Deel dit artikel
-

Axel Springer en Philips samen in Personal TV

De grote Duitse uitgever Axel Springer en Philips hebben een samenwerking aangekondigd om persoonlijke televisie te ontwikkelen.

Met behulp van technologie van Philips-vestiging Aprico – die software ontwikkelt voor digitale videorecirders, pc’s en mobiele apparaten – kunnen kijkers in de elektronische programmagids (EPG) eigen kanalen toevoegen, bijvoorbeeld onder de noemer Mijn Nieuws. Daaronder verschijnen niet alleen tv-programma’s, ook zou naar webpagina’s verwezen kunnen worden.

Ook kan het Aprico-systeem kanalen verder verfijnen op basis van het kijkgedrag. "Je moet binnen de EPG niet meer denken in termen van tv-kanalen," zegt Jeroen Cappendijk van Aprico in Eindhoven tegen Emerce. "Dat heeft met zoveel zenders geen zin meer. De huidige EPG is dood. Je stelt straks zelf je tv avond samen aan de hand van je eigen voorkeuren."

Het Aprico-systeem biedt nog meer mogelijkheden, zoals het voorschotelen van gepersonaliseerde advertenties op basis van het kijkgedrag. Volgend jaar komt daar nog een personlijke viderecorder bij, die automatisch programma’s binnen de interessesfeer van de kijker opneemt. Zoiets als het TiVO systeem, waarin Philips ooit investeerder was.

Philips gaat de technologie in september lanceren op het omroepcongres IBC in Amsterdam. "Daar hopen we fabrikanten van decoders te interesseren." Nog dit jaar wordt de technologie al geschikt gemaakt voor het Media Center van Vista. "We kijken breder dan decoders," zegt Cappendijk. "Ook mobiele telefoons geven tegenwoordig televisie weer."

Axel Springer gaat de metadata aanleveren en zal ook advertenties inkopen. "We zijn gaan samenwerken omdat we dezelfde visie delen," zegt Cappendijk. "Axel Springer is vooral bekend als uitgever van grote kranten en tijdschriften als Bild Zeitung, maar ze hebben ook heel veel papieren televisiegidsen. Die gaan zo langzamerhand allemaal online."

Cappendijk is niet bang dat kabelaars als Ziggo als UPC aan hun eigen EPG’s willen vasthouden. "We werken al samen met toeleveranciers van dit soort bedrijven," zegt hij.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond