Deel dit artikel
-

‘Google-telefoon’ voor eind 2008 op de markt

De Amerikaanse telecomtoezichthouder FCC geeft groen licht om de eerste ‘Google-telefoon’ op de markt te laten brengen. Fabrikant HTC brengt, vermoedelijk via T-Mobile, de eerste telefoon uit die draait op het besturingssysteem Android.

Dat blijkt uit gisteren gepubliceerde documenten bij de FCC.

In de vrijgegeven documenten staat de vraag aan de FCC om een aantal toestelspecificaties geheim te houden tot 10 november 2008.

Het apparaat bevat een qwerty-toetsenbord, kan overweg met GSM, UMTS en Wi-Fi, bevat een camera en is te bedienen via een aanraakscherm.

Vermoedelijk zal de telefoon op de markt wordt gebracht onder de merknaam Dream.

De HTC Dream werkt niet op Europese mobiele telecomnetwerken. Het toestel ondersteunt namelijk de frequenties 850 en 1.900 Mhz. In Europa gebruiken telecomaanbieders 900 en 1.800 Mhz voor GSM en UMTS. Tim Wijkman van GSMhelpdesk.nl: "In Europa dienen nieuwe apparaten voor marktintroductie een CE-certificaat te krijgen.  Het Duitse TÜV is een bekende verstrekker op dat gebied."

De baas van T-Mobile International, Hamid Akhavan, zei in februari 2008 tegen Emerce dat zijn bedrijf in het vierde kwartaal van 2008 een Android-toestel zal aanbieden in Amerika. Dat zou de HTC Dream kunnen zijn. "Van wat ik ervan gezien heb, is dit echt een doorbraak in innovatie. Het is goed en snel."

Het bijzondere aan de HTC Dream is niet het aanraakscherm, maar het besturingssysteem waar het op draait: Android. In november 2007 presenteerde Google een vroege ontwikkelaarsversie van dit systeem.

Het zoekbedrijf publiceert de broncode van Android in het vierde kwartaal van 2008 volgens het open source-model. Het doel daarvan is de acceptatie van mobiel internet te bespoedigen, ontwikkelaars te stimuleren ‘mobiele software’ te maken en meer verkeer naar Google-sites te leiden. Android bevat, bijvoorbeeld, standaard een link naar Googles zoekmachine.

Gisteren publiceerde Google een nieuwe ontwikkelaarsversie van Android, versie 0.9. Noch uit de toelichting daarop, noch uit een gefilmde demonstratie  blijkt dat Android een ingebouwde softwarewinkel bevat. Apples iPhone bevat dat wel. iPhone-gebruikers hebben met een druk op een knop toegang tot honderden te installeren programma’tjes.

Of Android een rol van betekenis zal gaan spelen, hangt af van de acceptatie door telecomfabrikanten en hun klanten. Android begeeft zich op een markt waar Windows Mobile, Symbian, Limo en Apple OS X de toon aangeven.

Deel dit bericht

1 Reacties

Marco Bakker

Goede zet, Al mijn communicatie gaat tegenwoordig via gmail, dus een toestel die dit goed (lees 100%) ondersteund zou super zijn.  Even heel iets anders, Gmail is een super product en daarom gebruik ik het ook. Wat mij echter achter de oren doet krabben is het feit dat amerika in het verleden alle mogelijke opties heeft gebruikt om wel dan niet legaal aan informatie te komen. Communicatie, decrypte van gecodeere berichten, onderscheppen van email verkeer enz….. Als amerika ook een ingang in gmail heeft zullen ze hier heel veel nuttige informatie vergaren.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond