Deel dit artikel
-

KB wil 8 miljoen krantenpagina’s online zetten

De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag draait haar hand niet om voor een lastig scanklusje. Voor 2009 wil de bibliotheek 8 miljoen krantenpagina’s digitaliseren. De pagina’s zijn dan in digitale vorm doorzoekbaar op ieder woord in de tekst.

Dat meldt de KB maandag. Per maand worden ongeveer 200.000 krantenpagina’s gedigitaliseerd. De instelling verwacht in 3 jaar tijd 8 miljoen pagina’s beschikbaar te kunnen stellen. Begin 2009 worden de eerste resultaten online beschikbaar gesteld.

Bij de digitalisering van kranten uit de 20ste eeuw loopt de KB door de huidige Auteurswet tegen een aantal beperkingen aan. Hierover voert zij momenteel overleg met het Nederlands Uitgeversverbond en verschillende organisaties die de belangen van freelancers en andere auteursrechthebbenden behartigen.

Een wetenschappelijke adviescommissie adviseert de Koninklijke Bibliotheek over de selectie van de meest belangrijke titels vanaf 1618, toen de eerste krant in Nederland verscheen, tot aan de twintigste eeuw.

De afgelopen 4 eeuwen verschenen in Nederland alleen al 7.000 landelijke regionale en lokale dagbladtitels.

De gedigitaliseerde kranten worden opgenomen in de Databank Digitale Dagbladen, een project van de KB dat gefinancierd wordt door het Nationaal Programma Grootschalige Onderzoeksfaciliteiten.

Deel dit bericht

1 Reactie

timon

Ergens vind ik het idee om alle pagina's te gaan scannen een beetje onzinnig. Waarom vragen die gasten niet aan de uitgevers om de kranten digitaal aan te leveren. Dat scheelt 200.000 kranten per maand te digitaliseren.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond