghz is namelijk vergeven aan Worldmax en dus moeten ze daar dan frequentieruimte gekocht/gehuurd hebben (die niet gebruikt mag worden voor mobiele dienstverlening, alleen voor fixed wireless!!). Dit staat echter niet geregistreerd bij het Agentschap Telecom (mijn laatste check was 2 maanden geleden en toen was daar niets bekend…)- Hoeveel masten hebben jullie nou werkelijk in Amsterdam staan (of maken jullie gewoon gebruik van het WiMAX netwerk van Worldmax). Zoals misschien wel blijkt uit mijn reactie ben ik nog wel wat sceptisch en zie ik eerder een commercieel verhaal wat opgeblazen wordt dan een echte uitrol van een nieuwe techniek. Greetz…

Chris

@ST: Ik begrijp uit je bericht dat je een enorme fan bent van HSPA, maar hoe kun je iets vergelijken als je het zelf niet hebt uitgeprobeerd? Callmax biedt nu gewoon een serieus alternatief voor HSPA en er zullen vanzelf gebruikerservaringen op het wereldwijde web verschijnen.  Daarnaast gebruiken ze absoluut niet de 3,5 GHz van Worldmax.

John

Volgens mij draaien ze een half jaar op een testfrequentie.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond