Deel dit artikel
-

Nokia zet 119 miljoen om met internet en software

De Finse telefoonfabrikant Nokia weet gestaag nieuwe bronnen van inkomsten aan te boren. De omzet uit internet en software steeg in 12 maanden met 42 procent tot 119 miljoen. De omzet uit telefoonverkopen daarentegen toont een dalende trend.

Dat blijkt uit de financiële cijfers over het tweede kwartaal die Nokia zojuist in Helsinki presenteerde.

406.000 downloads Maps

Nokia’s TomTomconcurrent Maps werd afgelopen kwartaal 406.000 keer gedownload. Hoeveel mensen een abonnement namen op gesproken navigatie-instructies is niet bekend.

Voorts opende Nokia een downloadwinkel voor muziek en spelletjes, nam Plazes.com over en kocht een bedrijf dat software-ontwikkeling voor mobieltjes moet bespoedigen. Met die soort nieuwe diensten hopen de Finnen nieuwe bronnen van inkomsten aan te boren.

Uit de cijfers blijkt dat die omslag naar nieuwe diensten slechts gestaag vordert.

In de drie maanden tot juli 2008 realiseerde Nokia 0,9 procent van zijn omzet, oftewel 119 miljoen euro, met Software & Services. De rest van de verkopen is nog steeds afkomstig uit verkopen van telefoons en netwerkdiensten aan operators.

12 miljoen slimme mobieltjes

De omzet uit mobieltjes vertoonde afgelopen kwartaal een daling. Dat is mede het gevolg van de toenemende verkopen in armere landen. Daar ligt de verkoopprijs van de toestellen gemiddeld lager, wat de omzet drukt. Van kwartaal op kwartaal daalde dat omzetdeel met 1 procent tot 9,1 miljard. Van jaar op jaar daalde de omzet met 2 procent.

Toestelafzet in China nam af met 16 procent tot 17 miljoen. In Noord- en Zuid-Amerika steeg de afzet juist aanzienlijk met respectievelijk 73 en 29 procent tot 5 en 15 miljoen. In Europa gingen er 5,4 procent meer Nokia’s over de toonbanken, wat het totaal op 27 miljoen bracht.

In totaal zette Nokia 122 miljoen toestellen af, 5,6 procent meer dan een jaar geleden.

Er gingen 12 miljoen slimme telefoons uit de E-Series en N-Series over de toonbanken.

De gemiddelde verkoopprijs van een telefoon ging echter omlaag van 79 naar 74 euro. 

De concernomzet bedroeg 13,2 miljard euro, wat een jaargroei van 4 procent betekent. Die wordt vooral veroorzaakt door de 20 procent omzetgroei bij Nokia Siemens Networks, tot 4,1 miljard.

De koers van het aandeel Nokia aan de beurs in Helsinki noteerde aan het einde van de middag 9,3 procent hoger op 17,22 euro. De brutomarge ging van 11,1 naar 14,7 procent. De nettowinst daalde met 10 procent tot 1,1 miljard euro.

Samen met Google op open source-pad?

Vorige maand nam Nokia de volledige controle over het mobiele besturingssysteem Symbian over door alle aandeelhouders uit het gelijknamige bedrijf uit te kopen voor 264 miljoen euro. Nokia brengt de sofware onder in een stichting en maakt deze toegankelijk voor alle aangesloten leden. Dit moet tot  uniformiteit leiden en versnelde ontwikkeling van Symbian-software. Hiermee hoopt Nokia de concurrentie aan te kunnen met Apples iPhone en zeker ook met het door Google geleide open source Android-platform.

Volgens de Nederlandse techneut Arthur van Hoff moeten we niet niet de iPhone maar Android in de gaten als zijnde het innovatievere platform. Dat doet hij in een video-interview met 925people.nl. Over Symbian, dat toenadering tot Google zoekt,  laat hij zich met geen woord uit.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond