Deel dit artikel
-

Juwelier Tiffany blijft tornen aan bedrijfsmodel eBay

De Amerikaanse keten Tiffany & Co. vindt dat eBay verantwoordelijk is voor de handel in Tiffany-nepartikelen die op de veiling plaatsvinden. Het bedrijf gaat daarom in hoger beroep in zaak die nu al jaren sleept.

Wie is verantwoordelijk voor de inhoud van de handel die op eBay gebeurt? Dat is de kernvraag in de sinds 2004 lopende juridische onmin tussen het veilingbedrijf en Tiffany.

Vier jaar geleden constateerde de juwelier tijdens een steekproef dat 73 procent van de artikelen die onder de Tiffany-naam werden aangeboden, nep was. eBay beroept zich op de gebruiksvoorwaarden, waarin staat dat een bedrijf zélf rechtenschendingen moet melden en dat het niets aan de nephandel kan en wil doen.

De zaak ging naar de rechter. Die sprak zich vorige maand in het voordeel van eBay uit. Tiffany gaat nu in hoger beroep.

Advocaat James Swire van kantoor Arnold & Porter licht toe: "We geloven niet dat de wet veilingbedrijven als eBay toestaat om dit probleem te negeren terwijl het winsten blijft maken aan het aanbieden en verhandelen van nepartikelen. Het merkenrecht staat niet toe dat Tiffany verplicht wordt om te patrouilleren op de eBay-site. eBay heeft de site ontworpen is is daarom verantwoordelijk om te patrouilleren op vervalsingen."

In juni 2008 bepaalde een Franse rechter dat eBay wél verantwoordelijk is voor het aanbod op zijn veilingsite. Niet de fabrikant, in dit specifieke geval modehuis LVMH, maar het veilingbedrijf moet ervoor zorgen dat er alleen legale handel op de site plaatsvindt.

Bron foto: yourbartender (CC)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond