Deel dit artikel
-

DVB-H in Duitsland start zonder kijkers

KPN claimde vorige week een landelijke primeur met mobiele televisie volgens de DVB-H norm, maar heeft al gelijk concurrentie gekregen van de oosterburen.

Daar is het consortium Mobile 3.0 afgelopen weekend – vier dagen eerder dan KPN – mobiele televisie gestart in vier grote steden: Hamburg, München, Frankfurt en Hannover. Net op tijd voor de start van het EK Voetbal op 7 juni. Formeel gaat het nog om testen, en niet om een landelijke uitrol, zoals bij KPN.

Mobile 3.0 biedt meer zenders dan KPN: negen tv zenders en drie multimedia radiostations. Naast ARD en ZDF worden onder meer RTL, Sat.1, ProSieben, VOX, n-tv en N24 doorgegeven. ARD, ZDF en Deutschland 24 zijn vrij te ontvangen. Er is capaciteit voor nog eens vijf zenders. Voor de ontvangst zijn Nokia- en Samsung toestellen beschikbaar.

De uitzendingen zijn overigens van start gegaan zonder kijkers. Net als in Nederland moeten eerst abonnementen en toestellen worden verkocht. Dat blijkt niet mee te vallen. Het al in 2006 gestarte Duitse bedrijf Mobile TV, dat de standaard DMB gebruikte, gaf het na 10.000 betalende klanten al op.

KPN Mobile TV begint officieel donderdag met een bescheiden pakket Nederlandse zenders. De uitzendingen zijn overigens al in de lucht. Emerce constateert op een meegegeven testtoestel gebrekkige ontvangst in Intercity-treinen. Zelfs met uitgetrokken antenne komt regelmatig de mededeling ‘onvoldoende ontvangst’. Daarbuiten is de ontvangst overigens stabiel.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond