Deel dit artikel
-

Voipster nieuwe start up peer-to-peer telefonie

Het Amsterdamse bedrijf Voipster gaat vanaf 11 april peer-to-peer telefonie aanbieden. Het wil volgens directeur Sjoerd Hannema de Skype van de zakelijke markt worden. De voorbereidingen voor de lancering van Voipster zijn al sinds augustus 2003 in volle gang. Het bedrijf denkt binnen een jaar uit de kosten te zijn.

Voipster is bedoeld voor mensen in bedrijven die veel en intensief bellen. Ook gaan we ons richten op bedrijven die verspreid zitten over verschillende lokaties in de wereld. Zeker als bedrijven in uithoeken zitten, heb je al een quick win,” zegt Hannema.

Voipster gaat zijn peer-to-peer softwarepakketten proberen te slijten bij telecombedrijven, ips’s en bedrijven met een eigen callcenter. Maar het gaat ook proberen de software via resellers te verkopen. “Het liefst willen we ook strategische allianties aangaan met telecombedrijven en met isp's, “vervolgt Hannema. Het bedrijf wil in ieder geval niet de consumentenmarkt op. “Die markt heeft Skype zich al toegeëigend en dat bastion gaan we dus niet nemen.” 

Voipster alleen maar betitelen als bellen via internet dekt volgens Hanemma de lading niet. “Voipster betekent ook praten, smsen, surfen, tegelijk documenten bewerken, waar ter wereld je ook bent. Bellen wordt hierdoor niet alleen goedkoper, de mogelijkheden nemen ook nog eens toe. Ideaal voor bijvoorbeeld callcentermedewerkers die klanten van bedrijven terwijl ze aan de lijn hangen door bepaalde dingen op een webiste of in een document willen heen loodsen,” zegt Hannema.

Voipster gaat abonnementen aanbieden tegen een vast bedrag per maand. Dat bedrag zal waarschijnlijk rond de vijf euro per gebruiker liggen. Voor dat bedrag kunnen deelnemers niet alleen onbeperkt de hele wereld bellen, ook kunnen zij gesprekken opzetten met vier deelnemers, voicemail inschakelen als ze afwezig zijn, gesprekken visueel ondersteunen op het beeldscherm en samen aan documenten werken.

“Wij worden de offline Skype for business users,” zegt een strijdbare Hanneman. Maar tegelijkertijd wil de kersverse directeur van Voipster benadrukken dat er ook wezenlijke verschillen zijn tussen de aanpak van Voipster en Skype. “Ik ga ervan uit dat Skype er uiteindelijk voor kiest om hun peer-to-peer verbindingen ook aan vaste en mobiele verbingen te knopen. Daar zien wij heel nadrukkelijk vanaf. Wij gaan echt voor de pure web-to-web telefonie. Een ander verschil is dus dat wij dus absoluut geen billing-relatie aan willen gaan met klanten.”

Voipster dat vanuit Amsterdam gaat opereren, heeft inmiddels 28 man in dienst verspreid over vier landen. Er zitten ook personeelsleden in Zuid-Afrika, Spanje en Estland (daar zitten net als bij Skype de ontwikkelaars van de software). Werkterrein van Voipster wordt de wereld. Voipster wordt in eerste instantie in het Nederlands, het Engels en het Spaans gelanceerd.  Andere talen zullen spoedig volgen.

Het bedrijf wordt onder meer gefinancierd door Roel de Hoop van Prime Technology Ventures en nog een aantal business angels die niet met naam en toenaam genoemd willen worden. Wat het startkapitaal van Voipster is, wilde noch Hannema noch De Hoop kwijt. In het eerste levensjaar mikt het bedrijf op enkele tienduizenden betalende abonnees.

Voordat Hannema bij Voipster aan de slag ging, had hij zijn eigen televisieproductiebedrijf. Dat verkocht hij in 1999 en heette Flimstones. Dat hield zich met name bezig met het maken van commercials. In 1994 richtte hij het internetbedrijf Webguide op. Dat was gespecialiseerd in de verkoop van domeinnamen. Ook was hij distributeur in de EU van CMAX.

Deel dit bericht

2 Reacties

simone brummelhuis

Eindelijk zijn er weer investeerders bereid om een beregoed idee te ondersteunen. Veel succes toegewenst.

Sietse Jeek

11 April een lancering……

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond