Deel dit artikel
-

I-Wood wint Broos van Erp prijs

De 50.000 euro van de grootste ict-prijs in Nederland gaat in 2008 niet naar de gedoodverfde winnaar Sellaband, maar naar mobiele reclamemaker I-wood. De breedbandprijs ging naar de politie in Rotterdam voor een systeem om met mobiele videobeelden opsporing na roofovervallen aanzienlijk te versnellen.

Niet minder dan zes ict-prijzen werden er woensdagavond in de Nieuwe Kerk in Amsterdam vergeven tijdens een galadiner van ICT Office. Vijf van de zes prijzen worden ‘awards’ genoemd omdat dit duurder klinkt.

Het domein Broos van Erp mag dan dood zijn, evenals het gelijknamige Tweede Kamerlid van de VVD met zo veel oog voor ict en het mkb, de prijs leeft als nooit tevoren.

Maar liefst 44 inzendingen waren er volgens de ict-chef van Economische Zaken, Mark Frequin. Dat was het dubbele van voorgaande jaren. De genomineerden:

 

  • Stichting de Groene Garage meet bandenspanning na orders van bedrijven;
  • Innoviting met een systeem om op afstand bewegingen van ouderen te monitoren ten behoeve van zorg;
  • Sellaband waar artiesten en bands investeringen kunnen vergaren van hun fans voor een cd-opname;
  • iWood heeft een systeem voor gerichte reclame naar mobieltjes. Ontvangers krijgen een beloning, bijvoorbeeld gratis mobiel internet of kortingen;

 

I-Wood won, tot verbazing ook van medeoprichter René Kock, die in zijn dankwoord zei: "Ik had de sms al klaarstaan voor het thuisfront: Sellaband heeft de prijs gewonnen. Dat zal ik zo even aanpassen."

Sellaband is inmiddels een internationaal succes met zo’n 7.000 inschrijvingen van muzikanten en bands en twee miljoen dollar aan investeringen. Maar de prijs uit handen van juryvoorzitter Zsolt Szabo (ex-kamerlid VVD) ging naar I-Wood.

I-Wood heeft een innovatief concept voor mobiele reclame maar moet zich nog bewijzen. Haar systeem ‘Mobile-Desktop’ laat elke keer als de gebruiker een toepassing start, bijvoorbeeld bellen en steeds als het scherm wisselt een banner zien. Voor de periode na de lancering zijn koppelingen met systemen voor locatiegebonden diensten en mobiel betalen in voorbereiding.

Breedband- en milieuprijs

De meters van bandenspanning hoopten met de prijs weg te kunnen gaan, te meer daar het een lumineus idee is dat aansluit op de hype over CO2. Die aandacht op vervuiling en opwarming leidde gisteren tot de uitreiking van de eerste ‘ICT Milieu Award’. De drie genomineerden waren Siemens met zuinige havenoverslagbesturing in ondermeer Rotterdam, Philips met een zuinig beeldscherm en Oxxio/IBM met online inzicht in energieverbruik. De winnaar werd ‘de nationale trots’ die de schermen op de Campus in Eindhoven ontwikkelde. Ze verbruiken 50 procent minder energie dan die van de concurrentie en vaak continue branden op beurzen, luchthavens etc.

Wel naar Rotterdam ging de prijs van Nederland Breedbandland, te weten naar de politie in Rotterdam. Die won van
waren GamesFactoryOnline, ROC West-Brabant en ‘DiseaseManagement en Telemedicine’ van Kader Consult en het Martiniziekenhuis.

Om de pakkans van overvallers te vergroten, gaat de politie in Rotterdam Rijnmond bestaande camerasystemen. Zo wordt de tijd verkort tussen de overval en de signalering daarvan bij de politie. Dankzij direct doorgestuurde camerabeelden komt snel een beter signalement van de dader beschikbaar. Het systeem wordt in het voorjaar van 2008 in de meest urgente winkelgebieden in regio Rotterdam ingezet en vervolgens landelijk.

Volgens Diensthoofd EXO Politie Rotterdam-Rijnmond Hijmering werkt cameratoezicht hier effectief, anders dan in Engeland: "Daar worden de beelden gewoon niet goed nagekeken en niet goed gebruikt. Dat is wel een voorwaarde om er profijt van te hebben. Bij ons wordt al bij 80 procent van de opgeloste zaken ict ingezet."

Innovatie en aanbesteding


Rotterdam haalde ook de prijs van ICT Officie die ‘InnovatieSalon Award’ wordt genoemd en gaat naar het beste samenwerkingsproject tussen partners zoals overheden en bedrijven. De Havenmeester van Rotterdam, Jaap Lems, werd de winnaar als medeorganisator van de InnovatieSalon Veiligheid in de haven.

Rotterdam was wederom in beeld bij de ‘Aanbesteding Award’ voor overheden. die kende drie nominaties. Een project voor verkeersmonitoring in Rotterdam verloor evenals het project ‘Kamer in Beeld’, het videocamerasysteem om debatten in het parlement op te nemen en multimedia uit te zenden. De prijs ging naar OT2006, het aanbestedingstraject voor telefonie, datacom en centrales van de Rijksoverheid plus andere overheden. Daarmee is 147 miljoen euro bespaard in vergelijking tot de vorige aanbesteding.

Mooie nominaties waren er voor de ICTRegie Award, beide een jaar of acht terug ontstaan vanuit de ict-wetenschap: eerste werd de Software Improvement Group (Sig), voortkomend uit het vermaarde CWI in Amsterdam. SIG heeft een systeem om heel uitgebreid broncode te analyseren en te beoordelen. Dat is nu een belangrijk exporproduct nadat het eerst uitgebreid is toegepast bij ABN Amro.

Sig won van MobiHealth, afkomstig van het Centre for Telematics and Information Technology van de Universiteit Twente. Dit bedrijf maakt systemen voor medische monitoring op afstanden en draadloze communicatie, en is kansrijk op een snel groeiende markt.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond