Deel dit artikel
-

Camera-auto’s van Google rijden door Nederland

De omstreden camera-auto’s van Google zijn gesignaleerd in Amsterdam en Rotterdam om alle gebouwen en wegen in beeld te brengen voor de Street View-dienst van de zoekmachinegigant.

De eerste Nederlandse Google-auto is inmiddels al gesignaleerd (hier technische specificaties en detailfoto’s). 

In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk ontstond eerder ophef onder diverse privacygroepen. Sommige beelden zouden de privacy van personen schenden. Weblog Wired riep kort na de lancering van de service in de Verenigde Staten op om ongewone beelden op te sturen.

Het bedrijf gebruikt de beelden die in Nederland gemaakt worden pas als de toezichthouders akkoord gaan. Dat is te lezen in de Volkskrant, die ook meldt dat de auto’s van Google vorige maand de weg op zijn gegaan.

De toezichthouder, de Information Commissioner’s Office, uit het Verenigd Koninkrijk heeft ondertussen laten weten tevreden te zijn met de maatregelen van Google om de privacy van de Britten te waarborgen.

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) lijkt de stappen van Google goed te volgen. Een woordvoerder van het CBP stipt aan dat Google in Europa zelf al maatregelen heeft genomen om de privacywetgeving na te leven. "Het bedrijf kiest hier voor een andere benadering dan in de Verenigde Staten. Zelf zijn ze al actief in die zin dat ze kentekens onherkenbaar in beeld brengen en zo ook met de gezichten van mensen op de foto’s."

Volgens de woordvoerder van het CBP is wat Google doet in lijn met het richtsnoer persoonsgegevens op internet. "Google anticipeert hierop. Let wel, Google hoeft niet langs ons. Ze moeten zich houden aan de wet en wij houden toezicht op de naleving."

In een rechtszaak beweerde Google onlangs nog dat privacy vandaag de dag niet meer zou bestaan. Een stel uit de Verenigde Staten klaagde het bedrijf aan nadat het koppel hun huis terugzag op Google’s Street View. Het huis staat aan een weg die duidelijk gemarkeerd is als een privé weg.

Met Google Street View wandelt de gebruiker virtueel door de straten van Amerikaanse, Franse, Italiaanse en binnenkort ook de Britse steden.

De dienst die debuteerde in de Verenigde Staten breidt zich uit als een olievlek. In Japan en Australië is de dienst ondertussen gelanceerd. In Japan staat de dienst meteen goed op de kaart met 10 steden die in beeld zijn gebracht, waaronder Tokyo en Kyoto. Ondertussen treft Google ook voorbereidingen om nog eens 30 steden in de Verenigde Staten op de gevoelige plaat vast te leggen.

Nederland werd al eerder in kaart gebracht door Cyclomedia, die met 34 auto’s de ronde deed.

Bron foto: byrion (CC)

Deel dit bericht

5 Reacties

SchizoDuckie

Vorige week heb ik ook al zo'n karretje zien rijden door Den Haag bij het Rijswijkseplein

Charly

Vrijdag 29-08-2008 heb ik op twee plaatsen. Fuutlaan en Vlinderbuurt in Eindhoven, de Google-auto's zijn rijden.

leenvr

Een paar maanden geleden zag in charlois (rotterdam z) al z'n car rondrijden. Ik (op fiets) dacht Ojee zou ik er op staan) 🙂

peter

Ik heb er een stuk of 6 achter elkaar zien rijden in de Watergraafsmeer, nabij het Amsterdam Science Park maar dat was in april als ik het me goed herinner

Erik van der Veen

Vanochtend in Groningen

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond