Deel dit artikel
-

Ochtendgloren: Microsoft wil Yahoo nog, koopt zoeker

Microsoft zint nog op manieren om toch de zoekdienst van Yahoo in te lijven, maar kocht ondertussen de zoektechnologie van Powerset. En strijd auteursrecht en nieuwsverzamelaars als Google News naar Europees niveau

Terwijl justitie in Washington de Yahoo-Google overeenkomst onderzoekt, is Microsoft nog bezig om alsnog tot een overeenkomst te komen om Yahoo in te lijven. Nu zou het, volgens Wall Street Journal, gaan om een poging partners te vinden om gezamenlijk Yahoo te kopen. Het bedrijf zou dan gesplitst moeten worden waarbij Microsoft en zoekdienst koopt.

News Corp. zou moeten meedoen om onderdelen aan MySpace toe te voegen zoals Yahoo Messenger en Time Warner zou een aantal websites aan AOL kunnen toevoegen. Microsoft-baas Steve Ballmer zou er afgelopen maandag met Yahoo’s president-commissaris Roy Bostock een afspraak over hebben, maar die is afgezegd. Kennelijk, luidt de gevolgtrekking, heeft Microsoft de partners niet kunnen overtuigen.

Powerset ingelijfd

Microsoft kocht ondertussen zelf zoektechnologie. De overname van Powerset door Microsoft lekte vorige week al uit. Hyped.nl schreef erover en deed een beperkte test die niet bijster positief uitviel. Hier wat video’s over Powerset.

Powerset speurt niet op zoektermen, maar probeert de vraag van de zoeker in natuurlijke taal gesteld te beantwoorden. Het is de zoveelste uitvinding waar het Parc (Palo Alto Research Center) van Xerox bij betrokken is. Eerder kwamen uit dit vermaarde centrum de muisbediening van pc’s, laser printing en Ethernet te voorschijn plus nog een rist andere uitvindingen.

De overnameprijs wordt geschat op 100 miljoen dollar, vijf keer de investering van 20 miljoen dollar tot nu toe. Het zou gaan om de opvolger van Google. Yahoo was ook in de markt, maar Google zelf liet zich negatief over Powerset uit. Er hebben zich overigens de afgelopen jaren al veel opvolgers van Google voorgedaan. Maar Google is moeilijk in te halen daar wij dagelijks met z’n allen met miljarden zoekopdrachten en al dan niet klikken Google helpen om beter te worden.

Overigens is er een Nederlands bedrijf dat al jaren het zoeken op ‘natuurlijke’ vragen tot specialiteit heeft, te weten Q-go dat onder meer veel software levert voor hulpdiensten van banken, ook in het buitenland. Bij aanvang in 1999 begon Q-go ook al openbare zoekdienst, maar het werkte onvoldoende omdat de pretentie om alle ‘natuurlijk’ gestelde vragen in de wereld te beantwoorden te hoog gegrepen is. Powerset begon ook met zoeken in Wikipedia, een beperkt gebied.

Anti-Obama bloggers boos

Ondertussen kritiseren bloggers Google omdat zijn Blogger-dienst gemanipuleerd zou zijn in het nadeel van de bloggers die oppositie voeren tegen presidentskandidaat Barack Obama. Een aantal bloggers ontving een e-mail dat ze niet langer konden actualiseren vanwege spammen.

Dat zou het gevolg zijn van het aanklikken van de waarschuwing op de blogs waarmee Blogger een signaal van spammen krijgt. Supporters van Obama zouden dat gedaan hebben. Dat is kwalijk voor Google want die belooft dat deze ‘vlag’ niet te manipuleren is door tegenstanders van de inhoud van een blog. De opposanten van Obama verzamelen zich overigens op JustSayNoDeal.com, een site die Hillary Clinton steunt.

Google en Belgisch auteursrecht

De Franstalige uitgeversclub Copiepress kreeg eerder Google News op de knieën en probeert nu de Europese nieuwsverzamelaar NewsExplorer aan te pakken wegens schending van rechten. Dat gebeurde in een rechtszaak in België. Maar de Europese Commissie is zich ermee gaan bemoeien en nu moet de rechtszaak naar Europees niveau worden getild.

NewsExplorer, ook in een Nederlandstalige versie online, kan daarmee op Europees niveau de strijd aangaan die ook voor Google News uiteindelijk gunstig zou kunnen uitpakken. Tenminste, indien het Europese Hof anders oordeelt dan de Belgische rechter over het verzamelen van koppen, eerste alinea’s en minifotootjes van nieuwsberichten

RSI-fabeltjes

Meer Amerikaans-Europese juridische strijd: Europarlementariër Sophie in ’t Veld (D66) bindt de strijd aan met de Amerikaanse dataverzameling van buitenlandse burgers. Ze eist van de rechter in Washington inzage dossiers over haar.

De omroep voor jongeren BNN ziet zijn leden ouder worden en wil de BNN-doelgroep verjongen door op reis te gaan naar campings en zo en verslag te doen via tv, radio en internet.

Het woord ‘plenaire vergadering’ duikt weer op en dat wordt alleen gebezigd door journalisten die over collega’s schrijven die het werk willen onderbreken met vergaderingen over staken; zie de Volkskrant over Wegener.

Komkommertijd bij het AD en dus een verhaaltje over Ams-IX, het nationale netknooppunt. Meer telecom, maar mobiel: Blyk en Mobistar vinden elkaar in België. Blyk gaat er met reclame gefinancierd mobiel aanbieden op het net van Mobistar.

En stuk voor stuk worden de rsi-fabeltjes doorgeprikt. Hoe kan het nu dat ik al 30 jaar ontzettend veel zit te tikken en nooit rsi kreeg? Promovendus Stefan Ijmker zocht het uit. Het heeft te maken met spanning, te veel en saai werken. Reaguurder bij De Telegraaf: "Ik heb alleen last van rsi tussen 9 en 5."

Britse studenten zijn net slim genoeg om natoplagiaatsoftware te omzeilen. En boos op Ziggo? bel de badmintonclub

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond