Deel dit artikel
-

Plasterk: ‘Naar het Europese Hof voor Publieke Omroep’

Minister Ronald Plasterk van OC&W wil desnoods procederen tot aan het Europese Hof om de Publieke Omroep te beschermen. Hij vreest nieuwe regels die in Brussel worden gemaakt over wat omroepen mogen en moeten.

Het verschijnsel van de sterke, onafhankelijke publieke omroep staat onder druk door Europese regels over staatssteun aan die omroepen. Dat zei minister Plasterk gisteren tijdens het Nationaal Omroepcongres dat voor de achtste keer werd gehouden, in Bussum. 

De openingstoespraak van de bewindsman stond in het teken van hoe het bestaan van de publieke omroep zich verhoudt tot Europese regelgeving.

"Publieke Omroep is concurrentievervalsend"

Hij schetste een beeld van landen waar publieke omroepen gelijk staan aan staatsomroepen en, aan de andere kant van het spectrum, commerciële omroepen die staan voor vrijheid. Hoewel dat beeld niet representatief is voor de Nederlandse situatie stemmen politici uit die landen wel mee over het lot van de Nederlandse omroepen.

Bovendien wordt de subsidie van overheden aan publieke omroepen door veel marktpartijen gezien als oneerlijke staatssteun. 

Plasterk reageert daarop met: "Ja, de hele Publieke Omroep is concurrentievervalsend. Maar dat gebeurt in het belang van het Nederlandse publiek. Het NOS Journaal bekijk je tegenwoordig niet enkel op televisie, maar ook op je mobiele telefoon en op internet." Dat kan bij de commerciële omroepen niet, omdat die daar lang geen brood in zagen in financieel opzicht.

Een congresganger in het publiek legt uit: "Die staatssteun zorgde er wel voor dat er een derde zender kwam, kleurentelevisie, satelliettelevisie, digitale themakanalen en HDTV. Bij al die innovaties was de Publieke Omroep, inderdaad met steun van de overheid, de eerste. Kijk naar Uitzendinggemist.nl. De omroepen hebben daar veel geld en tijd in geïnvesteerd. RTL zet pas onlangs iets vergelijkbaars neer, maar wel in een half jaar en", meent hij "ze verdienen er aan."

Brussel, bemoei je met andere zaken

Achter de schermen maakt de minister zich er in de Europese wandelgangen hard voor, dat nieuwe regels de Nederlandse situatie niet ontwrichten. "Ik bepleit niet dat staatsomroepen moeten worden uitgesloten van staatssteunregels. Ik wil echter niet dat Europa markttoetsen uitvoert", die bepalen of een staatsgefinancierde omroep nieuwe diensten mag ontplooien. "Dat moet lidstaten zelf kunnen bepalen."

"Ik vind dat we de diversiteit in ons mediabestel moeten beschermen en een eigen plaats geven. Dat dreigt een heel klein speelveld te worden. Laat Europa zich niet met dingen bemoeien die goed gaan. Ik verdedig dit desnoods tot aan het Europese Hof." 

De minister zegt in Europa ook de belangen van de commerciëlen te verdedigen. Hij stemde onlangs voor regels die deze bedrijven meer commerciële mogelijkheden geven op advertentiegebied.

Deel dit bericht

4 Reacties

Klaas

Wat een hoop **** verkondigt hij. De derde zender kreeg Nederland toen andere Europese landen al commerciele omroepen en dus veel meer zenders hadden. Kleurentelevisie is gepushed door het commerciele Philips, niet door de omroep. Satelliet is juist het domein van de commercielen geweest omdat dat de enige manier was om Nederland binnen te komen. Digitale themakanalen kennen ze in Engeland al jaren, veelal commercieel. Het commercieel Discovery en National Geographic kwamen in NL als eerste met HD tv. Het NOS journaal was grijs totdat er concurrentie kwam. NOS op internet werd pas serieus toen het commerciele NU.nl al bestond. Het Nederlands bestel is duur en verrot. Innovatie is ver te zoeken. Innovatie komt toch echt uit de markt.

Michael

>" Laat Europa zich niet met dingen bemoeien die goed gaan."Grappig dat een minister nu zelf ervaart wat burgers normaal ervaren bij de overheid.

Luc van Poelje

@ Klaas: prima reactie! Mee eens.Ben echter ook van mening dat het grote 'NEE' tegen Europa in NL juist dit soort zaken wil voorkomen; Laat NL beslissen over wat we hier doen. Het is juist van onschatbare waarde hier onafhankelijk nieuws en TV te kunnen 'consumeren'…

David

"Publieke" omroepen zijn zo achterhaald. We laten kranten toch ook niet door de overheid maken?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond