Deel dit artikel
-

‘Web 2.0 is niet revolutionair, maar logisch gevolg’

De online mondige, kletsende en netwerkende consument is niets nieuws. De opkomst van Web 2.0 is geen technologische noviteit als wel een logisch gevolg van algemene sociale processen.

Dat is in het kort de samenvatting van het boek ‘Beter Internet‘ dat onlangs verscheen. Het werk is het vierde boekje in de reeks The Next Ten Years, een gezamenlijk initiatief van Xs4all en uitgeverij Nijgh & Van Ditmar.

Het boek bundelt interviews met specialisten op een aantal gebieden, behalve internet. Onder hen: de directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau, Paul Schnabel, en een hoogleraar Intellectueel Eigendomsrecht, Bernt Hugenholtz. Ook Abraham de Swaan en Michail Schwartz delen hun visies op de recente technologische en sociale ontwikkelingen.

Publiciste Karin Spaink, die meeschreef aan ‘Beter Internet’, zei vorige week in een interview op radiozender BNR (audiolink): "Over Web 2.0 zeiden de geïnterviewden stuk voor stuk dat het deel uitmaakt van een proces dat al langer gaande is in de maatschappij. Die processen zie je nu ook op internet: deskundigheid zit niet meer vast in bepaalde groepen," maar is in principe voor iedereen toegankelijk. "Patiënten, bijvoorbeeld, verdiepen zich al langer in hun ziekten."

De experts stellen dat democratisering van kennis en informatie diep verankerd zit in de maatschappij. "De verschillen tussen online en offline zijn niet zo groot als we denken."

Spaink: "Techniek zelf is saai, obscuur geworden. Nu zie je pas dat het sociale vermogen van nieuwe technieken tot uiting komt.

Of Web 2.0 ons veranderd heeft, kan ik niet zeggen. Daar hebben we niet specifiek naar gevraagd.

Voor de toekomst verwacht ik nog meer integratie tussen allerlei diensten en apparatuur. Steeds vaker komt alle informatie via één apparaatje beschikbaar. Je hebt internet en al je kennis en contacten altijd bij je. Web 2.0 begint spannend te worden."

Zonder een typische Web 2.0-toepassing zou Spaink niet het onderzoek kunnen doen dat ze uitvoert voor haar volgende boek. Op BNR zegt te onderzoek te doen naar 20 jaar geschiedenis van hackertijdschrift Hack-tic en internetprovider Xs4all. De verzamelde informatie documenteert ze op een wiki. Dat levert behalve snel de gezochte informatie ook onverwachte inzichten op.

Abonnees van Xs4all kunnen ‘Beter Internet’ gratis bestellen bij hun provider. Andere belangstellenden kunnen het via de boekhandel aanschaffen.

Bron foto: boliston (CC)

Deel dit bericht

3 Reacties

Rick

Tja, als je zo redeneert kun je net zo goed stellen dat *alles* deel uitmaakt van een proces dat al langer gaande is, vanaf de eerste eencellige levensvorm… Dat web 2.0 o.a. gebruikt wordt om een logisch gevolg te geven aan ontwikkelingen die al langer gaande waren definieert web 2.0 niet.

Sjors

@RickVoor een revolutie heb je een trend-breuk nodig, iets wat compleet anders is. Ik deel hun mening wel dat web2.0 wellicht verschilt van 1.0 maar niet met 180 graden. En inderdaad dat zou dan beginnen bij de eencellige, maar dat is een prettigere gedachten, dan dat ieder moment in ons leven de revolutie kan uitbreken toch? Nog wel leuk dat je 'nog steeds' experts nodig hebt om vast te stellen dat er een democratisering van kennis plaats vindt 🙂

Bert Klandermans

Echt nieuw is het natuurlijk niet maar in principe zal alles blijven evolueren. Het blijft interessant wat de samenhang is van deze ontwikkelingen, wat de gevolgen zijn en natuurlijk welke visies er zijn.Het begint erop te lijken dat de "ik-cultuur" en de individualisering van de laatste jaren deze manier toch weer samenhorigheid vinden. Met als grote verschil dat de consument zelf in een ?wij cultuur? in netwerken die hij zelf uitkiest de dienst gaat uitmaken.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond