Deel dit artikel
-

‘Digitalisering Europees erfgoed blijft achter’

Slechts een klein procent van het Europees erfgoed in bibliotheken is gedigitaliseerd. Dat is een slechte start voor de geplande opening van Europeana, een gratis online bibliotheek.

De Europese Unie investeert in 2009 en 2010 voor 120 miljoen euro in het digitaliseren van boeken, foto’s, schilderijen en muziek. De Europese Commissie wil het Europees erfgoed in hoge kwaliteit voor iedereen gratis toegankelijk maken via het web. Zowel onderzoekers, studenten maar ook digitale toeristen moeten hier de vruchten van plukken.

Van culturele instellingen zoals bibliotheken wordt gevraagd dat ze digitale kopietjes maken van de werken om die toe te voegen aan Europeana.

De site van deze online bibliotheek is sinds enkele maanden online, maar met de vulling van de database vordert het niet goed. Van de 2,5 miljard boeken in Europese bibliothekenb, bijvoorbeeld, is slechts één procent gedigitaliseerd.

De Europese Commissie schat dat het digitaliseren van 5 miljoen boeken alleen al 225 miljoen euro gaat kosten. De Commissie investeert 120 miljoen en verlangt van het bedrijfsleven dat dat een gelijk bedrag bijpast. Hoe groot de intentie daartoe is, is niet bekend.

Het achtkoppige bestuur van Europeana bevat drie Nederlanders: Edwin van Huis van Beeld en Geluid uit Hilversum (penningmeester), Hans Geleijnse van de Universiteit van Tilburg en Wim van Drimmelen (secretaris).

In hoeverre bedrijven als Amazon en Google een rol kunnen en willen spelen in het digitaliseringsproces is niet bekend. Beide bedrijven scannen, indexeren en publiceren sinds enkele jaren courante boeken. Die maken ze via hun respectievelijke websites doorzoekbaar.

In Nederland zijn het de KB en in gezamenlijkheid Beeld en Geluid, het Filmmuseum, het Nationaal Archief, de Vereniging Openbare Bibliotheken, de Centrale Discotheek Rotterdam en Stichting Nederland Kennisland die miljoenen archiefstukken willen digitaliseren en publiekelijk ontsluiten.

Deel dit bericht

1 Reactie

erik

Hier worden de bobo's weer erg rijk van. Bijna 50 euro per boek om het te digitaliseren? Zal niet helemaal opgaan aan de scanner toch? Wil ik de boekjes ook wel scannen op mijn HP.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond