Deel dit artikel
-

Lokale omroep nu dan toch digitaal

Het lokale Haagse station Den Haag TV wordt vanaf 30 juli digitaal doorgegeven bij kabelaar Ziggo. Tot dusverre was er steeds verzet tegen digitale doorgifte van lokale omroepen vanwege de kosten.

Kabelaars zenden hun programma’s bij digitale tv centraal uit, het inpluggen van lokale tv is technisch gezien ingewikkeld en duur. Lokale tv dreigde daardoor het kind van de digitale rekening te worden.

Al geruime tijd zijn de lokale omroepen, verenigd in de OLON (Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland) en de kabelbedrijven met elkaar in gesprek om te kijken of lokale omroepen ook digitaal kunnen worden doorgegeven. Vorig jaar heeft minister van OCW Maria van der Hoeven de kabelbedrijven gevraagd om haast te maken met de resultaten van een onderzoek naar de mogelijkheden tot digitale doorgifte van lokale omroepen. Overleg tussen de OLON en de grote kabelbedrijven leverde toen niks op.

Kabeltelevisie Brabant Gelderland geeft al vanaf mei 2007 een aantal lokale omroepen digitaal door. Ook Caiw doet dat. Deze aanbieders hebben echter een kleiner verzorgingsgebied hebben met minder lokale omroepen, waardoor de kosten te overzien zijn.

Ziggo is nu dan toch enkele proeven gestart. Per 1 juli geeft Ziggo de lokale omroep van Alphen aan de Rijn digitaal door. Het lokale Haagse station Den Haag TV zendt deze week digitaal uit. Alle Ziggo-abonnees in de Haagse regio met een digitale ontvanger kunnen de programma’s van Den Haag TV ontvangen op kanaal 950.

"We waren er al geruime tijd mee bezig," zegt directeur Sedat Bugdaci van Den Haag TV. "Aanvankelijk waren er capaciteitsproblemen, later kwamen de kosten als argument. Men was wel bereid om mee te werken, maar er moest wel eenmalig 6000 euro voor de apparatuur worden betaald. Dat is inmiddels, deels dankzij de inzet van de gemeente Den Haag, van de baan. Over de lengte van de proef zijn geen afspraken gemaakt."

Binnenkort komt er trouwens een ‘verkennend onderzoek’ naar de tevredenheid van lokale omroepen. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wil in het bijzonder weten hoe de huidige situatue is en of er nieuw beleid nodig is om bepaalde knelpunten op te lossen.

 

Deel dit bericht

1 Reactie

tonS

wat heb je nu aan digitale uitzendingen als er alleen maar bagger programma's en oude films op tv vertoond worden zonde van ons belastinggeld

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond