Deel dit artikel
-

KPN verlaagt mobiele datatarieven buitenland

Klanten van KPN gaan euro’s per megabyte minder betalen als ze tijdens vakantie of zakenreis internetten in het buitenland.

Vanochtend maakte KPN bekend dat mobiel internetten via de telefoon of laptop tientallen procenten goedkoper wordt per 15 juli aanstaande.

Het bedrijf anticipeert hiermee op de plannen van de Europese Commissie om een prijsplafond te stellen aan de tarieven voor mobiel internetten in de Europese Unie. Eurocommissaris Vivianne Reding maakt deze maand onderzoeksresultaten bekend naar de prijzen van mobiel internetten in de 27 EU-lidstaten en regulering om die tarieven omlaag te brengen.

KPN-klanten die internetten via een laptop gaan 3,95 euro per megabyte betalen. Klanten die internetten via hun mobiele telefoon betalen 7,95 euro per megabyte binnen de EU, dat kost nu nog 11,90 euro.

Waarom KPN diversifieert naar apparaat is ook na de per e-mail toegestuurde toelichting niet duidelijk."Internet op de laptop gaat via ander platform dan mobiel. Het tarief voor de laptop is lager omdat je veel eerder aan 1 MB zit. Met je mobieltje  doe je daar veel langer mee."

De Europese Commissie rekende voor dat een in het buitenland geconsumeerde megabyte tot voor kort gemiddeld 5,24 euro kostte. Dat niveau zou in de hele EU uiteindelijk niet hoger dan 1 euro moeten komen te liggen. De Commissie doet dat door in te grijpen in de kosten die operators onderling in rekening brengen voor gastgebruik om mobiele netten, de zogeheten interconnectietarieven.

Behalve de prijzen voor mobiel internetten neemt de Commissie ook die van sms’en en bellen in het buitenland op de korrel, voor zover binnen haar jurisdictie.

Bron foto: flgr (CC)

Deel dit bericht

4 Reacties

RoyS

2 woorden -> KLINKKLARE ONZIN 4 euro meer betalen, omdat je internet via je mobiel gebruikt. Zeker i.v.m. inkomstenderving door dalend gebruik van sms -> e-mail+chat-client

Jan Westerhof

Het is nog steeds _erg_ duur. Ik betaal nu E 17.50 p.m. voor mobiel internetten met de laptop binnen Nederland, en daar zit 200 MB per maand bij inbegrepen.Zo'n 9 cent per MB dus. Boven de 200 MB is het 29 cent per MB. Als je met 9 cent per MB nog winst kunt maken, vind ik E 3,95 per MB zodra je de grens overstapt nog steeds een woekertarief. Dat is 44x zoveel! Dit riekt naar monopolie-gedrag of prijsafspraken met concurrenten. Ik vind het niet meer van deze tijd dat landsgrenzen binnen de EU zo'n tariefverschil veroorzaken. Dergelijke prijzen vormen een de facto belemmering van het (handels)verkeer binnen Europa.

frans steenhorst

nog steeds woeker winst. Gewoon in b.v. spanje naar een vodafone winkel stappen en een prepaid kaart kopen

Spuit12

Spuit 11

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond