Deel dit artikel
-

Buma/Stemra verlengt proef met Creative Commons

Buma/Stemra laat zijn leden nóg een jaar experimenteren met het liberale licentiebeleid Creative Commons. Veel gebruikers leverde de eerste pilot niet op, maar internationale belangstelling wel.

Buma/Stemra biedt tekstschrijvers en componisten de mogelijkheid om hun werken onder een Creative Commons-licentie te publiceren. Dat betekent concreet dat de muziekmakers liberaal bejegend worden in wat ze doen met hun eigen rechten. Wat begon als een proef gaat nu zijn tweede jaar in, nog steeds als proef.

Onder een CC-licentie mogen ze hun werk door derden niet-commercieel laten gebruiken, remixen en gratis herverspreiden. De enige voorwaarde is dat de naam van de maker en licentievoorwaarden ook op de afgeleide werken worden vertoond.

De ervaringen uit het afgelopen jaar zijn mager. Althans, wanneer gekeken wordt naar het aantal muziekmakers dat er gebruik van maakte. Buma/Stemra zegt:

"CC Nederland en Buma/Stemra bekijken of de informatievoorziening over de pilot kan worden verbeterd. Daarnaast wordt onderzocht of het mogelijk is te achterhalen waarom slechts een zeer bescheiden aantal Buma/Stemra-aangeslotenen gebruik heeft gemaakt van de faciliteit om werken met een CC-licentie aan te bieden."

Paul Keller van Kennisland, dat Creative Commons in Nederland beheert, legt uit "De gebruikersaantallen zijn inderdaad minder dan verwacht. Toch heeft de proef zeker wat opgeleverd. In zijn soort was de pilot vorig jaar uniek, internationaal onontgonnen terrein. Inmiddels heeft hij navolging gekregen in Denemarken en lopen er gesprekken in die richting in Australië."

Bovendien heeft Keller de kritieken uit zijn muziekmakende CC-achterban opgetekend. "Die zijn we op dit moment aan het analyseren. Het commentaar kunnen we gebruiken in het vervolg van de pilot." Een van de kritiekpunten was dat de definitie van wat ‘commercieel gebruik’ van een werk is vrij breed was. Immers, de CC-samenwerking gaat over niet-commercieel aanwendbare werken.

Creative Commons geldt niet alleen voor muziek. De licenties kunnen ook van toepassing zijn op foto’s, video’s, teksten, interactieve digitale installaties en sommige wetenschappelijke werken. Genoemd licentiebeleid is verenigbaar met het auteursrecht en werd reeds als een legitieme set afspraken beschouwd door een Nederlandse rechter.

Bron foto: franzlife (CC)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond