Deel dit artikel
-

Gaten schieten in Gsm-netwerken via Google Maps

Een woensdagnacht opgericht burgerplatform wil met behulp van Google Maps de gaten in de Nederlandse GSM-netwerken in kaart brengen. Binnen een halve dag werden er meer dan 120 ballonnetjes geplaatst op de kaart. T-Mobile mocht de meeste van die meldingen in ontvangst nemen.

Onlangs begon T-Mobile Nederland een blog om klachten over de matige ontvangst van T-Mobile te inventariseren. Veel iPhone-bezitters gaven aan geen 3G-dekking hebben waar dit wel het geval zou moeten zijn. T-Mobile vermoedt dat niet het netwerk, maar de iPhone de schuldige is in dit verhaal.

Iedereen kan op de onafhankelijke website Slechtedekking.nl het slechte mobiele bereik in Nederland op de kaart zetten. Het nieuwe initiatief moet meer aandacht genereren voor dit probleem en hopelijk de dienstverlening op dit gebied verbeteren.

Matige ontvangst iPhone

Nu de matige ontvangst van Apple’s nieuwe 3G-telefoon zo in het nieuws is, heeft Slechtedekking.nl in één dag flink wat bezoek mogen ontvangen. "Er zijn ondertussen meer dan 120 ballonetjes op de map geplaatst", aldus Jaap Stronks, oprichter van de site.

Van de providers komt KPN er nog goed van af op de site van Stronks met slechts 13 meldingen. Vodafone heeft 28 meldingen, maar wordt op de voet gevolgd door Orange waar 17 keer een slecht bereik is aangegeven. T-Mobile spant de kroon met 150 meldingen: Nederland kleurt langzaam roze.

Eerdere meldingen kwamen al binnen naar aanleiding van een bericht op het persoonlijke weblog van Stronks.

Frustratie

Het platform, is opgericht uit frustratie van de initiatiefnemer over het slechte mobiele bereik in Nederland in de trein, op het platteland, maar ook op plekken in grote steden. Op zijn site schrijft hij: "Met name in de trein merkte ik vaak dat mijn verbinding wegviel. De frustratie werd groter toen ik naast mijn mobiele-telefoonabonnement mobiel internet voor mijn laptop aanschafte. Voor 70 euro per maand heb ik onbeperkt snel internet – op plaatsen waar 3G-internet beschikbaar is tenminste, als er überhaupt een gsm-signaal te vinden is."

In eerste instantie plaatste Stronks donderdagochtend nog een aparte kaart waarop iPhone-bezitters de slechte 3G-dekking an konden geven, naast de mogelijkheid om slechte dekking van het algemene gsm-netwerk bij de verschillende providers te plaatsen. Nu Wired op dezelfde dag een soortgelijk initiatief heeft opgestart, laat hij weten dat Slechtedekking.nl alleen in kaart brengt waar er helemaal geen dekking is. Hij roept op om gaten in de 3G-dekking te plaatsen op de kaart van Wired.

Data voorleggen aan providers

Stronks is van plan de ruwe data voor te leggen aan de providers. Hij hoopt een heatmap te krijgen waar met veel meldingen op dezelfde plek een gat in de dekking aangetoond kan worden. "Wellicht kunnen zij dan kijken of dit klopt met hun eigen informatie en met meer betrouwbare apparatuur testen of dit ook daadwerkelijk zo is", aldus Stronks. "Het is misschien geen secuur meetsysteem, maar het haalt zijn kracht uit de grote aantallen, de ruwe data. Als je flinke clusters van balonnetjes ziet, dan is het duidelijk dat er wat aan de hand is."

Hij vermoedt dat de providers zich niet richten op die plekken waar er slechte dekking is. "De meeste providers zeggen dat de dekking vrijwel perfect is in Nederland. De dekking mag dan goed zijn in steden, in wat meer afgelegen gebieden en in de trein is dit vaak niet het geval." Stronks vervolgt: "Het is natuurlijk een grote investering om de laatste gaten op te vullen en hiervoor een dure mast te plaatsen wanneer er in afgelegen gebieden minder mensen gebruik van zullen maken. Als de providers er al wel mee bezig zijn, dan denk ik ook niet dat ze dat zullen communiceren. Verhalen over nieuwe data-diensten als 3G, daar krijg je natuurlijk meer klanten mee binnen dan waneer je het hebt over het opvullen van gaten."

Deel dit bericht

3 Reacties

jan

t-mobile sucks

Stefan de Konink

Lekker op tijd 😉 http://tile.openstreetmap.nl/index2.html ff inzoomen en je kunt zien waar je in NL onder wordt gestraald.

Hans

Ik hoop dat er nog plaatsen over blijven waar er nog "mobiele" rust is. Ik ben bang van niet.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond