Deel dit artikel
-

64 procent Europeanen heeft geen breedband

Ruim 300 miljoen Europeanen heeft geen breedbandinternet, 83 procent heeft daarentegen wel een mobiele telefoon. Deze cijfers veranderden afgelopen jaar slechts gestaag.

De Europese Commissie liet ook dit jaar weer onder 27.000 Europeanen in de 27 EU-lidstaten een onderzoek doen naar de penetratiegraden van telefonie, internet en televisie.  De resultaten verschenen kort voor het weekend.

Het blijkt dat slechts 36 procent van de huishoudens breedbandinternet heeft. Dat is 8 procent meer dan vorig jaar. Kabelinternet speelt op de Europese markt maar een kleine rol. De verhouding tussen Adsl en kabel is 29 procent tegenover 7 procent. Adsl won afgelopen jaar 7 procentspunten penetratie, kabelinternet 1 procentspunt.

Uit eerder onderzoek van de European Competitive Telecommunications Association bleek dat 20 procent van de Europeanen breedbandinternet had. Die cijfers verhouden zich niet 1-op-1 tot het vrijdag gepresenteerde onderzoek, maar zijn illustratief voor het beeld dat het merendeel van de Europeanen óf offline is of nog steeds ouderwets inbelt om te mailen en surfen.

Mobiel internet is een reëel alternatief voor Adsl of kabel in gebieden zonder uitgekristalliseerde vaste infrastructuur, zoals het zuiden en oosten van Europa. Echter, hoeveel huishoudens mobiel internetten liet de Europese Commissie niet onderzoeken. Wel bleek dat 39 procent van de respondenten in de nieuwe EU-lidstaten louter mobiel belt, dus geen vaste lijn meer heeft. In het ‘oude Europa’ ligt dat op 20 procent.

Een ander opmerkelijk gegeven uit het EC-onderzoek is, dat tussen de 45 en 60 procent van de internetters Oost-Europa via zijn computer telefoneert. EU-wijd ligt dat percentage met 22 procent aanmerkelijk lager.

Kort nog enkele andere cijfers:

  • 46 procent van de huishoudens met internet heeft een wifi-modem, jaartoename van 12 procent
  • 10 procent belt nog ouderwets in op een provider, 2 procentspunten minder dan vorig jaar
  • 5 procent ondervraagden gebruikt Umts of satelliet om te internetten
  • In de nieuwe EU-lidstaten (veelal Oost-Europa) gebruikt 11 procent Umts of satelliet om te internetten
  • De breedbandpenetratie in Nederland is het hoogst met 77 procent, Denemarken is tweede met 69 procent
  • De penetratie van mobiele telefoons is 83 procent
  • 29 procent van de huishoudens neemt 2 of meer diensten af bij één aanbieder, 9 procent meer dan afgelopen najaar
  • 12 procent van de ondervraagden heeft digitale televisie, 5 procent meer dan een jaar geleden

Deel dit bericht

1 Reactie

Paul Brackel

Kop positie voor Nederland wat betreft breedband infrastructuur. De voorwaarde voor toegang tot toepassingen zoals e-Overheid, e-Health zijn dus ingevuld.  Het is nu zaak dat de 'bv Nederland' die toepassingen ook aangeboden krijgt zoals de uitslag van (kleine) medisch onderzoeken, aanvragen van vergunningen, aangifte bij politie, enz.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond