Deel dit artikel
-

Google brengt ‘gehandicapte’ chat client naar iPhone

Telefoneren kan niet en Google Talk werkt op de iPhone enkel in web browser Safari. De iPhone-versie van Googles chat- en belprogramma ligt in functioneel opzicht ver achter de op de concurrentie.

De gisterenavond gepubliceerde versie van de Google Talk werkt louter in Amerika, dus de inwoners van 76 andere landen waar de iPhone op de markt komt, moeten het zonder doen.

Het is niet duidelijk waarom Google een dermate beperkt product op de markt brengt.

Met de computerversie van Google Talk is het mogelijk om te kletsen én te telefoneren op Skype-achtige wijze. Dat kan met de iPhone-versie niet. Dat is opmerkelijk, omdat Apple spraakconnecties via de iPhone op zich niet verbiedt.

Het is aan softwaremakers niet toegestaan om VoIP-programma’s uit te geven die werken via de Umts-verbinding in de telefoon. Schrijvers van telefoniesoftware mogen zich enkel richten op wifi als drager van spraakverbindingen. Wifi-zenders hebben immers een bereik van maximaal enkele tientallen meters en kunnen dús niet concurreren met de landelijk dekkende telefonie- en datanetwerken van Apples distributiepartners.

De iPhone komt volgende week vrijdag in Nederland op de markt. Het goedkoopste abonnement kost 30 euro per maand, wat recht geeft op 150 belminuten en sms’jes.

Nederlanders die per se buiten T-Mobile om willen VoIP’en, dienen zich te begeven naar een van de 1.700 wifi-hotspots van T-Mobile of KPN. De bedrijven bieden elkaars klanten, tegen een onderling verrekende vergoeding, toegang tot hun wederzijdse wifi-netwerken.

Hieronder een overzichtje met software om via de iPhone te chatten of gratis of goedkoop te telefoneren:

Deel dit bericht

3 Reacties

Matijs

Wat een enorm slecht artikel. Wat heeft Google nou precies uitgebracht? Een standalone versie van GoogleTalk voor de iPhone of een nieuwe webbased versie? (talk.google.com -> launch Google Talk Gadget) En welke concurrentie? De AppStore is nog niet live dus wie er allemaal gaan concurreren met een eventuele standalone versie van GoogleTalk op de iPhone is nog helemaal niet bekend, laat staan dat er ervaring mee is.

PanMan

Bovendien zijn er wellicht redenen waarom Google een text-only versie maakt: Om aan te geven dat ze werken aan een uitgebreidere versie bijvoorbeeld. Maar wellicht ook gewoon omdat een text only google chat SITE (geen app!) in eeen paar dagen samen te hacken is, en voip dingen toch een heeel stuk lastiger zijn. Bovendien heeft google standaard in Gmail ook een talk-only versie van Google Talk, die ook geen Voip ondersteunt. Zo gek is dat dus niet.

Mireille

Dan liever maar een skinny client op een nokia gekoppeld aan een unified communications platform waarbij ik zonder zoveel problemen gebruik kan maken van mijn bedrijfsapplicaties die ik nodig heb om te kunnen werken, ookals ik niet op kantoor ben. ipv een hippe uiterlijk van een telefoon maar waar ik zakelijk gezien nog niet veel mee kan. Vanuit een business perspectief gezien….

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond