Deel dit artikel
-

Ook India keert zich tegen OOXML-standaard

Na Zuid-Afrika en Brazilië komt nu ook India over de streep. De normeringsorganisatie in dit Aziatische land tekende, net voor de deadline, officieel bezwaar aan bij de internationale standaardiseringsorganisatie ISO.

Met de ingediende bezwaren tegen de omstreden stemming dreigt op zijn minst een fikse vertraging voor de certificering van de OOXML-standaard van Microsoft. ISO-woordvoerder Roger Frost wilde inhoudelijk nog weinig kwijt over de bezwaren. Hoe de ISO de protesten gaat verwerken en wat de impact hiervan zal zijn blijft nog even onduidelijk. Binnen een week komt hier meer duidelijkheid over.

De Zuid-Arikaanse normeringsorganisatie diende vorige week als eerste een bezwaar in. Een belangrijk bezwaar van de organisatie was dat er tijdens de ISO-vergadering die voorafging aan de stemming, niet gesproken kon worden over de tegenstrijdigheden tussen OOXML en andere standaarden zoals ODF.

Brazilië, die als tweede protest aantekende, haalde aan dat de resultaten van de stemming niet overtuigend waren. Dit onder meer door herhaaldelijke afwijzingen van verzoeken aan ISO om bepaalde kwesties te adresseren. De reden van de afwijzing: een gebrek aan tijd.

In april kwam de stemming nog uit in het voordeel van Microsoft om Open XML aan te wijzen als een internationale standaard. Toen stemden 24 van de 32 leden van ISO voor. Nederland onthield zich van stem.

Er zijn meerdere punten aangehaald om tegen te stemmen. Zo is er het feit dat de standaard van Microsoft is, en zodoende alleen Microsoft veranderingen kan doorvoeren binnen de standaard. Een ander nadeel is de grote omvang van de standaard, meer dan 6.000 pagina’s, waardoor deze onbruikbaar zou worden.

Ook het besluitvormingsproces is niet onomstreden. Makers en gebruikers van software kunnen tegen betaling deelnemen. In onder meer Zweden mochten Microsoft-partners rekenen op ondersteuning door Microsoft wanneer ze voor de standaard zouden stemmen.

Komt er geen erkenning voor OOXML als standaard, dan is er geen zekerheid dat een document over enkele decennia nog ondersteund wordt. Dit kan tot problemen leiden bij de archivering van documenten. Met een erkenning als standaard vervalt dit probleem. Voor nu laat de definitieve ratificatie van de standaardisering van het bestandsformaat OOXML voorlopig nog wel even op zich wachten.

OOXML is een standaard voor documenten van tekstverwerkers, spreadsheets of presentaties. Als geaccepteerd standaardformaat bevindt het zich nu in goed gezelschap van onder meer HTML en PDF.

Deel dit bericht

2 Reacties

bart

In de laatste alinea staat "OOXML is een standaard voor documenten van tekstverwerkers, spreadsheets of presentaties." Er wordt gelinkt naar http://xml.openoffice.org/ , dus er wordt bedoeld:"ODF is een standaard voor documenten van tekstverwerkers, spreadsheets of presentaties." Ik zou de link aanpassen naar http://nl.wikipedia.org/wiki/OpenDocument waar een ander uitgelegd staat. Als bedoeld wordt iets te zeggen over OOXML dan zou ik 'geaccepteerd' weglaten, want dit is nog helemaal niet het geval.

Thomas

"Komt er geen erkenning voor OOXML als standaard, dan is er geen zekerheid dat een document over enkele decennia nog ondersteund wordt. Dit kan tot problemen leiden bij de archivering van documenten. Met een erkenning als standaard vervalt dit probleem."Dat is natuurlijk niet waar, Bart noemt ook al het ODF (open document format) dat ten eerste eenvoudiger is, ten tweede "open" (dus door iedereen aan te passen, met verplichting deze modificaties ook weer vrij te geven voor aanpassing) en ten derde al een standaard! Hoe kan een extra standaard (met name OOXML) een gat vullen dat al gevuld is?! Natuurlijk mag Microsoft zijn formaat opdragen als standaard, maar het heeft dusdanig veel technische problemen dat het effectief nog steeds een eigen formaat is; niemand kan (zonder veel geld) OOXML implementeren in de tijd die het duurt voor er een revisie op komt, waarvan – Microsoft kennende – totaal niet gegarandeerd kan worden dat deze enige compatibiliteit met de huidige beschrijving van OOXML zal hebben.Een van de grootste fouten die in deze standaard zit is semi-compatibaliteit met de huidige Word formaten, een tag met als beschrijving "net zoals in Word '95" is zoals dat in het engels heet "flawed by design". Natuurlijk mooie compatibaliteit, maar alleen met zichzelf, en juist NIET met concurrerende Office pakketten, wat wel de bedoeling is van een standaard (mijns inziens).

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond