Deel dit artikel
-

15 miljoen groeigeld voor Rotterdams Nimbuzz

Nimbuzz, maker van een programma om gratis te chatten en bellen via de mobiel, ontvangt een nieuwe kapitaalinjectie. Twee investeerders gaan mee in de tweede financieringsronde voor in totaal 15 miljoen euro. Over het aantal gebruikers ontstaat onduidelijkheid.

Afgelopen jaar verbrandde Nimbuzz 10 miljoen euro om zijn mensen, strategie en de operaties weer op de rit te krijgen.

iPhone-app in de maak

Gisterenavond maakte het bedrijf bekend dat het uit een nieuwe kapitaalinjectie 15 miljoen heeft gekregen om zijn dienst door te ontwikkelen en bij sociale netwerken en mobiele operators te slijten.

Gegevens over omzet en verdeling van de aandelen maakt Nimbuzz niet bekend.

De twee investeerders zijn Mangrove Capital en Naspers/MIH. Holtzbrinck, dat wel participeerde in de eerste financieringsronde, wordt niet meer bij naam genoemd als mede-eigenaar Holtzbrinck meldt op zijn site nog aandeelhouder te zijn.

Nimbuzz wil het nieuwe kapitaal gebruiken om zijn bel- en chatsoftware geschikt te maken voor Windows Mobile, de iPhone en het op Linux gebaseerde systeem Android.

Tegenstrijdig over gebruikersaantallen

Het bedrijf hoopt zijn dienst te laten distribueren via sociale netwerken en mobiele telecomaanbieders. Directeur Evert Jaap Lugt claimt dat hij getekende samenwerkingsverbanden met 10 sociale netwerken heeft en 3 telecomaanbieders.

Wie die partners zijn, wil een woordvoerder van het bedrijf niet kwijt. "Twee van de sociale netwerken zijn erg groot in Duitsland. Ze hebben gezamenlijk 108 miljoen gebruikers wereldwijd." OVer de mobiele aanbieders: "Twee van hen bevinden zich in Europa en één in Azië."

Nimbuzz ging eind 2005 van start in Rijswijk. In die tijd werden diensten als Fring, Skype Jajah en Rebtel bekend maar bleef het stil rondom – wat toen heette – Buzzaa. Een verhuizing en naamswijziging volgden uit een heroriëntatie.

Hoeveel gebruikers Nimbuzz nu heeft, hangt af van degeen die het woord voert. Directeur Lugt zegt dat Nimbuzz 1 miljoen gebruikers heeft, een getal dat dagelijks met 5.000 groeit. Marketingdirecteur Tariq Dag Steinberg Khan zei in mei echter nog tegen Emerce dat Nimbuzz 500.000 gebruikers heeft.

Deel dit bericht

5 Reacties

Jeroen

Interessant dat ze een Iphone app gaan maken. Ik heb begrepen dat Apple geen distributie toestaat van applicaties die VOIP of andere functies bieden die ten koste gaan van de operator inkomsten.  Niet geheel onlogisch overigens dat Apple operator partners te vriend willen houden, gezien de forse subsidies die Apple ontvangt bij elke verkochte Iphone door de operator.

Jozef

Iedereen kan iPhone apps maken op basis van de SDK. VOIP en Chat zijn toegestaan. Ben erg benieuwd naar deze applicatie.

Jeroen

@Jozef: je kunt misschien wel de app maken, maar Apple behoudt zich het recht voor om ze te weigeren voor distributie in de Appstore. Wat ik begrepen had is dat Steve Jobs dit zelf als volgt heeft verwoord: "During the Q-and-A session that followed Apple?s event on Thursday, one reporter asked if Voice-over-IP programs would be allowed on the iPhone. Steve Jobs? response was that they would, but only via Wi-Fi connections, not via cell data connections. How that rule will be enforced is somewhat of a mystery." Ben benieuwd dus…

Jozef

We zullen zien, er zijn veel voip en chat clients in de maak voor iPhone. Apple zal hieraan mee gaan werken om het underground circuit niet te stimuleren

Leonard Wolters

Met een zware recessie op komst, dalende consumenten vertrouwen en een afzwakkende markt lijkt me dit echt een fantastische nieuwe bubbel 2.0 ! Maar even serieus; 15 miljoen investering voor een Nederlands bedrijf is natuurlijk wel echt klasse, zeker als de brand waarde nog relatief laag is. Zelfs grote namen als ebuddy hielden het klein met 'slechts' 6 miljoen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond