Deel dit artikel
-

Opta opent tv-kabel, KPN vrijer

Telecomwaakhond Opta schrapt de verplichtingen van KPN voor tarifering op de consumentenmarkt, maar legt nieuwe verplichtingen op in de zakelijke markt. Tegelijkertijd stelt de Opta voor om de kabelaars te dwingen om hun netten te openen. UPC zal zich daartegen verzetten.

Dat is de uitkomst van een serie marktanalyses zoals Opta die hedenmorgen presenteert voor vaste telefonie, breedbandinternet toegang en huurlijnen.

De Opta legt de tv-kabelaanbieders de verplichting op tot wederverkoop van de kabelaansluiting op, omdat de toezichthouder anders onvoldoende concurrentie op de omroepmarkten voorziet. Zo kunnen consumenten straks kiezen van wie zij het analoge TV-pakket afnemen. Wat derden daarvoor aan de kabelaars per aansluiting per maand zullen moeten betalen wordt pas volgende maand bekend.

Het marktaandeel van de kabelmaatschappijen op de omroepmarkt is te hoog, zeker nu Casema, @Home en Multikabel zijn samengevoegd tot Ziggo. Satelliet, Digitenne an KPN en IPTV hebben te weinig in de melk te brokkelen om de kabelaars te beween hun zeer winstgevende tv- pakketten goedkoper te maken. Maar het opengooien is beperkt tot analoge tv en digitale kabel-tv blijft een monopolie van de netwerkeigenaren, terwijl ook aanbod van telefonie en internet via de tv-kabel door derden niet wordt genoemd door de Opta. Wel spreekt ze over het ‘overnemen van de klantrelatie’ door derden.

KPN: vrij en meer plichten

Gezien de toenemende concurrentie in voip van ondermeer de kabelaars is KPN voortaan vrijgesteld van verplichtingen voor minimum- en maximumtarieven voor consumenten en mag vrijer de concurrentiestrijd aangaan.

Om tot deze vergaande versoepeling te kunnen komen, gebiedt de Opta KPN wel om de mogelijkheden voor derden voor aanbod op haar net te versoepelen.

In tegenstelling tot de consumentenmarkt biedt de zakelijke markt te weinig concurrentie. Extra ingrijpen is volgens de Opta nodig om die mededinging aan te wakkeren en om te voorkomen dat organisaties straks zijn overgeleverd aan een overmacht van KPN op de markt met onvermijdelijke tariefsverhogingen als gevolg.

De geldende verplichting van KPN om het telefoonabonnement door te verkopen aan andere telefoonaanbieders is uitgebreid, zodat alternatieve partijen beter kunnen concurreren op het zakelijk segment.

‘KPN niet op de tv-kabel’

Concurrenten van KPN hebben nu toegang via de wijkcentrales van KPN. De overgang naar ‘All IP’ (VDSL en glasvezel), verdwijnen deze wijkcentrales. KPN moet volgens Opta concurrenten een alternatieve toegang bieden. Dit moet dan óf hoger in het koperen netwerk via gereguleerde dienstentoegang óf op het nieuwe glasvezelnetwerk via de glazen verdeler. Opta legt tarieven op voor die toegang gebaseerd op een berekend ‘redelijk rendement’ op KPN’s investering. "Hiermee worden efficiënte investeringen en innovatie in netwerken door zowel KPN als alternatieve partijen gestimuleerd", meent Opta.

Opta probeert met de maatregelen te voorkomen dat er een duopolie ontstaat, dat wil zeggen de keuze tussen louter KPN en de regionale tv-kabelaanbieder. Vooral de massale toeloop op bundels van internet met telefonie en vaak ook tv leidt tot het vastzetten van consumenten.

In de achtergrondvisie die Opta schetst voor haar voorgenomen besluiten zegt ze dat er nog geen sprake is van een duopolie van aanbieders van ‘bundels’ maar dat daar wel zicht op is. En ‘two is not enough’ voor de Opta.

Om die reden, zegt de Opta, ligt het niet voor de hand dat KPN een beroep kan doen op wederverkoop via de tv-kabel. Want dat doet de concurrentie niet groeien en KPN zou dan mogelijk minder prikkels hebben om in het eigen net te investeren.

Het gaat overigens nog om voorstellen. Nu komt er discussie met de markt
Opta verwacht dat de besluiten eind dit jaar van kracht worden. Het ontwerpbesluit omroep wordt 5 augustus gepubliceerd.

KPN tevreden

Ziggo zegt nog niet te kunnen reageren: "Over drie weken kennen we de onderbouwing pas, en de argumenten van de Opta. Tot zolang heeft het niet zo veel zin om iets te roepen."

UPC kan nog geen definitief commentaar leveren, maar zal zich verzetten tegen regulering: "ons valt op dat de Opta de kabelsector nu wel wil gaan reguleren en dat lijkt ons onnodig. Er is genoeg keuze in de markt. Bovendien heeft de Europese Commissie dat eerder al vastgesteld."

Gaat UPC zich in Brussel verzetten tegen openstelling van de kabel? "We zullen in elk geval nagaan wat we kunnen doen om te voorkomen dat we onderwerp van regulering door de Opta worden."

KPN zegt in een reactie de voorgenomen deregulering van de vaste telefoniemarkt door Opta toe te juichen. Zo krijgt KPN de mogelijkheid om per regio met de kabelmaatschappijen te concurreren. Opta is uiteraard te laat volgens KPN: "Als Opta eerder had gedereguleerd, dan waren de positieve effecten voor KPN groter geweest."

KPN nam een minderheid in de glasvezelnetten van Reggefiber, mede met het oog op regulering. KPN wacht nu af of Reggefiber ook verplichtingen krijgt opgelegd. Volgens KPN moet er voldoende zekerheid zijn dat investeringen in glas terugverdiend kunnen worden.

Over de zakelijke regulering houdt KPN zich op de vlakte: "Het effect van het verscherpen van deze wholesale regulering zal in de komende tijd moeten blijken

 

Deel dit bericht

2 Reacties

Rick

"Zo kunnen consumenten straks kiezen van wie zij het analoge TV-pakket afnemen." Ik mag hopen dat dat ook voor digitale TV geldt. Niet alleen omdat analoog een beetje achterhaald is, maar vooral omdat daar het grofste machtsmisbruik plaatsvindt. Het is dan ook een gotspe dat met name UPC zich verzet, terwijl dat de partij is die haar klanten verplicht om zelfs de (inferieure) hardware exclusief bij UPC te huren. Inclusief idioterie die doet denken aan voormalige oostblok landen als "slechts 1 apparaat per huishouden".

Peter Olsthoorn

Dit punt is niet geheel duidelijk in de stukken. De woordvoerster van Opta vertelde me zojuist nog dat in de wet eigenlijk al staat dat er toegang is voor derden om digitale tv via de tv-kabel aan te bieden, maar dat dit nu met het analoge pakket erbij pas echt interessant kan worden.Vervolgens luidt de vraag of derden dan ook telefonie en internet kunnen aanbieden op de kabelnetten. Dat gaat de woordvoerster nog na. Op 5 augustus weten we in elk geval meer.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond