Deel dit artikel
-

KPN vernietigt Planet-nieuwsarchieven

Geen enkel nieuws- of achtergrondverhaal dat de redactie van Planet Internet afgelopen decennium schreef, is nog toegankelijk. KPN al het verkeer aan Planet.nl vanaf nu door naar een algemene portaalsite.

Dat is de consequentie van de uitfasering van het merk Planet Internet door KPN die afgelopen weekend begon.

Met de beslissing om het merk Planet op te heffen, komt een einde aan een merknaam die  inhoudelijk ongeveer gelijk staat aan de grootschalige introductie van internettoegang in Nederland.

Al het binnenkomende verkeer wordt sinds begin deze week doorgestuurd naar KPNvandaag.nl.

(Laatste spoor van Planet-portaal)

Met het opheffen van het portaal trekt KPN zich deels ook terug uit de maandelijkse bereiksmetingen van Stir. Stir-voorzitter Peter Wiegman: "Over KPN Vandaag zal worden gerapporteerd via de cijfers van AdLink", dat op het nieuwe portaal de reclame-exploitatie verzorgt.

Volgens de Stir-metingen verwerkte Planet.nl over de maand mei 2008 19 miljoen bezoeken en had een bereik van 8,7 procent (download Excel-rapport). KPN wil dat verkeer niet meer exploiteren, omdat blijkt dat het verkopen van telecomproducten meer oplevert dan het exploiteren van siteverkeer met advertenties.

Begin dit jaar hief al de nieuwsredactie van Planet op.

Een woordvoerster: "Afgelopen 10 jaar, als het niet meer is, verschenen er dagelijks tussen de 40 en 50 berichten per dag op die site. We zien in dat dat historische waarde heeft. We beraden ons nu of en hoe die artikelen kunnen worden hergebruikt. De wijze van ontsluiting is daarbij nog niet duidelijk."

Vincent Everts interviewde vanochtend Albert Vergeer, directeur Consumenten Internet en Telefonie en Mark Manshanden, projectleider KPN Vandaag, voor Zoomz en maakte de volgende video:

 

Enkel het redactieweblog van Planet Internet en PMM Blognoot zijn nog volledig toegankelijk in hun oorspronkelijk vorm. De uitgaven worden niet meer bijgehouden. 

Ook het merk HetNet verdwijnt, "maar niet in de nabije toekomst".

Deel dit bericht

23 Reacties

Fr Emel

Opgeruimd staat netjes. Tijd voor de ruim-je-oude-meuk-op-internet-op dag ;) En er is altijd nog archive.org.

Garion

Toch weer jammer dat 't KPN Vandaag dashboard niet te gebruiken is door Firefox gebruikers. Ach, veel kan ik niet missen…

Remco

http://www.kpnvandaag.nl/ in plaats van http://kpnvandaag.nl/  werkt met Firefox (v3)

ja

Firefox meldt: Error: uncaught exception: Error: Backbase Exception #12

frans

niet elke verandering is een verbetering

Rekkerd

Wanneer gaat Emerce eens standaard video interviews maken?

Bart

Wat is er beter aan dan Netvibes, iGoogle, My Yahoo, Live.com, etc… Kunnen ze bij KPN niets anders bedenken dan zoiets als dit…!Als ze nog wat geld hadden willen verdienen hadden ze de boel beter kunnen linken naar Nu.nl met als deal de komende 5 jaar gratis reclame inventory voor KPN. Over 5 jaar is het namelijk gewoon een infrastructuur bedrijf en dit soort activiteiten is weer verspilde moeite en draagt niets bij aan de internet industrie. KPN blijft maar aanklooien en ik vind het ook erg jammer dat ze het Planet.nl archief hebben verwijderd. Mensen vergeten dat zoiets waardevols is en eigenlijk in een archief hoort. Of Archive.org dit allemaal heeft is nog de vraag. Vaarwel Planet.nl, sorry dat KPN je heeft vernietigd en triest dat KPN nooit iets heeft klaargespeeld op het gebied van online activiteiten.

Erwin Boogert - Emerce

@Rekkerd: wat bedoel je precies met 'standaard video-interviews'. Daar wil ik gerust over nadenken, maar ik zou ermee gediend zijn als je wat specifieker beschrijft waar je op doelt.

Storm DeVille

Dhr. Boogert, Ik denk dat "Rekkerd" bedoelt dat er meer van zulke "video interviews"zouden mogen komen op Emerce.nl Is een nuttige aanvulling als dienst, wat het nieuws bericht ook makkelijk laat begrijpen dan als je het moet lezen. Moet je toch een voorstelling erbij denken van hoe het allemaal precies in elkaar steekt. Nu zie en hoor je het, en beelden ze uit.  Vriendelijke groeten, Storm DeVille Leiden

Henry F

Prima; back to the core-business. Zo hoort het. Alle verliesgevende business units afstoten en weer geld gaan verdienen i.p.v. het nutteloos over de balk smijten (niet dat Planet nieuws niet goed was maar een Telecom bedrijf levert Telecom diensten en alles wat daar om heen zwerft en meer niet).  Laat een nieuwssite door echte nieuws-redacteuren beheren en door een dito bedrijf runnen. Goeie keuze. Nu moet de HEMA ook nog stoppen met Gas, verzekeringen en GSM abonnementen verkopen en wordt elke business weer inzichtelijk.  

AZ

Heel triest hoe KPN haar eigen kind heeft vermoord. Eerst de redactie ontslaan, dan de site laten doodbloeden en uiteindelijk heel Planet de nek omdraaien. Heel jammer. Voor mij geen KPN in huis.

Werkendam

Het gaat hier om marketingmanagers die te triest voor woorden zo dom zijn dat zij niet beseffen dat een deel van het Nederlands erfgoed verloren gaat.

Vincent

Ik vind het een vreemde keuze van KPN:1. Inkomsten uit online advertising blijven maar stijgen dus waarom nu al je verkeer killen?2. Je vernietigt in 1 klap al je waarde: je redactionele werk gaat verloren.  In mijn optiek zou KPN beter af zijn geweest door een goede balans te vinden tussen een consumentenportal met goede eigen content (je moet immers bezoekers aantrekken) en sales + service. Nu staat er een portal die net niks is….

Geutjes

Voor mij een reden om een andere startpagina te kiezen dit is helemaal niks. Ik ben nog bij de KPN maar dit zal snel veranderen.Overigens deze pagina kan door mij niet goed bekeken worden een deel valt weg, moet ook via Explorer7 bekeken worden en die heb ik alleen op mijn laptop.De site laad traag in, kleuren niet mijn smaak, bij webmail moet ik tot twee maal mijn wachtwoord geven als ik mijn mail wil bekijken.En zo kan ik nog wel even doorgaan, hoe breek ik de zaak zo snel mogelijk af ?op deze manier dus.

Bob Stumpel

Je vraagt me, naar aanleiding van mijn Twitter-boutade van gisteren (vgl. http://twitter.com/bstumpel/ ), via een emailtje om me nader te verklaren. Wat me aan je artikel niet bevalt:1. Je laat na om het nieuws fatsoenlijk te analyseren en/of te kwalificeren.2. Je laat zelfs na om behoorlijk te verwijzen naar jullie eigen backlog over dit onderwerp.3. De kop is, vooralsnog, en laten we hopen dat dat zo blijft, apert onjuist – zoals uit je eigen stukkie blijkt.4. Je verwijst kritiekloos naar het warhoofdige, in zwakzinnig Nederlands gestelde plug-artikeltje van Vincent Everts, en naar zijn hoerige video. Geen wonder dat de twee KPN-knechten in dat filmpje nauwelijks hun lachen kunen inhouden.5. Je verzuimt je lezers erop te wijzen dat Everts zich klaarblijkelijk door KPN heeft laten omkopen om de Doorzichtigste Gekochte Seeding-Campagne van de Eeuw uit te voeren (waarmee, troost je, ook enkele van onze belangrijkste marketing-blogs zich heftig hebben geblameerd).6. Je verzaakt je journalistieke plicht door bij niemand die er verstand van heeft om een mening of een duiding of een kwalificatie van het nieuws te vragen.7. Je hebt nix onderzocht of nagavraagd, waardoor je bijvoorbeeld ook het al in ruime kring bekende nieuws mist dat KPN nog maar onlangs door Lost Boys voor vele tonnen een compleet nieuwe, maar dus nooit gelanceerde, Planet-site heeft laten ontwikkelen. Dat, beste Erwin, is waarom ik me doodschaam voor Emerce (en m.m. voor Marketing Facts, Dutch Cowboys, en elk ander i-medium dat te lui of te belabberd is om deze schandelijke KPN-misser naar behoren te belichten. Vergelijk deze wanprestatie maar even met alles wat er in de USA is geschreven over AOL's geblunder met Netscape – ironisch genoeg een case die door die KPN-eikels blijkbaar als inspiratie is gekozen).

Mark

Een woordvoerster: "Afgelopen 10 jaar, als het niet meer is, verschenen er dagelijks tussen de 40 en 50 berichten per dag op die site. We zien in dat dat historische waarde heeft. We beraden ons nu of en hoe die artikelen kunnen worden hergebruikt. De wijze van ontsluiting is daarbij nog niet duidelijk." Hergebruik…. Mailt u mij even voor het hergebruiktarief mevrouw de voorlichster? Ook voor jou Erwin als ex-freelancer nog interessant ;-) @ Bob, velen zaten met smacht te wachten op die nieuwe site toen het licht uitging ….

DJ

Ik zal het maar toegeven; ik ben een luie internetter en heb helemaal geen zin in het instellen van handige blokjes. Die nieuwe site vind ik dus helemaal niks. Als een site goed is (en dat was Planet.nl) dan hoef- en wil je er helemaal niets aan veranderen… Daarnaast spreken de kleuren me niet aan, en wil ik plaatjes zien en wil ik onafhankelijk nieuws. Stilstand is achteruitgang, maar of dit nu vooruitgang is?! Ben trouwens ook benieuwd wanneer de '@planet.nl' email adressen zullen verdwijnen, ik geef KPN 365 dagen voordat ze dit bekent zullen maken, kan ik weer nieuwe kaartjes laten maken. Thanks for nothing!

Joyce Oude Elferink

Inhakend op Bob zijn pleidooi…het klopt dat inderdaad dat Planet al een heel eind onderweg was met het vernieuwen van haar portal en ook strategie. Ook ik vind het vreemd dat dit *nieuws* nergens wordt vermeld. Planet wilde een ?belevenis? merk worden met de slogan ?There is more to Explore? en was van plan om naast het bieden van een internet verbinding, een meerwaarde te cre?ren door pakketten aan te bieden waarbij men b.v. een muziek-, sport- of filmpakket kon afnemen. Dus naast internet ook Mobile en TV meepakken, media waarin KPN zich de laatste jaren heeft gespecialiseerd en nu de TV, Bel- en Internet lijn een is geworden is het aanbieden van dit soort pakketten relatief eenvoudig. KPN Planet zou hiermee concurrent worden van kabelaars zoals UPC, Ziggo etc. Ik heb twee screendumps aan dit artikel gehangen: http://j-oe.nl/content/kpn-planet-over-en-uit   

Haag

KPN doet de ene na de andere domme actie. Zelfs nu die prutser van een Amos Kater weg is (slechtste manager ooit bij KPN en nu de boel aan het verpesten bij Ilse media) blijft deze monopolist maar doorprutsen.

DeKlant

Zo, even een andere startpagina ingesteld ipv planet/kpnvandaag Dat KPNvandaag is zo traag dat het erg irritant is als je een nieuwe browser start. Een startpagina moet snel en simpel zijn.

Jacques Mattheij

Het staat KPN in principe natuurlijk vrij om met de merken die zij inmiddels heeft aangekocht (xs4all, planet) of heeft gecreerd (het net) zo om te gaan als ze maar willen. Toch denk ik dat het om zeep helpen van de enorme hoeveelheid redactionele content om 'kpn vandaag' te boosten het kind met het badwater weggooien is. Immers, wat voor reden zouden wij als consumenten hebben om er op te kunnen vertrouwen dat KPN met haar nieuwe merken zorgvuldiger om zal gaan ? Bij deze roep ik KPN op om deze grandioze misstap te corrigeren en er voor te zorgen dat de oude productie van de redactie van planet in ieder geval bewaard blijft voor zowel het nageslacht als het nog steeds daarin geinteresseerde publiek. Een krant die een koerswijziging ondergaat verbrandt ook niet alle oude informatie in haar archieven. Mocht KPN niet bereid of in staat zijn om dit vriendelijke verzoek in te willigen dan ga ik eens kijken of het mogelijk is om nog wat van de verloren gegane content te redden.

Jacques Mattheij

Planet nieuwsarchieven weer online! Het lijkt er op dat er in ieder geval iemand bij KPN zijn/haar hart op de goede plaats heeft want sinds een uur of wat staan de planet nieuwsarchieven weer op de site. Voor de volledigheid even de url: de daily planet:  http://web.planet.nl/archief/daily/  de shift:  http://web.planet.nl/archief/shift/  De diverse andere delen van het archief zijn vooralsnog het beste via google te bereiken. Andere ex-planet urls doen nog steeds de redirect naar 'kpn vandaag'.  Wie het bij KPN voor elkaar heeft gekregen weet ik niet maar ik ben er wel heel dankbaar voor.  met vriendelijke groet,  Jacques Mattheij

Bob Stumpel

@Jacques Harstikke goed dat je de boel hebt leeggeslurpt, en nu weer bereikbaar maakt. Kun je er niet ergens een nette site voor inrichten? Je bent overigens veel te optimistisch over de intenties van een gewaande KPN-vriend. Gezien de eindeloze keten van stommiteiten die heeft geleid tot Kpnvandaag, kan ook het weer bereikbaar worden van (een deel van) het Planet-archief alleen maar een exponent zijn van domheid, van luiheid, van slordigheid, of van gelijksoortige zakelijke en culturele barbarij.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond