Deel dit artikel
-

Binck wint kort geding van Lynx

Beleggingssite en nieuwkomer Lynx schept er behagen in om met prijsvergelijkingen de concurrentie te tarten. En ging daarmee te ver. Binckbank straft dat af.

Lynx is een belangrijke nieuwkomer in de markt voor online beleggingsdiensten, zeker sinds Binckbank concurrent Alex heeft overgenomen. Lynx is in de meeste gevallen afgemeten de goedkoopste en gaat daar prat op. Behalve dat de transactiekosten doorgaans de laagste zijn, ontbreken bij Lynx de vaste lasten van het bewaarloon die beleggers elders op hun bord krijgen en is de creditrente de hoogste boven een bedrag van 7.500 euro.

Maar toch ging Lynx met de prijsvergelijkingen te ver, met name in de folder onder de titel ‘Lynx, beleggen met een voorsprong’ en vergelijkingen op de site. In juni stuurde de advocaat van Binckbank hierover een sommatie naar Lynx met de eis om ‘onjuiste, onvolledige en misleidende’ informatie te herzien, vergezeld van een concept dagvaarding. Die is vervolgens uitgebracht daar Lynx niet afdoende reageerde.

De kern van het conflict betreffen de staffel- of volumekortingen die Binckbank en Alex hanteren. Lynx vermeldde die niet in de prijsvergelijkingen. Na daarop gewezen te zijn heeft Lynx in de tabellen met een asterix (*) verwezen naar een voetnoot waarin melding werd gemaakt dat er volumekortingen zijn, met links naar de websites van Binck en Alex.

Juist die volumekortingen maken deze diensten in enkele gevallen goedkoper dan Lynx. Dus ook de superlatieven dat Lynx veruit de goedkoopste is, vond Binck ongepast.

De voorzieningenrechter in Amsterdam meent dat het hanteren van verwijzingen naar de volumekortingen door Lynx niet volstaat, te meer niet daar in de papieren versie van de vergelijkingen bij de tarieven van Alex de verwijzing in het geheel ontbrak.

Het is niet toegestaan om bij prijsvergelijkingen essentiële informatie weg te laten, zeker niet als sprake is van complexe prijsvorming zoals ook in de markt voor online beleggingen het geval is. Net als in de markt voor mobiel bellen is een vergelijking vaak pas mogelijk op grond van de kennis van het eigen gedrag. "Voor de gemiddelde consument is derhalve niet eenvoudig te berekenen welk tarief hij moet betalen en wie onder welke omstandigheden het goedkoopst is."

Teksten als aangepast

Binck verloor het pleit wel met de eisen om teksten aan te passen. Zo mag Lynx blijven beweren dat de klant gemakkelijk honderden euro’s aan commissiekosten kan besparen en dat Lynx zeer scherpe tarieven en een hoog rentepercentage hanteert. "In een reclame-uiting is immers altijd enige overdrijving toegestaan, zeker indien het – zoals in dit geval – subjectieve uitingen en geen objectief meetbare gegevens betreft." Lynx mag dan ook verzwijgen dat ze over de eerste 7.500 euro saldo geen rente betaalt.

Lynx had inmiddels uitingen als "de allerlaagste tarieven" en "de goedkoopste van Nederland en België" evenals "bij uw huidige bank of broker betaalt u te veel en krijgt u te weinig" al geschrapt daar dit niet in alle gevallen waar is. Strenge vorderingen van Binck om Lynx van het prijsvergelijken af te houden wees de voorzieningenrechter niet toe. Lynx toonde zich immers niet van slechte wil en de markt van online beleggen is nog jong en verhoudingen moeten nog worden gevormd.

Jeroen Kramer van Lynx is teleurgesteld over het vonnis: "Uiteindelijk krijgen ze gelijk met punten en komma’s. Binckbank heeft kennelijk budget om een nieuwkomer op de markt dwars te zitten."

Lynx bestaat één jaar en heeft een flinke groei doorgemaakt naar zo’n duizend betalende klanten. In feite is Lynx een intermediair voor de Amerikaanse aanbieder Interactive Brokers. Wie deze partij via Google zoekt krijgt overigens bij het resultaat een reclame van Binck te zien.

Blij met Online Trader vertrek

Woordvoerster Jonneke van Staveren van Binck: "Wij hebben de rechtzaak gewonnen omdat de rechter klaarblijkelijk ook van mening is dat de consument op het verkeerde been wordt gezet door Lynx. Wij zijn ook heel tevreden met de maatregelen die hij daarop heeft genomen, want nu kan een belegger weer kiezen voor Binck op basis van de feiten."

Binck boekte een tweede ‘overwinning’ met de mededeling dat Van der Moolen de nieuwe concurrent Online Trader uit de markt haalt. Daarover zegt Van Staveren: "De plannen van Online Trader werden eind 2005 aangekondigd, in augustus 2006 bijgesteld, half 2007 nog een keer bijgesteld en nu afgesteld. Hieruit blijkt hoe moeilijk het is om een goed online brokerage product neer te zetten dat is afgestemd op de wensen van particuliere consumenten. Men krijgt het overduidelijk niet van de grond."

Lynx is er ook blij mee volgens Kramer: "Natuurlijk is dit gunstig. De eerste klanten meldden zich al bij ons. Onze positie van uitdager tegenover de dominantie van Binck met Alex wordt nu nog belangrijker."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond