Deel dit artikel
-

Weinig problemen bij onverwacht succes EK-live streams

De livestreams van de voetbalwedstrijden op de NOS EK-site werden tot nu toe ruim 3 miljoen keer opgevraagd. Ondanks dit onverwachte succes ondervond de NOS maar enkele kleine opstartproblemen.

Afgelopen dinsdag, toen Nederland tegen Roemenië speelde en tegelijkertijd de wedstrijd Italië – Frankrijk plaatsvond, werden de meeste streams opgevraagd: 400.000 keer.

Roeland Stekelenburg, hoofd nieuwe media van de NOS, noemt de resultaten boven verwachting. "Vooral voor de gewone live streams hadden we dit niet verwacht. We zijn aangenaam verrast dat mensen toch ook voor internet kiezen wanneer de wedstrijden ook op televisie zijn te zien." De populariteit om twee wedstrijden te kijken die tegelijkertijd spelen, was wel ingeschat.

Opstartproblemen

In het begin van de zondagavond waren er nog wat opstartproblemen. Stekelenburg: "We kregen een kleine miljoen hits binnen 1 minuut. Mensen keken op televisie naar Jack van Gelder en veel van hun logden in toen ze over onze site hoorden. Als al die mensen tegelijkertijd de Silveright-applicatie opstarten, dan wil dat wel tot wat probelemen leiden."

Ook dinsdagavond zaten er wat kleine hobbels in de weg. "Gelukkig bieden we de livestream ook in de oude wmw-variant en weten mensen hun weg wel te vinden", aldus het hoofd nieuwe media van de NOS.

Onbekend terrein

Stekelenburg wijst erop dat de NOS zich hiermee nog op onbekend terrein bevindt. "In Nederland zijn dit soort aantallen niet eerder gehaald. De techniek bevindt zich ook nog in bèta. Wij verbeteren onze performance continu, maar dit soort problemen is onvermijdelijk. Het is voor ons ook een leerproces."

Op het hoogtepunt keken ongeveer 40 duizend mensen gelijktijdig op internet naar een van de beide wedstrijden.

De piek in verbruikte bandbreedte lag op 39 Gbit per seconde. De piek in aantal server-requests lag op 1.100.000 per minuut.

Bottleneck

"Het internet in Nederland en de infrastructuur is niet berekend op deze hoeveelheden gelijktijdige videokijkers. De KPN heeft bijvoorbeeld met 1,2 miljoen abonnees op hun netwerk een capaciteit voor 20 duizend tegeijktijdige kijkers voor onze streams. De bottlenek ligt dus ook deels in het netwerk van de internetproviders", aldus Stekelenburg.

In samenwerking met sociaal netwerk Netlog is er nog een chatfunctionaliteit toegevoegd. De Hyves-concurrent wil hiemee ook aan voetbal kijken een sociale factor toevoegen.

Ook de video- en geluidsfragmenten op de NOS EK-site worden massaal bekeken en beluisterd. Tot nu toe zijn er ruim 3,3 miljoen clips opgevraagd. Opvallend aangezien de clips geen doelpunten en samenvattingen bevatten. Vooral de geluidsfragmenten uit de radioverslagen van Jack van Gelder en Bas Ticheler waren populair, deze zijn ruim 350.000 keer beluisterd.

Unieke bezoekers

De EK-site ging op 20 mei online. In totaal waren er tot nu toe ruim 1,1 miljoen unieke bezoekers. Het grootste aantal bezoekers, 217.000, had de site op 10 juni, de dag na de wedstrijd Nederland – Italië.

Het aantal pageviews ligt op dit moment in totaal op 10,5 miljoen. Topdag was 14 juni, De dag nadat Nederland tegen Frankrijk speelde was een topdag met 1,2 miljoen pageviews.

Het is voor het eerst dat de NOS een groot voetbaltoernooi uitzendt op internet. De in totaal 31 wedstrijden zijn allemaal gratis te bekijken. Wanneer er twee wedstrijden op hetzelfde tijdstip worden gespeeld, dan kan de kijker op internet beide volgen.

Deel dit bericht

7 Reacties

Bas

Ik heb gisteren naast oranje op de tv ook naar italie – frankrijk via de stream gekeken. De silverlight stream was inderdaad in het begin wat moeilijk bereikbaar, de wmv stream werkte echter perfect! (en daarnaast natuurlijk f5en om alsnog de silverlight stream te krijgen ;).Echt een perfecte kwaliteit, ik heb tijdens de hele wedstrijd geen hapering gezien of gehoord. De bottleneck zal zoals gezegd inderdaad wel bij de ISP's liggen. De toegevoegde waarde vind ik (op termein) het chatten, dat maakt de beleving voor de thuisblijvers extra mooi. En er zijn vast nog wel andere interactieve varianten hierop te vinden.  kortom: perfect geregeld!

nog een bas

De Silverlight applicatie werkte voor geen meter. Geen melding, helemaal niets.Maar omdat een hoge pief bij de NOS zegt dat bijna alles perfect verlopen is zal ik wel de enigste geweest zijn. =/

wimpie

@nogeenbas: je zult wel door je provider zijn "geknepen", zit je soms bij KPN?

Peter

Plus 30 seconden vertraging.

Bas

@peter, tja, de 30 sec. vertraging. Dat zal wel technische redenen hebben lijkt me (transcoding etc.). Het is alleen irritant als je 1 wedstrijd op tv kijkt en de ander via internet, aangezien je dus de score van de andere wedstrijd in beeld heb staan.

Balletje

Ik lees dit ook met alle verbazing… "Alles perfect verlopen" Nog Een Bas je bent zeker niet de enige. De eerste wedstrijden heb ik kunnen kijken maar vanaf de 17e (nederland-roemenie) helemaal niets meer. Geen silverlight of wmv. En Wimpie ik zit niet bij KPN. De 30 sec. vertraging is logisch. De computer heeft tijd nodig om te downloaden. Dit duurt meestal tussen de 5 en 30 seconden. Net zo goed als dat de radio een fractie sneller is dan de tv. Als je helemaal geen vertraging wilt dan zal je de wedstrijd moeten bijwonen. Maar dan nog als je het technisch bekijkt is de waarnemingssnelheid per mens ook verschillend. :)Kan de frustratie wel begrijpen. Bij de eerste Nederlandse wedstrijd hoorde ik iedereen buiten eerst juichen en 30 seconden later zag ik de bal het doel in verdwijnen. Je bent dan in ieder geval alert!

Serpie

Hier geen problemen ondervonden met het kijken van nederland-roemenie, wel vlak voor de wedstrijd maar na een paar keer klikken ging de siverlight applicatie wel goed. De stream gaf helemaal geen problemen, dus ik dacht dat het inderdaad wel soepel verliep. Niet gewoon teveel kijkers in 1 buurt ofzo?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond