Deel dit artikel
-

11 juli: iPhone met UMTS in Nederland

Op vrijdag 11 juli brengt T-Mobile in Nederland de tweede generatie iPhone in de handel. Eigenaren van het toestel kunnen er software van externe ontwikkelaars op installeren. Apple krijgt geen deel van de data-omzet meer van de telecompartners, maar een vaste vergoeding.

Nederland was het laatste land waarmee Apple nog geen distributiedeal had in West-Europa. Daar kwam gisterenavond verandering in toen Apple bekend maakte dat T-Mobile de exclusieve lokale partner wordt.

Hoe duur de zogeheten iPhone 3G in Nederland wordt, moet nog blijken. Wel staat vast dat het toestel met het snelle UMTS-netwerk overweg kan. Afhankelijk van de lokale netwerkconfiguratie zijn downloadsnelheden tot 3,6 megabit per seconde mogelijk, via HSDPA.

De iPhone 3G, die tevens een iPod is, komt in 2 uitvoeringen: een met 8 en een met 16 gigabyte aan geheugen.

Koers Apple-aandeel omlaag

Belangstellende Nederlanders kunnen zich op de site van T-Mobile al aanmelden voor informatie en een verkooppraatje zodra het toestel hier verschijnt. Het bedrijf vraagt hen of ze al klant van T-Mobile zijn en krijgt zodoende zicht op hoeveel klanten het kan verwachten van concurrerende operators.

In Amerika kost het 8Gb-model 200 dollar, het 16Gb-model 300 dollar. Vermoedelijk zal dat ook het prijspeil in Nederland zijn maar dan in euro’s. In de VS dient men een contract te sluiten voor 2 jaar, met daarin een data-abonnement van 30 dollar per maand. Dat is een tientje meer dan vorig jaar toen de Apple-telefoon voor het eerst op de markt kwam.

Kort na de presentatie van de nieuwe iPhone daalde de koers van het aandeel Apple in Amerika met 2,1 procent.

Oud verdienmodel overboord

AT&T was de telecomaanbieder met wie Apple zijn eerste iPhone op de markt bracht in de VS. In eerste instantie deelden de bedrijven de omzet uit mobiel datagebruik. Daar zijn ze van af gestapt, aldus AT&T. In plaats daarvan betaalt AT&T een vast bedrag een Apple en houdt het zelf de volledige data-omzet. Onbekend is welke afspraken in Nederland zijn gemaakt.

De iPhone 3G bevat een aantal nieuwigheden ten opzichte van de vorige versie. 

GPS en ‘slimme programma’s’

Behalve dat het toestel dunner is, bevat het ook een GPS-module. Aan de hand daarvan kan de gebruiker op een Google Map exact zien waar hij zich bevindt. De lokatiegegevens komen niet enkel van satellieten, maar zijn ook afkomstig van Umts-masten die vertellen waar ze zijn en van lokatiegegevens van wifi-zenders die Skyhook aanlevert

De GPS-module staat nieuwe mobiele datadiensten toe. Althans, wanneer deze gecombineerd worden met specialistische programma’s op de telefoon. Een toerist zou bijvoorbeeld in Rotterdam een ‘architectuurprogramma’ kunnen activeren en zo een gesproken rondleiding door de stad kunnen krijgen op zijn toestel. 

Apple faciliteert externe programmeurs in het bouwen van dit soort programma’s via een speciaal ontwikkelpakket, een SDK. Die ontwikkelkit werd afgelopen paar maanden 250.000 keer gedownload.

Bedrijven als EA, eBay, Typepad en Sega bouwden reeds software speciaal voor de iPhone. Die software is via UMTS of wifi direct naar de telefoon te downloaden. Programmeurs die hun software willen verkópen, verkopen hun programma’s via het nieuwe iTunes-onderdeel App Store. Apple int het geld en geeft 70 procent van de omzet aan de ontwikkelaar.

Toesteleigenaren kunnen hun foto’s, agenda, adresboek en e-mails live bidirectioneel synchroniseren met de nieuwe webdienst Me.com. Die biedt voor 100 euro per jaar 20 gigabyte opslagruimte. 

Apple richt zich behalve op consumenten ook specifiek op de bedrijvenmarkt. De vernieuwde iPhone ondersteunt Microsoft Exchange ActiveSync en biedt veilige toegang tot bedrijfsnetwerken via een Cisco IPsec VPN.

Eind 2008 hoopt Apple 10 miljoen telefoons te hebben verkocht, wereldwijd. De iPhone is per volgende maand beschikbaar, uiteindelijk in 70 landen. Eind maart 2008 had Apple op de markt voor smartphones een mondiaal marktaandeel van 5,3 procent.

Aanverwante links:

Deel dit bericht

2 Reacties

Leon Gerrits

Ik vind de iPhone 3G minder revolutionair dan gedacht… Nu wachten op de 2.0 software voor mijn 'oude' iPhone…

Erwin Boogert- Emerce

Leon, dat heb ik niet in het verhaal gemeld maar voor eigenaren van eerste generatie iPhone komt er een 2.0-firmware update. Info op: http://www.apple.com/iphone/softwareupdate/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond