Deel dit artikel
-

Mogelijk miljoenenboete voor Telfort

Telfort hang mogelijk een flinke boete boven het hoofd. Het Agentschap Telecom (AT) heeft het telecombedrijf een beschikking gestuurd. Telfort voldoet volgens het agentschap nog steeds niet aan de vergunningsvoorwaarden voor het gebruik van de Umts-frequentieruimte.

Als Telfort in gebreke blijft dan wacht het bedrijf wellicht een miljoenenboete. Voldoet het telecombedrijf niet heel snel aan de uitrolverplichting dan wordt per kwartaal een boete opgelegd van 5 miljoen euro. Dit bedrag kan in 2 jaar oplopen tot 40 miljoen euro.

Nederlandse telecomoperators met een vergunning voor het gebruik van frequentieruimte voor Umts zijn verplicht in een groot deel van Nederland dekking te leveren en hierbij te voldoen aan een minimaal serviceniveau.

Telfort gebruikt de frequentie van KPN. Met de overname van Telfort door KPN in 2005 biedt Telfort wel mobiel internet aan via Umts, maar gebruikt hiervoor de frequentieband van KPN. Het AT eist dat elk bedrijf de eigen frequentie gebruikt om te voldoen aan de opgestelde regels.

Het agentschap gaf Telfort eerder 6 weken de tijd om te reageren. "Ze hebben hun zienswijze toegelicht. Maar dit heeft voor ons niets veranderd", verklaart de woordvoerder van AT de beschikking.

Op dit moment ligt de frequentieruimte van Telfort ongebruikt op de plank. "Dat is niet in het voordeel van de markt. Ze hebben jaren de tijd gehad om het uit te rollen", aldus de woordvoerder van AT. Telfort kan protest aantekenen bij de rechtbank in Rotterdam. "Dit veranderd niets aan de termijn, tenzij de rechtbank dat zegt. Maar dat verwachten wij niet." Het lijkt de eerste fase van een juridisch-semantische discussie te zijn die mogelijk uitmondt in een serie rechtzaken.

Het is mogelijk dat Telfort de vergunning voor de frequentieruimte terug geeft. Volgens AT zijn er genoeg gegadigden die het zouden willen kopen. "Dat is ook het beste voor de markt." Een andere optie is dat Telfort op korte termijn alsnog voldoet aan de uitrolverplichting. Of dit haalbaar is in de gestelde tijd is nog maar de vraag.

Een persvoorlichter bij KPN liet eerder weten dat het agentschap Telfort en KPN ziet als twee aparte bedrijven. Het telecombedrijf is wel van plan de frequentieruimte van Telfort te gebruiken, maar pas wanneer de ruimte van KPN vol is.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond