Deel dit artikel
-

Google-bazen krijgen 90 jaar recht op NASA-vliegveld

De directie van Google krijgt een kantoor dat direct naast het meest centraal gelegen vliegveld van Sillicon Valley ligt. Het probleem is: nagenoeg niemand heeft er toegang toe omdat het van de NASA is. Google krijgt tot 90 jaar lang gebruiksrechten en mag er kantoren gaan bouwen.

Dat is de strekking van een samenwerkingsverband dat Google en de NASA gisteren bekend maakten. De organisaties tekenden overigens al in 2005 een contract óm samen te werken, maar dat ging om een principe-akkoord. Nu begint de praktische invulling te dagen.

Google krijgt 17 hectare grond op het terrein van NASA Ames Research Center. Dat ligt midden in Sillicon Valley. Sergey Brin, Larry Page en Eric Schmidt gebruiken het daar aanwezige vliegveld, naar verluidt, al regelmatig voor hun zakenreizen. Immers, de wachttijd van deze jonge multimiljardairs zijn dure uren. Vanaf september 2013  houden ze pal naast het NASA-asfalt kantoor.

De jaarlijkse huur van het nieuwe Google-complex bedraagt 3,7 miljoen dollar. Google krijgt in eerste instantie huurrechten voor een periode van 40 jaar. Daarna krijgt het zoekbedrijf de mogelijkheid de huurtermijn uit te breiden met eerst 3 keer 10 en daarna 2 keer 10 jaar.

Rond het jaar 2100 loopt Googles huur af.

Op Nasa Ames’ onderzoekscentrum wordt veelal onderzoek gedaan naar maan- en marsmisies, supercomputers, IT en kunstmatige intelligentie.

In het jaar 2022 moet de constructie van de Google-gebouwen en -diensten helemaal afgerond zijn. Het zoekbedrijf zal niet enkel kantoren neerzetten, maar ook huizen, kinderopvang en conferentieruimtes. Voorts zal Google zelf ontwikkelde infrastructuur ter beschikking stellen aan NASA. Wat dat is, is niet bekend. Dat kan toegang zijn tot rekenkracht in Googles datacentra zijn (Google is feitelijk de grootste supercomputer ter wereld), maar bijvoorbeeld ook mankracht.

Google en NASA werkten afgelopen drie jaar samen aan verscheidene producten, waaronder een maan- en marsvariant van Google Earth.

Deel dit bericht

7 Reacties

J Haak

[quote]Dat kan toegang zijn tot rekenkracht in Googles datacentra zijn (Google is feitelijk de grootste supercomputer ter wereld)[/quote] De gemiddelde Distributed Computing teams ( zoals Dutch Power Cows, NL team) is vele malen groter dan Googles "Super Computer"qua power. Jammer dat men deze feiten altijd links laat liggen.

Robert Jansen

"Google-bazen krijgt…" Beste redacteur, Ooit overwogen een kop nog eens door te lezen voor je 'm online zet?

Erwin Boogert - Emerce

@J. Haak: goed dat je het aantekent. Ik ben bekend met DPC, maar kan niet inschatten wat de beschikbare gezamenlijke rekenkracht. Van Google weet ik dat ze ongeveer 30 � 35 datacentra verspreid over de wereld hebben, bij voorkeur met dual core servers, die via een afgeschermd glasnet op elkaar zijn aangesloten. Natuurlijk. Reken per datacentrum circa 200.000 servers. Hoe groot de beschikbare restcapaciteit is, is me niet bekend.  Uit belangstelling nu, dus, de vraag naar de cijfers van DPC om tot een vergelijking te komen.  @Robert Jansen: u heeft volledig gelijk. Niet gezien, overheen gelezen, maar wel aangepast ondertussen.

MikeN

Vziw zijn DPC of projecten als RC5-72/SETI@home weliswaar krachtig, maar rennen de servers van Google rondjes om ze heen gezien dat er veel meer zijn.

Gurt

Het is helemaal duidelijk! Google gaat zoeken naar buitenaards leven!

sebastiaan

mooi stukje perfect

sebastiaan kuiper

Mooi stuje maar google word naar meijn mening een beetje te groot yahoo moet ook eens een kans krijgen. groeten, sebastiaan kuiper

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond