Deel dit artikel
-

Arjan de Raaf en Peter Emonds zijn spywarekoningen

Ze heten Arjan de Raaf en Peter Emonds, de ondernemers die met DollarRevenue 1 miljoen euro verdienden met grootscheepse aanvallen op pc’s met spyware. De rechter vindt dat Opta de namen van hun bedrijven mag publiceren waarmee via het handelsregister ook de persoonsnamen openbaar worden.

De voorzieningenrechter te Amsterdam bepaalt dat de Opta de namen van alledrie bedrijven die in december 2008 de grootste boete van de Opta ontvingen bekend mogen worden. Daarmee kunnen eenvoudig de namen van de betrokken ondernemers naar boven komen. Opta zelf publiceert die niet.

Volgens de rechter weegt de openbaarheid van bestuur hier zwaarder dan de privacy van ondernemers. Ze hebben als rechtspersonen deelgenomen aan het economisch verkeer waarvan de namen dus openbaar zijn. Dat de persoonsnamen openbaar zijn via het Handelsregister op KvK.nl, zij het nog altijd tegen betaling, is geen verlengde waarvoor Opta aansprakelijk is.

Voor openbaarmaking pleit ook het belang van de slachtoffers van de spyware volgens de rechter. Ze vond openbaarmaking ook geen ‘extra straf’, zoals de verdediging naar voren bracht. Voorafgaand wees de rechter al een verzoek af om de zitting achter gesloten deuren te houden

NRC Handelsblad publiceerde deze namen reeds, waar de krant doorgaans terughoudend is en zich houdt aan de regel dat van veroordeelden louter initialen worden genoemd. In dit geval echter, redeneert de krant, gaat het om bedrijven en hun directeuren. En geldt er geen privacy.

Tot op heden was alleen de naam DollarRevenue bekend als samenwerkingverband van Arjan de Raaf en Peter Emonds. DollarRevenue.com was wel een domein maar daar zat geen juridische eenheid achter waarmee de betrokkenen te traceren waren. Het duo verzette zich bij de rechter tegen openbaarmaking van de namen van hun eigen bedrijven die betrokken waren bij de zaak:

Emonds en zijn bedrijf ECS International in Sittard. Tot voor kort was deze onderneming bereikbaar op ECSinternational.info als ‘softwareadviesbureau’. Emonds was ook hoofd van de ICT-afdeling van TV Limburg. ECS kreeg van de Opta 400.000 euro boete.

De Raaf (nu nog op LinkedIn) is een nog boeiender geval, want hij is een redelijk bekende ondernemer in internetland, als directeur van twee betrokken bedrijven: Worldtostart in Diemen, tot voor kort bereikbaar onder Worldtostart.com. Op internet staan de nodige waarschuwingen tegen dit bedrijf, ondermeer in Spywareguide tegen Dotcomtoolbar.com;
 
Media Highway International, het moederbedrijf van de bekende onderneming Realtracker, een internationale speler in websitestatistieken. De Raaf vertegenwoordigt dit bedrijf al vele jaren naar buiten toe, en wordt nog vermeld op de website.

Daar De Raaf het meest verdiende aan het besmetten van 22 miljoen computers met 450 miljoen bestanden kregen zijn beide betrokken bedrijven elk 300.000 euro boete. Het ging om 60.000 pc’s per dag, onder meer via een filmpje van tennisster Anna Kournikova.

Ze komen er nog genadig af want volgens het uitgebreide besluit van Opta maakten ze 1.140.174 euro winst met DollarRevenue spyware. De Raaf werkte onder het pseudoniem Mike Friedman in zijn contacten met bedrijven die betaalden voor de data.

Emonds is ontslagen bij omroep TV Limburg, die ook van zijn bureau geen gebruik meer maakt. De Raaf hield Realtracker op de been door te ontkennen dat het bij DollarRevenue was betrokken.

Bij het bedrijf in Utrecht zegt de woordvoerder dat hij van DollarRevenue niets weet. De Raaf ‘is in het buitenland’. "Ik kan u wel het nummer geven van de heer Emonds, die is de woordvoerder." Dat nummer ‘is nu niet in gebruik…’

Het duo gaat in beroep tegen de uitspraak.

Bron foto: mjk23 (CC)

Deel dit bericht

3 Reacties

Piet Verkerk

Info op Linkedinn: Together with Gert-Jan Strik, Arjan decided to set up RealTracker. The years after the launch of RealTracker Arjan also set up different other Internet companies like StatsPlugger, PublisherBucks and a local Dutch news website. September 2008 Arjan will move to the USA to set up new Internet projects. Hij vetrekt dus met zijn staart tussen zijn benen……is kijken wie in de USA besmet gaat raken, ik hoop dat hij het probeert, want in de VS kom je er niet meer vanaf met een geldboete, maar mag je een paar jaar zeep gaan rapen in de CountyJail douche met andere criminelen.

Leo

De benaming "koning" vind ik nogal misplaatst. Hoewel de geschiedenis goede en slechte koningen heeft gekend, past de suggestie van adeldom en edele bedoelingen dit tweetal absoluut niet.

Ron Tuijnman

Het is alleen jammer dat het druppels op een gloeiende plaat zijn. Dit zouden ze veel meer moeten doen.En ook zouden ze de bedrijven die deze criminelen dik geld betalen moeten aanpakken. Jongens als T-Mobile, Sunweb etc. maken rustig gebruik van spywareverspreiders en komen er ongestraft mee weg.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond