Deel dit artikel
-

Yahoo: luister niet naar misleidende plannen Icahn

Yahoo heeft weer een brief op de mat laten vallen. Ditmaal bij de aandeelhouders. In de pennenvrucht dringt het bedrijf aan om vooral toch niet mee te gaan in de verhalen van Carl Icahn en zijn maten. De overnamestrijd die woedt tussen Yahoo en Microsoft is nog lang niet ten einde gekomen.

Verder geeft Yahoo in de brief een aantal suggesties waardoor de aandeelhouders hun geld zouden zien vermeerderen. Onder meer het verkopen van het Aziatische onderdelen zou een optie zijn. Tevens staat het bestuur nog steeds open voor eventuele onderhandelingen met Microsoft, mochten deze gebaseerd zijn op echte warde en niet de mogelijkheid van waardevermeerdering.

In het schrijfsel worden de woorden van Icahn weerlegd. De recent gevormde alliantie tussen de investeerder en Microsoft zou de aandeelhouders willen misleiden met hun plannen voor Yahoo. Deze plannen zouden voor de aandeelhouders uiteindelijk niet in het belang zijn van de aandeelhouders, naar alleen voor eigen gewin van Microsoft en consorten, zo is te lezen in de brief. Een reactie van Icahn zal dan ook zeker niet lang op zich laten wachten.

Het bedrijf wijst nog even fijntjes op de korte termijnaanpak die Icahn vaak hanteert bij zijn investeringen. "Deze aanpak geeft hem een sterke reden om een willekeurige deal met Microsoft te sluiten om hiermee zijn investering er weer snel uit te krijgen, net als zijn geld. Dit is duidelijk niet in het belang van alle aandeelhouders."

Icahn zou ook geen alternatieven bieden voor zijn plan om heel Yahoo of een deel ervan te verkopen aan Microsoft. Laat staan een sterke onderhandelingspositie in deze om tot een eerlijke deal te komen met Microsoft.

De toon van de brief is niet licht wanneer de standpunten van Icahn geschetst worden in de hele MicroHoo-geschiedenis. "Nadat hij besefte dat een verkoop aan Microsoft geen optie was kwam hij met het alternatief (waar wij al mee bezig waren) op de proppen voor een overeenkomst met Google. Om vervolgens weer compleet om te draaien en bij Microsoft aan te schuiven." Het Yahoo-bestuur vraagt zich af hoe de aandeelhouders nog kunnen vertrouwen op de investeerder die zo vaak van mening lijkt te veranderen.

In de brief worden drie mogelijkheden genoemd die het bestaande Yahoo-bestuur acceptabel vindt. De eerste is de verkoop van de gehele onderneming aan Microsoft voor 33 dollar per aandeel of meer waarbij Microsoft kan waarmaken dat die waarde een tijd lang behouden kan worden. Een alternatief is het verkopen van alleen het searchgedeelte van Yahoo, mits de rest van het bedrijf hiermee niet in gevaar komt. Een laatste optie is het verkopen van de Aziatische tak van Yahoo om dit geld terug te geven aan de aandeelhouders.

In de brief wordt, in wat een laatste smeekbede lijkt, opgeroepen toch vooral het verstandige gedrag van het huidige bestuur te vergelijken met het grillige gedrag van Icahn en Microsoft. De agenda van Icahn zou garant staan voor een gevaar voor de investeringen van de aandeelhouders. Het advies aan de aandeelhouders is dan ook om te stemmen in het voordeel van het huidige bestuur.

Deel dit bericht

1 Reacties

Erwin van Asselt

De directie van Yahoo zit in een lastig parket. Natuurlijk heeft Yahoo gelijk dat Icahn op korte termijn op zoek is groot geld. Het maakt Icahn hierbij niets uit wat er nog van Yahoo overblijft. Anderzijds heeft Icahn blijkbaar toch een gevoelig punt geraakt: want wat is in de afgelopen jaren nu precies de strategie van de directie geweest? Het marktaandeel van Yahoo was tanende, waar vooral Google alsmaar groter werd. In de tijd dat Microsoft nog wel met Yahoo om tafel zat, was het misschien toch wat hoogmoedig om Microsoft's aanbod af te slaan. Misschien zelfs weinig realistisch. Yahoo speelde gevraarlijk spel en verloor. Nieuwe strategieen om Yahoo alsnog op de rails te krijgen komen te laat. Ondernemen is dan geen kwestie meer van rationeel denken, maar van emotie. Voor nu zijn de belangrijkste aandeelhouders vooral bang dat zij kunnen fluiten naar hun geld. De brief van Bostock en Yang wil niet overtuigen, ook al hebben ze nog zo vreselijk gelijk. De race is al gelopen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond