Deel dit artikel
-

YouCa wil de kabel openbreken

Voormalig kabeladviseur Peter Jelgersma en oud OCW topambtenaar Harry Kramer gaan de kabelmarkt openbreken met een nieuw bedrijf YouCa.

YouCa voert overleg met de kabelexploitanten over toegang tot kabelnetwerken door derden. Er moet een concurrerend aanbod op de kabel komt, vinden beide initiatiefnemers.

Jelgersma wil niks kwijt over de technische oplossing die hij bedacht heeft, maar het komt er volgens hem op neer dat derden die specifieke diensten willen aanbieden via Ziggo of UPC dat via YouCa kunnen laten faciliteren. YouCan huurt kale capaciteit bij de kabelaars en kan die dan naar believen invullen. Die diensten kunnen gewoon via de bestaande decoders van de kabelaars worden afgenomen, zonder technische aanpassingen. Ook omroepen zoals SBS zouden uiteindelijk hun aanbod via YouCa kunnen aanbieden. De kijker betaalt dat direct aan SBS, niet aan de kabelaar.

"We hebben dit uitgebreid met de OPTA doorgesproken," zegt Jelgersma tegen Emerce. "En die zeggen dat het ook juridisch kan."

Jelgersma is een jaar met YouCa bezig geweest. Een website is in de maak en gaat de lucht in zodra de afspraken met kabelaars rond zijn.

Partner Harry Kramer, jarenlang werkzaam bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en. Wetenschappen, brengt de juridische kennis in.

Rob van Esch, directeur van de vereniging van kabelaars, heeft vorig jaar al eens laconiek op het voorstel van Jelgersma gereageerd, voornamelijk omdat het toen nog "puur theoretisch" was.

Jelgersma heeft echter een lange staat van dienst, en was een van de grondleggers van TV 10 van Joop van den Ende. Hij was het die de roemruchte Luxemburgse U-bocht bedacht, waardoor buitenlandse zenders op de Nederlandse kabel moesten worden toegelaten.

Vorig jaar al onthulde Jelgersma zijn plannen al eens tegenover Frankwatching:

 

Deel dit bericht

5 Reacties

Freek

Je neemt dus een access abonnement bij een access provider.En je zoekt lekker zelf uit bij welke dienstenaanbieders je diensten afneemt. Goh, je zou bijna denken dat hij het over internet heeft! Oftewel, laat die kabel toch lekker en wacht gewoon af tot de omroepen nog meer content via internet gaan distribueren.

Polifinario

Volgens mij het juist RTL-Veronique die de U-bocht constructie via Luxemburg gebruikte, en juist niet het TV10 van Joop van den Ende. Daardoor kreeg laatstgenoemde ook geen vergunning indertijd. Daarnaast hoop ik, dat ze de consument de vrijheid in hardware laten, en ze klanten dus niet dwingen om dit ook bij hun aan te schaffen, zoals de huidige monopolisten op de kabel dat doen.

Jos

Van den Ende wilde uiteindelijk geen "U-bochtconstructie", maar die was wel bedacht via Itali?. Los daarvan, Jelgersma geldt als de uitvinder hiervan, en deed het eerder voor radio.

Peter

Hopelijk zorgt deze nieuwe onderneming ook meteen voor een ander zender aanbodmodel en krijgen we als consument ook een "echte" keuze in de zenders die je wel/niet wilt ontvangen in plaats van het opgedrongen pakket aan zenders waarvan het gros qua inhoud hetzelfde biedt en je dus in feite geen echte keuze hebt. Tenslotte neem je ook geen abonnement op een LEESMAP als er maar een interessant blad/magazine in aanwezig is of alle bladen dezelfde artikelen bieden, maar dan in een ander jasje gegoten. Op die manier wordt de kwaliteit van de zenders zelf wellicht ook wat interessanter en dus de keuze en het aanbod ook.

Peter

Net zo min als dat Jelgersma de bedenker is van de U bocht constructie is hij dat van dit vastrecht model. zie http://www.mediabridges.nl/documenten/Visie%20versus%20visioenen%20-%20Media%20Bridges%20Strategy.pdf  Maar toegegeven, beter goed gejat dan slecht bedacht :-) 

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond