Deel dit artikel
-

Gates raast en tiert in mail

Bill Gates gaat over enkele dagen met pensioen. Nu zijn afscheidstournee op zijn einde loopt duiken er links en rechts saillante details op over de topman van Microsoft. Gates over een download bij Microsoft.com: “What an absolute mess.”

In de hoop de man achter de publieke figuur te doorgronden, spitte Todd Bishop zich door een oude berg interne e-mails die vrijkwamen bij diverse rechtszaken tegen Microsoft.

Uit het archief kwam een juweel van een e-mail naar boven (PDF). In 2003 fulmineert Gates over zijn ervaring met het downloaden en installeren van Windows Movie Maker. Zelfs Microsoft topman blijft blijkbaar niet gevrijwaard van de frustratie die het gebruik van computers met zich meebrengt.

Onwerkbaar

Gates doet zijn ervaring uit de doeken. Zo schreef hij in de e-mail naar enkele collega’s dat hij van plan was op Movie Maker down te loaden bij Microsoft.com: "De site is zo langzaam dat het onwerkbaar wordt." En Movie Maker lijkt onvindbaar. "Ik zocht op Movie: niks. Ik tikte movie maker in: nog geen resultaten." Gates moest een belletje plegen om te vragen waar de download zich bevond. "Bestaat het wel?"

Het installeren duurde 6 minuten. Gates:  "De computer was zo langzaam dat ik er verder niks op kon doen tijdens de installatie. Wat gebeurt er in hemelsnaam in die 6 minuten?" Na de installatie volgt de onvermijdelijke reboot. Gates: "Wáárom zou ik dat doen. Dat doe ik elke nacht. Waarom nu?" Gates vatte het knap samen: "What an absolute mess."

‘Dat is mijn baan’

Bishop was zo vriendelijk om Gates de e-mail nog eens te laten lezen. Op de weblog van Seattle Post Intelligencer is de reactie van Gates te lezen: "Er is geen dag voorbij gegaan dat ik niet een e-mail verstuurde… als die e-mail. Dat is mijn baan."

Weblog Daring Fireball bespreekt een andere e-mail (PDF), ook uit 2003, van Gates over de zojuist gelanceerde iTunes Music Store. Zo wond Gates zich hier op over de goede deal die Apple had weten te sluiten met de grote platenmaatschappijen. iTunes was toen nog alleen beschikbaar voor de Mac. Nu, vijf jaar later, heeft de iTunes Store meer dan 5 miljard nummers verkocht en zoekt Microsoft nog naar een antwoord.

Starring Bill Gates

Langzamerhand komt er een andere Gates naar voren. Hoeveel mensen weten nou eigenlijk echt van de hoofdrol die de topman had in een commercial van Coca-Cola?

Gates gaat zich na 1 juli actiever bezighouden met zijn charitatieve organisatie, de Bill & Melinda Gates Foundation, maar zal zo af en toe Microsoft ook nog met een bezoekje vereren.

Deel dit bericht

4 Reacties

Ayman van Bregt

Grappig dat nieuws van 5 jaar geleden nog houdbaar blijkt en nu nog effect kan sorteren…

Brons

Ik kan jullie vertellen dat de problemen die Gates in 2003 tegenkwam nog niet zijn opgelost. Ik kwam ze maandag nog tegen.

Zilver

@Brons: volkomen gelijk, M$ lijkt een oncontroleerbare chaos van techneuten met zero feeling voor gebruiksvriendelijkheid en men is teveel bezig met het imiteren van succesverhalen van anderen en te weinig met innoveren. De enige innovatie die er nog uit hun stal komt is het nog meer geld persen uit oude wijn in nieuwe zakken (Office, Windows,…) en vooral een paar grafische ingrepen die na een half uur al op je zenuwen werken verkopen als de grote vernieuwing. Ik ben tevreden dat ze dat grapje niet eeuwig kunnen blijven vertellen. De klant geraakt intussen al flink geirriteerd door dergelijke truukjes.

Sander

Op zich is Gates wel sportief richting Jobs – in een interne email dus zelfs.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond