Deel dit artikel
-

ISO: bezwaren OOXML-standaard niet relevant

De internationale standaardiseringsorganisatie ISO heeft het eigen technisch management bestuur geadviseerd de bezwaren tegen de certificering van de OOXML-standaard van Microsoft naast zich neer te leggen.

De normeringsorganisaties in Zuid-Afrika, Venezuela, Brazilië en India tekenden officieel bezwaar in en keerden zich tegen de OOXML-standaard. Met de ingediende bezwaren tegen de omstreden stemming zou een fikse vertraging dreigen voor de certificering van de OOXML-standaard

In het document, te vinden op Groklaw (PDF), wordt geadviseerd wordt om de bezwaren niet verder uit te werken, omdat het besluitvormingsproces is verlopen volgens de richtlijnen van ISO en IEC, de International Electrotechnical Commision. Verwacht wordt dat het bestuur uiterlijk 4 augustus uitsluitsel geeft.

In april kwam de stemming nog uit in het voordeel van Microsoft om Open XML aan te wijzen als een internationale standaard. Toen stemden 24 van de 32 leden van ISO voor. Nederland onthield zich van stem.

Het besluitvormingsproces was niet onomstreden. Makers en gebruikers van software kunnen tegen betaling deelnemen. In onder meer Zweden mochten Microsoft-partners rekenen op ondersteuning door Microsoft wanneer ze voor de standaard zouden stemmen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond