Deel dit artikel
-

Google Maps Mobile luistert naar de stem

Google biedt de mogelijkheid om via de mobiele telefoon Google Maps te doorzoeken met een stemcommando. Het zijn kleine stapjes, wat vooralsnog is het alleen mogelijk voor Amerikanen in het bezit van een Blackberry.

Handmatig invoeren van een zoekopdracht is met deze nieuwe feature in Google Maps Mobile niet meer nodig nu een gebruiker een zoekopdracht simpelweg uit kan spreken.

Google opende eind vorig jaar een gratis telefoonnummer, wederom alleen in de Verenigde Staten, waarmee het mogelijk was om zoekopdrachten in de bedrijvengids in te spreken. Met Google 411 poogt de zoekmachinegigant de gesproken taal te verzamelen.

Dit zelf ontwikkelde systeem van spraakherkenning, in combinatie met Google Maps Mobile, moet de Blackberry-gebruikers de mogelijkheid geven om een zoekopdracht op te geven in situaties waarin het onmogelijk is om dit handmatig te doen. Het zou bijvoorbeeld handig zijn tijdens het rijden, maar ook wanneer een naam te lang is om uit te typen op het kleine toetsenbord van de mobiel, of wanneer de gebruiker twijfelt over de juiste spelling van een woord.

Google is trouwens niet de eerste grote speler die spraakherkenning inzet voor soortgelijke diensten. Zo gebruikt Yahoo Vlingo voor stemcommando’s in de mobiele zoekdienst oneSearch. Microsoft gebruikt Windows Live Search 411. Om concurrent Microsoft op dit gebied bij te houden moet Google een stevige sprint trekken. Bij Windows Live Search biedt naast landkaarten ondertussen al extra’s als bijvoorbeeld lokale brandstofprijzen en filmtijden.

De toepassing van spraakcommando’s in Google Maps Mobile lijkt een voorzichtige begin te zijn van een grotere uitrol als het gaat om de integratie van spraakherkenning in de mobiele diensten van Google.

De nieuwe dienst is nog in de testfase. Met een kleine testgroep, alleen gebruikers in de Verenigde Staten van een  C8110, 8120 of een 8130 Blackberry, blijken er nog genoeg hobbels in de weg te zijn.

Wel beschikbaar in Europa is de mogelijkheid om in Google Maps de Tour de France te volgen. Met de Streetview-optie kan iedere etappe gevolgd worden. Ook hier zijn trouwens nog wel wat hobbels in de weg te vinden met af en toe wel heel bijzondere shortcuts.

Deel dit bericht

1 Reactie

Erwin van Lun

Geen reactie, wel de trend van 2009! Het mooie is dit iedereen dit gaat begrijpen. Zelfs mijn vader weet te zeggen tegen zijn apparaatje: 'ik wil een ijsje' en snapt dan daar ie twee straten wordt omgeleid voor die italiaanse ijssalon. Spraak past veel beter bij de natuur van de mens dan tekst en mensen zullen, indien het heel goed werkt, hier heel snel aan wennen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond